Skocz do zawartości

530d po dachu nie chce zapalić silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule 530d miało dacha i nie chce zapalić motor. Jest jakis czujnik zderzenowy?? Czy co? Bo zapalają sie kontrolki po przekręceniu kluczyka, chce sie zapalić i gasną kontrolki i nic. Poduszki nie wystrzeliły, napinacze nie wiem może tak może nie. Moje typy to może akumulator, boauto stało troche, własnie ten czujnik zderzeniowy jeśli taki jest to gdzie on w ogóle jest??

Dziekie za odpowiedzi. pozdrawiam

Wizyta na stacji benzynowej - 300 zł

Zakupy w sklepie motoryzacyjnym - 1000 zł

Jazda BMW - bezcenne

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nie ma nic takiego jak czujnik zderzeniowy, który wyłącza mozliwośc urochomienia motoru. Napisz jakie poczyniłeś kroki, to znaczy co sprawdziłeś :?:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

jest czujnik pirotechniczny na klemie + gruby kabel,cienki idzie bezposrednio do komputera :shock:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//m3.madrussian.net/diy/ipod/5.jpg

Opublikowano
Wygląda to na akumulator. Pewnie gasną gdy przekręcisz kluczyk na rozruch. Zmierz napięcie na akumulatorze kiedy gasną kontrolki, albo podepnij się do drugiego.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jeśli mogę coś poradzić...to przed odpaleniem nawet przed kręceniem rozrusznikiem należy zawsze po dachowaniu opróżnić cylindry [z oleju, paliwa...]inaczej grozi poważną awarią...

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
  • Członkowie klubu
jest czujnik pirotechniczny na klemie + gruby kabel,cienki idzie bezposrednio do komputera :shock:

Ten czujnik odcina prąd, a koledze wszystko działa, więc.... :roll:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Jeśli mogę coś poradzić...to przed odpaleniem nawet przed kręceniem rozrusznikiem należy zawsze po dachowaniu opróżnić cylindry [z oleju, paliwa...]inaczej grozi poważną awarią...
ale to chyba tylko w tedy gdy auto dłużej leżało na dachu. bo jeśli fiknęło spowrotem na koła to chyba nie... jak się robi takie opróżnianie? trzeba rozkręcać silnik?
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Skuteczne są proste metody, jeśli tylko się da, to w benzynie wykręcamy świece a dieslu niestety wtryski....kręcimy rozrusznikiem ....tylko z umiarem co by go nie naprawiać za momencik... :lol:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Wiatm.Mam dokładnie ten sam problem.Własnie kilka dni temu kupiłem od Niemca uszkodzone E39(nie na zadnym szrocie czy w autohausie),odpalało jezdziło, a kiedy do Poski na lawecie je przwiozłem to nie mozna go odpalic.Objawy dokładnie take same jak u kolegi.Akumulator faktycznie padniety ale próbowałem odpalic na kablach ( u Niemca tez tak odpalalismy)i znów nic przekrecam ,rozrusznik nie kreci ,a kontrolki mocno swieca
Opublikowano

ROBUS

gdzie podlaczales kable na krotko :?: jak pod maska to jest cos innego a jak na aku.to jest wystrzelony kabel na klemie + /gruby ,czerwony/ on nieraz lekko trzyma i wtedy dzieja sie takie rzeczy...on odcina przy wypadku prad calkowicie :shock:

Opublikowano
  • Moderatorzy
Wiatm.Mam dokładnie ten sam problem.Własnie kilka dni temu kupiłem od Niemca uszkodzone E39(nie na zadnym szrocie czy w autohausie),odpalało jezdziło, a kiedy do Poski na lawecie je przwiozłem to nie mozna go odpalic.Objawy dokładnie take same jak u kolegi.Akumulator faktycznie padniety ale próbowałem odpalic na kablach ( u Niemca tez tak odpalalismy)i znów nic przekrecam ,rozrusznik nie kreci ,a kontrolki mocno swieca

Tez tak miałem, akumulator padł i na kablach nie mogłem zapalić po prostu rozrusznik nie kręcił.Myślę że jak naładujesz akumulator bądź wymienisz będzie ok.

Opublikowano
PODŁACZAŁEM POD MASKA PRZEZ SRUBE +
Opublikowano
a z jakiego samochodu odpalasz?? ja jak mi padł aku w moim TDSie próbowałem odpalić od skody 1.6 i nawet nie zakręcił, mimo że gość dodawał sporo gazu, dopiero z mondeo 2.5 odpalił bez problemu, nasze beemki nawet na kablach nie odpalą z byle czego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano

Przy bardzo rozładowanym aku nawet z dobrego auta (C-klase) przez kable nie mogłem odpalić. Podłączałem pod maską.

Najlepiej sprawdzić woltomierzem w czasie próby rozruchu napięcie na akumulatorze. Natychmiast po zaprzestaniu rozrychu (próby) powinno być conajmniej 11 voltów. Jak jest ponad 12 to akumulator jest ok. Spróbuj zdjąć klemy i ponownie założyć po przeczyszczeniu. No i możesz sprawdzić, czy jest napięcie na tym "+" pod maską.

Opublikowano
Odpalanie z kabli często się nie udaje ponieważ duży prąd potrzebuje grubych kabli i dużej powierzchni styku czego krokodylki nie zapewniają. Nie polecam odpalać samochodu przy uruchomionym silniku "dawcy". Może się to skończyć spalonym alternatorem w aucie dawcy - nie jest to regułą ale zdarza się często. Najlepiej podmienić aku żeby zweryfikować czy aku czy może coś innego.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki Panowie za odpowiedzi, zobaczymy co sie da zrobić, ale chyba te BMW bedzie sobie odpuszczone nie szukam wiecie czego w wiecie w czym :D Pozdrawiam

Wizyta na stacji benzynowej - 300 zł

Zakupy w sklepie motoryzacyjnym - 1000 zł

Jazda BMW - bezcenne