Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie, do tej pory wiem, że moje auto miało od jakiegoś czasu olej półsyntetyczny, ja chciałbym wlać jakiś bardzo dobry syntetyk. Tu pojawia się moje pytanie, czy można tak zmienić nagle z półsyntetyka na syntetyk, a jeżeli tak to jaki olej najlepiej polecacie do 323i ??
Opublikowano
cel mam taki, że chcę poradzić się bardziej doświadczonych posiadaczy BMW jaki olej zalecają do mojego silnika , bo nie rozumiem na przykład dlaczego ktoś wlał mi półsyntetyk, nie może być cały czas syntetyczny ?? :roll:
Opublikowano
powinien byc caly czas syntetyczny, absolutnie zaden producent niezaleca ani nieprzewiduje przechodzenie przy jakims tam przebiegu na olej gorszej jakosci, a zalaznie pelnegos syntetyku, przykladowo 5wXX napewno nic zlego niespowoduje a nawet poprawi "odglos" pracy popychaczy, jak kupilem dla zony e36 M43 jezdzila na semi a zalalem pelny i absolutnie 0 problemow a przebieg 230tys, a swojej e38 jak kupilem nawet niezapytalem jaki olej miala wczesniej, zalalem 5w40 castrola i taki ci polecam, prosze niekrytykowac tego co napisalem bo i tak niezmienie zdania, chcesz porozmawiac, wal na priv
www.auto-optima.pl
Opublikowano
10w40 to zalecany olej zgodnie ze specyfikacją autodaty na europejskie warunki klimatyczne. Polecam Castrol GTX Magnatec , co prawda nie jest tani ( litr 38-40 zł ) ale moim zdaniem jest bardzo dobry.
Opublikowano
ja na stronie castrola patrzyłem to polecają do mojego auta 0w40, a 10w60 czym się będzie różnił jeżeli chodzi o pracę silnika ?
Opublikowano
ok, dzięki, poczytam, ale i tak raczej zaleję 0w40 bo tak zalecane jest na stronie Castrol. dzięki za wypowiedzi :roll: