Skocz do zawartości

MOC na nowo zagoscila w moim aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Historia w sumie podobna do wielu innych posiadaczy tds-a - brak mocy. Przez jakis czas to, ze kiepsko przyspieszala i miala mało mocy zrzucalem na karb padnietej pompy paliwa i cieknacej pompy wtryskowej. Silnik przy 2000 obr. zupelnie przestawal przyspieszac i wyl jakby mial ze 4500 obr. Przy tym turbina swiszczala mi nietnaturalnie glosno, ale myslalem, ze tak ma wlasnie byc. Pompe z baku wymienilem - poprawa nieznaczna, zaczal w koncu lepiej odpalac i zdeczko lepiej przyspieszac, ale roznica minimalna wiec umowilem sie na uszczelanianie pompy wtryskowej. Przedwczoraj grzebiac cos przy samochodzie przypadkiem zauwazylem pewna rzecz ... co sie okazalo ? jakis miesiac po zakupie samochodu (pol roku temu) bylem u mechanika, wymienial mi swiece i filtr powietrza.. i ten sam burak zle zalozyl mi gumowa rure od dolotu powietrza :duh: Byla tam ogromna szczelina ktora 3/4 powietrza wypuszczala bokami, masakra. Zalozylem tak jak powinna byc, uszczelnilem i .... nie to auto! Wreszcie przy 2000 obr. auto nie wyje tylko gladko nadal przyspiesza, spokojnie rozpedzam auto do 2800 bez wrazenia ze katuje silnik ! wreszcie wszystkie Matizy, Corsy i przedstawiciele handlowi w zagazowanych Seicento przestali mi uciekac na skrzyżowaniach, a wczoraj w miescie mialem prawie problemy z opanowaniem tych calych 90 kucy ;) Nareszcie znów poczułem, że BMW to RADOŚĆ Z JAZDY :D i pomyslec, ze jezdzilem tak przez prawie pol roku i nie zauwazylem !! :mad2: Tak wiec Panowie - sprawdzajcie dolot !! :wink:

P.S. Czy cos sie moglo stac turbince w wyniku takiej jazdy ???

Edytowane przez uroboric_tom

Opublikowano
  • Członkowie klubu
raczej nie, jezeli o nia dbales ( odczekac zanim sie wylaczy itp ) to wszystko powinno byc ok ;D Cieszymy sie razem z Toba z odzyskanej radosci z jazdy :D

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Ja tez narzekam na niedostatek mocy tylko w iesie.Mam troche gume od dolotu juz popękana z wierzchu ale dziur w nie nie widzialem.Chce ja wymienic tylko nie wiem gdzie taka kupic,najlepiej nowa.Bylem na kompie i zadnych bledow nie wykazalo a czasem zuto jest ciche i czuc te 140 koni a czasem jest glosne i słabo idzie...
Opublikowano
  • Autor
jarszy007 , spróbuj wymienić, może przepuszcza trochę tego powietrza gdzies jednak, jeżeli jest popękana, tak jak kdpiast napisał nowa w ASO to nie jest jakiś wielki koszt, a może rozwiąże Twoje problemy :)
Opublikowano
dokladnie tak jak pisza koledzy. A ja doloze jeszcze ze za ta guma,ponizej masz jeszcze wezyk gumowy, sprawdz rowniez go,a jak jest dobry to zacisnij go opaska. Ja mam tak wiekszosc takich elementow zacisniete. Pozdrawiam :8)
B M W
Opublikowano
uroboric_tom gratulacje , ja mam ten sam problem w e46 i już mi ręce opadają , jutro obejrzę te wszystkie gumowe rury i tak jak radzi K@mil pozakładam opaski , napisz jeszcze czym uszczelniłeś
Opublikowano
jaśniej , co to znaczy ?
Opublikowano
jaśniej , co to znaczy ?

co chcesz jasniej :?: nie wiesz co to slepe powietrze :?: a o czym pisal kolega..uroboric_tom :?:

Opublikowano
niebawem postaram sie wymienic ta gume.Wezyk pod ta guma od dolotu wydaje sie byc ok.Tylko odma przy pokrywie zaworow juz troche jest peknieta.Czy to moze miec wplyw na moc i poziom hałasu?bo juz od dluzszego czasu zmagam sie z poziomem hałasu w aucie.A wymienilem juz sporo,rolki,pasek alternatora,wisko bo rzeziło...Czy taka gume do dolotu dostanę w zwykłym sklepie z czesciami?nie chodzi o koszt tylko o dojazd do ASO mam kiepski.Próbuje jeszcze sprawdzić tlumik czy nie hałasuje bo w ostatnim coś dzwoni i nie ma juz jednej osłony i moze to ma wpływ na wyższy poziom hałasu?odmę tez da sie dokupic np. w aso czy można podebrać od czegos inneg?z góry dzięki za zainteresowanie sie bo czuje ze cos dolega mojemu isowi i nie ma pełne mocy
Opublikowano
powiem Ci tak,ze w sklepie jak kupywalem gume i kupilem tez odme,znajomy powiedzial ze da sie dobrac od innego auta i kosztuje to polowe taniej... Odmo z aso kosztowala mnie 100 zl bo przywozili ja do sklepu,mozesz wlasnie w sklepie to zamowic i przyjdzie. Czy moze miec wplyw na poziom halasu to nie wiem...U mnie byla ona popekana i dlatego musialem wymienic,oderwal sie gumowy gwint i byla juz troche "zmeczona"
B M W
Opublikowano
zajade do jakiegos sklepu i zapytam o odme i ta gume do dolotu czy da sie to zamówic bo do aso narazie sie nie wybieram.Moze wkoncu to załatwi sprawe bo narazie radość z jazdy jest mizerna także z powodu hałasu:(
Opublikowano
zajade do jakiegos sklepu i zapytam o odme i ta gume do dolotu czy da sie to zamówic bo do aso narazie sie nie wybieram.quote]

mozesz tez przedzwonic do ASO...oni tez wysylaja czesci. Zapytac i bedziesz wiedzial... Sklep tez musi zarobic

B M W