Skocz do zawartości

Pukanie w silniku m52b25 - popychacze czy wtryski????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam znowu... pewnie jestem ostatnio przewrażliwiony ale zapytam.

Słyszę ostatnio dziwne pukanie z okolicy silnika. Jest to takie miarowe tyk tyk tyk tyk tyk.....

Zauważyłem ze zaczyna pukać po rozgrzaniu silnika - na chłodnym tego nie słyszę. Bardziej słychać to siedzac wewnatrz niż nasłuchując z zewnatrz.

Co to moze być? Popychacze? Czy może wtryski???

Edytowane przez Maverick13
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

Jeżeli to pukanie słychać faktycznie tak jak piszesz w odgłosie tyktyktyktyktyk...., to sprawdź czy nie słychać bardziej tego cykania jak się nachylisz przy prawym przednim nadkolu, czyli od strony pasażera!! Jak tak to masz taki sam problem jak kilka osób na tym forum, oraz mój znajomy, ale niestety nikt nie wie skąd ten odgłos dochodzi!! Sprawdź to tak jak Ci napisałem i daj znać!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
Chłopaki czy to tykanie słychać jakby jakiś silniczek, wiatraczek tykał? U mnie słychać to gdzieś w okolicy pedałów pod kierownicą. Zaczyna chałasować nie odrazu po zapaleniu silnika tylko po krótkiej chwili.
Opublikowano

Nie Borys. Nie o to pukanie chodzi....

Palermos - o jaki elekrozawór przy filtrze węglowym Ci chodzi??? Mozesz mi to pokazać na realoem???

Robi80 - faktycznie słychać to bardziej z prawej strony czyli od kolektorów wydechowych- moze dlatego ze słuchajac z lewej słysze tylko szumy ssania.

Wiesz jak już napisałem słychać to po rozgrzaniu silnika jak wskazówka temp jest już na I kresce. Słychać głównie na postoju. Zabrałem ją dzisiaj na przejażdżkę i trochę ostrzej niż zwykle pojeździłem. Jak wróciłem to nie było już tego słychać. Myslałem ze już OK i sie ucieszyłem - wsiadam wieczorem do auta i znowu.

Jak uważacie - chyba gdyby była to hydraulika to by cały czas klepało i bardziej chyba na zimnym???

Opublikowano

Heheee.... chyba sam sobie odpowiem na pytanie postawione w temacie.

Ciekawe czy ktoś się z tym zgodzi. Mianowicei podejrzewam napinacz łańcuszka rozrządu. Zaczyna tykać na ciepłym silniku czyli jak łańcuszek się rozciągnie z uwagi na rozszerzalność cieplną.

Zastanawiam sie nad wymiana napinacza. Moze ktoś wie ile kosztuje?

Opublikowano

Chmmm ja mam tak samo, ale jak siedzę w środku to mi się wydaje że bardziej to słychać po stronie dolotu, ostatnio się nawet zastanawiałem czy to nie ten elektrozawór, o którym też gdzieś już czytałem ale nie wiem dokładnie gdzie on jest.

Maverick13 też się zastanawiałem nad opcją napinacza ale też nie wiem ile to kosztuje bo na allegro szukałem ale jakoś nie znalazłem. ja chyba najpierw podjadę gdzieś sprawdzić ten elektrozawór.

Opublikowano

Hej. Daj znac jak sprawdzisz ten elektrozawór - czy to akurat włąsnie to i daj znać gdzie on jest.

Moze jak bedziesz wiedział gdzie to jest to pokaż mi to na realoem.

Napinacz łańcuszka jest tutaj: http://bmwfans.info/original/E36/Cou/323i-M52/ECE/L/M/1996/05/mg-11/ill-11_1339/

Elementy 9,10,11,12 - wychodzi cos chyba koło 60 zeta- tak przynajmniej wynika z cen podanych w euro.

Opublikowano
panowie napiszcie czy macie katalizatory w swoich autach czy moze wyciete bo moj znajomy mial cichutki silnik a od momentu kiedy wycial katalizator zaczelo tak wlasnie cykac i drugi znajomy - identyczna sytuacja wiec to juz chyba nie jest zbieg okolicznosci ale jesli tak to jaki zwiazek???
Opublikowano
ja jeszcze też :twisted:. Jak sie doszukam tego pitolonego elektro zaworu to sprawdzę czy to on tak cyka, tylko jeśli się okaże że to on to czy go wymienić bo się zmęczył czy tak ma być ?? Nie lubię jak mi cos w aucie szeleści. :evil: