Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sytuacja zmusiła mnie do kupna kolejnego auta, chciałbym aby było to kolejne BMW lecz budżet jakim dysponuje to max 12.000zł

Zastanawiałem się nad E36 Compact lecz przeglądając allegro stwierdziłem, że za tą kwote nie kupie nic szczególnego i za takie pieniądze mogę mieć np astre II z 1999 roku czy też renault megane

Niech ktoś sie wypowie bo mam wielki dylemat...

Opublikowano

a o jakim silniku myślisz ? 1,6 - 1,8 ?

co do porównaia z oplem czy tam innymi tego typu urządzeniami mechanicznymi, to się nie wypowiadam bo zaraz bym musiał relanium brać....

mario
Opublikowano

1.6 ; 1.8 ; 1.8 TDS

co do tego ostatniego to wydaje mi sie ze w tym roczniku to juz odpada ale moze sie myle..

Opublikowano (edytowane)

idealnie by było, jak byś znalazł z silnikiem 1,9 (118KM) 8 - zaworów który montowali również w E46 - za miedzą w tych pieniądzach jest to realne.

dane silnika: http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_M43 (silnik M43TU B19 - 194E1 o mocy 87 KW)

Robisz aktualizację softu sterownika :) i przy masie compacta masz najekonomiczniejsze bmw, zachowując naprawdę bardzo dobre parametry.

robi w 8,5 sek. 0-100 km/h

spalanie przy dynamicznej jeździe:

trasa 6L/100km

Miasto 10L/100 km

do tego bardzo fajny moment obr.

(moja - zwykłe 1,8 M43 - po takim zabiegu kręci się tak: http://www.youtube.com/watch?v=jG-zd-Wy7Po)

1,6 = bez sensu (ani osiągów, ani ekonomii)

318 TDS - odradzam, nie znajdziesz z dobrym silnikiem, przy dużych przebiegach konieczny remont góry itd ...

Odradzam zakup bmw w kraju.

Edytowane przez mple
mario
Opublikowano

ok dzieki zaczynam poszukiwania lecz czas mnie nagli...

Pzdr

Opublikowano
...co do porównaia z oplem czy tam innymi tego typu urządzeniami mechanicznymi, to się nie wypowiadam bo zaraz bym musiał relanium brać....

Astra i Megane to nie są złe samochody :nienie: To po prostu auta o innej charakterystyce i dla innego grona użytkowników. Z racji komfortu, dla mnie BMW nie ma startu do Megane (chodzi o serię 3).Ze swoim osiagami też nie zostaje w tyle(silniki o podobnej pojemności). Do tego za te pieniądze można kupić na pewno młodsze roczniki. Do tego dochodzi fakt iż łatwiej jest kupić niezajechane Renault...Co do Astry to już ciut gorzej, ale ja lubię każdą markę. BMW jest inne, to fakt, ale nie przeceniam jego roli nad inne samochody.

Freude am fahren...
Opublikowano
jakbys miał jeszcze ze dwa tysiace to w Krakowie u mnie pod blokiem kolega ma do sprzedania Compakta 323 za 14 tys zł. Autko bardzo ladnie utrzymane.
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Uwazam ze jak na silnik 1,6 to compact jezdzi jak ta lala i naprawde niewiele samochodow o porownywalnej pojemnosci moze mu dorownac osiagami, o stylu prowadzenia sie juz nie wspomne. W zwiazku z tym uwazam ze jesli ktos szuka samochodu do jazdy, a nie do popisow i wyrywania sie spod swiatel to 316i compact jest idealna. Mala, zwarta, doskonale sie prowadzi i pozwala "czuc" samochod, osiagi przyzwoite, bardzo dobrze zestopniowana skrzynia ktora niekiedy pozwala nadrobic brak mocy np. sytuacja w ktorej ktos Ci odchodzi, wrzucasz kolejny bieg i sila rzeczy doganiasz a nierzadko zostawiasz z tylu delikwenta. Ja za swoja dalem 12tys wiec masz poglad co mozna znalezc w tej cenie (ja szukalem z instalacja LPG, bez niej kupisz taniej napewno cos ciekawego)...