Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy NIVO występuje w modelach E39 ?

Mam zamiar w najbliższym czasie kupić taki samochód ( prawdopodobnie z silnikiem 2,5 lub 2,8 w benzynie i manualu, rocznik '97 - '98, sedan ) i nie wiem, czy NIVO w ogóle tam występuje a jeśli tak, to czy jest to wyposażenie standardowe, czy opcjonalne ?

No i najważniejsze - czy warto się pokusić o zakup samochodu wyposażonego w te urządzenie, czy lepiej postawic na standardowy układ zawieszenia ?

Pozdrawiam

Opublikowano
NIVO nalezy do wyposazenia opcjonalnego. Kazdy model moze je posiadac, nie ma na to reguly.Najczesciej zalezy to upodoban klienta.W 528 trafisz napewno szybciej(sa dosc bogato wyposazone)niz w 525, ale nie znaczy to ze w 525 wogole nie wystepuje.Dla przykladu moj funfel ma 2,0 z navi,poduszkami pneumatycznymi,nivo,skora itp.,ale to juz jest rarytasik i naprawde trzeba trafic albo szukac autka z takim wyposazeniem w tej wersji.Jasne ze bez nivo da sie obejsc.A czy sie oplaca- zdedcyduj sam i :search: bo duzo juz o tym bylo :wink:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
Dla przykladu moj funfel ma 2,0 z navi,poduszkami pneumatycznymi,nivo,skora itp.,ale to juz jest rarytasik

Chwal sie chwal... niejeden borys, kola, wania i juri juz ustalaja gdzie mieszkasz :mrgreen:

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
W 528 trafisz napewno szybciej(sa dosc bogato wyposazone)niz w 525, ale nie znaczy to ze w 525 wogole nie wystepuje

Pierwsze słysze o 525 z rocznika `97 - `98 :lol:

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
W 528 trafisz napewno szybciej(sa dosc bogato wyposazone)niz w 525, ale nie znaczy to ze w 525 wogole nie wystepuje

Pierwsze słysze o 525 z rocznika `97 - `98 :lol:

Sorry, jezeli tak Ci to przeszkadza :( :lol: :lol:.Moj blad-literówka, chodzilo mi o 523 (silnik 2,5).

Saintman nie chodzi tu o chwalenie sie, bo gdybym chcial to zrobilbym to DUZO WCZEŚNIEJ tylko chce zobrazowac zjawisko ,ze wersje dwulitrowe tez byly bradzo bogato wyposazone a co dopiero z silnikami 2,5 i w góre....

Opublikowano

Tak wyposażona 520 to jest wyjątek potwierdzający regułę ;), przeważnie 520 sa bardzo skromnie wyposażone. Tak naprawdę dobrze wyposażone, to zaczynają być 528 (choć też niezbyt często), spotkać np. navi w 520, czy 523 to naprawdę duuuża rzadkość, w 528 moze występuje w 10% samochodów ... Nie raz widziałem 540 z welurem, manualnymi fotelami, bez xenonów itd. itd., a 520, 523 dość często nie mają nawet klimy ...

Taka wyposażona 520, to fajny samochodzik, jak ktoś nie potrzebuje super mocy, a wygoda jest ... :)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
JA mam 525 tds i mam NIVO bo sam już nie wiem . Jak samochód zostanie podniesony na podnośniku i opuszczony to z samochodu robi sie citroen albo niskopodłogówka . natomiast gdy przekręce kluczyk od razu się pompuje i wraca do porzedniego stanu.Mam amortyzatory takie ze jak sie spytałem ile kosztuje jeden to az usiadłem około 4,5tys zł. Czyli jest to nivo czy nie .Kumpel miał w 528 Touring takie poduszki które mu pompowały samochód , czy to też sie nazywa nivo. :doh:
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Felix - może masz, ale zawsze mi się wydawało że to nivo to maja kombiki i E32 niektóre. Teraz to już nie wiem kto ma nivo a kto nie. W każdym razie łatwo to stwierdzić - wstarczy zobaczyć tu :search: i zobaczyć podwozie swojego auta.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

W nowszych bmw to sie nazywa EDC(electronic damper center-czy jakos tak :wink: ) i polega na elektronicznym sterowaniu amortyzotorow (gl. poprzez samopoziomowanie zawieszenia).Oprocz tego połaczony jest z pneumatycznymi poduszkami, ktore dosc znacznie wplywaja na komfort jazdy i czasami podaczas dluzszego postoju sprawiaja ze bmw przeistacza sie w cytryne :wink: .

Felix kilka postow wczesniej pisalem o tym zawieszeniu, wiec jak chcesz to odsylam :) .W touringu jest ono troche inaczej skonstruowane niz w sedanie.