Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie mam problem z płynnym zamykaniem i opuszczaniem szyby lewej od kierowcy.Żeby ją zamknąć musze z 10 razy nacisnąć guzik zeby się do końca domknęła.Prawa szyba chodzi normalnie.

Sprawdziłem komfort wsadzając drugi z działającego autka i nadal to samo.

Również przeżuciłem silniczek i to samo.

W czym może być problem?

Opublikowano
Może kup silikon w spraju albo suchy tawot w spraju, i popsikaj wszystkie, prowadnice, uszczelki w których chodzi szyba, mi to pomogła bo tez nie chciała się zamykać i stawała pod koniec.
Opublikowano
silniczki szyb są tak zbudowane że pod wpływem obciążenia rozłącza dlatego żeby nie spalić silniczka wiec szyba ma za ciężko tak jak koledzy wcześniej, napisali ja bym proponował jechać na myjnie i karcze rem pod ciśnieniem wymyc (oczywiście przy zamkniętej szybie) i po tej kuracji przesmarować silikonem prowadnice a nawet zwykłym domowym olejem . :D
Opublikowano

To nie zda egzaminu, ponieważ pojechałem do typa co ma czesci do bmw i podłączyłem bezpośrednio siłownik do wtyczki w drzwiach i nadal był taki sam objaw.

Więc w czym może być problem? :duh:

Opublikowano
ale u mnie chodzi przes sekunde staje

No stary, to chyba dobrze? Tylko coś krótko... :lol:

Tak na poważnie, to mam ten sam problem, ale wezmę się do tego jak zrobi się ciepło. Ja podejrzewam, że coś jest nie tak ze ślizgami, więc najpierw je zakupię, zdejmę boczek i zobaczę co i jak. Wiecie moze ile ślizgów potrzeba na jedną szybę?

Freude am fahren...
Opublikowano

U mnie to na pewno nie to bo drugi siłownik nie był zamontowany w drzwiach, tylko podłączony na "sucho" pod kostkę...niestety taka sama reakcja :mad2:

Jakiś przekaźnik,bezpiecznik czy kable?

Opublikowano

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem????

Skoro podłączałeś to gdzie indziej to znaczy ze raczej problem nie lezy w elektryce.

Martino281 już Ci napisał w czym rzecz. Jesli coś szybie stawia opór to silniczek sie wyłacza. Jest nawet taka opcja ze mozna to jakoś wyłaczyć. Bo masz pewnie ustawione na to zeby przy oporze szyba się zatrzymała.Szukaj na forum bo było o tym.

Poza tym chyba szybciej i taniej jest spróbować wyczyscić prowadnice szyb i je porzadnie nasmarować niż rozgrzebywać elekrykę?????

Zaczyna sie zawsze od rzeczy najprostszych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

Lol.. przecież napisałem ze drugi siłownik wyjęty był z innego bmw i nie byl nawet zamontowany w drzwiach oraz nie miał kontaktu z szyba. Był podpiety tylko w celu sprawdzenia czy też przerywa i niestety tak...

Szyba chodzi lekko, można ją spokojnie opuscić i podnieść ręcznie :|

Opublikowano
A czy szyba się zamyka jak pomagasz jej ręką, tzn wciskasz przycisk szybka sie zamyka a ty pomagasz jej ręką ciągniesz ją do góry.
Opublikowano
ja mam ten sam problem i nie moge usunac usterki :/ otuz jak sikne silikonem w sprayu lub tawotem w sprayu na pionowa szyne znajdujaca sie mniej wiecej pod lusterkiem to chwile jest ok ale kilka opuszczen i podnoszen szyby i znow sie blokuje i odbija przy podnoszeniu :/ nie mam pojecia co tam stawia opor bo auto nie bylo bite, wszystkie szyny proste, nie pogiete, plastikowe slizgi tez wydaja sie ok.. moze latem jeszcze z tym pokombinuje chyba ze ktos cos poradzi ???
Opublikowano
Nie szyba sie nie zamyka jak jej pomagam ręcznie się zamknąć lub odtworzyć.Ale myślę, że to nie tego wina ponieważ spokojnie moge szybe domknąć bez użycia siłownika tylko ręcznie :roll:
Opublikowano
Ten sam problem . Myślałem ze problem tkwi jedynie prowadzeniu szyby a pozniej ze w przycisku . jak podnosilem szybe .... ona szła lecz w pewnym momencie stop i opada lekko w dół ... dociskam mocniej przycisk leci .... do konca .... wydaje sie przycisk ... ale ten sam numer mam jak zamykam go z pilota i szyba otwarta ...zamyka sie po jednak po jakims czasie sama blokuje sie i po chwili parę centów w dol zjezdza .... i tak otwieram samochod ... zamykam ... troche podjedzie ... znow sie zatnie ... znow otworze .... wiec nie jest to problem prowadznicy ...tylko jakis chochlik w elektryce ...:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdzies na forum wyczytalem ze za to jest odpowiedzialna ta uszczelka z misia.

Mam ten sam problem u siebie. Pomoglo jej posmarowanie ale po paru opuszczeniach problem powraca :(

Opublikowano
Jezeli masz taki silownik jak na tym foto z postu wyzej to albo zrob to tak jak tam pokazane jest a ja to nie pomoze to po prostu wymien caly mechanizm szyby bo w tym typie za otwieranie i zamykanie szyby odpowiadaja takie 2 przekazniki takie czarne kostki ktore sa pod ta czarna prostokatna obudowa. Ja mialem taki sam problem jak ty w poprzedniej bejcy i musialem wymienic caly silownik z silniczkiem. Jezeli natomiast masz ten drugi nowszy typ silniczka tzn mniejszy i bez tej prostokatnej skrzynki to modul szyb masz pod schowkiem i jego trzeba wymienic.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdź przycisk podnoszenia szyby...bo ja właśnie rozebrałem u siebie tapicerkę drzwi i nie doszedłem do niczego...jak tylko rozebrałem przełącznik podnoszenia szyby...Wygląda na to, że on przerywa dopływ prądu...
Freude am fahren...
Opublikowano
ja juz tyle sie nakombinowalem z ta szyba i jeszcze nie doszlem do tego co to moze byc... przy podnoszeniu zacina mi sie 3 razy i zawsze dokladnie w tym samym miejscu, jak psikne troche smaru w sprayu w ta szyne pod lusterkiem to tak na 2 otwarcia jedzie dobrze a potem znow problem sie pojawia, zastanawiajace u mnie jest to ze jak mi sie zatnie szyba i i lekko wcisne przycisk to caly czas odbija nie moge jej podniesc dopiero jak wcisne mocniej przycisk na automatyczne zamkniecie to szyba podjedzie... ma ktos inny pomysl co w moim przypadku moze byc ? prosze o rady bo to czasem bywa bardzo meczace ??
Opublikowano
no to w takim razie masz za ciasno tam w tej szynie gdzie jest lusterko. Zdejmij lusterko i wogole rozbierz ta szyne (chyba wychodzi razem z uszczelka na gornej krawedzi drzwi i sprobuj cos ponaginac tak zeby zrobila sie wieksza szpara tam po nalozeniu uszczelki spowrotem i po problemie.