Skocz do zawartości

Dziwny szary osad na bagnecie od oleju ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie , gdy sprawdzalem poziom oleju na bagnecie zauwazylem dziwny osad taki szary , co to moze byc ? Ostatnio zmienialem olej czy to mozliwe ze to jest jakis brud ?
Opublikowano
Mam pytanie , gdy sprawdzalem poziom oleju na bagnecie zauwazylem dziwny osad taki szary , co to moze byc ? Ostatnio zmienialem olej czy to mozliwe ze to jest jakis brud ?

Pewnie woda w oleju. Jezlei tak wyglada olej po wymianie w Twoim silniku to bardzo lzy objaw i ja bym nie jezdzil tym samochodem.

Opublikowano

Kolego radził bym najpierw poszukać :search: Dużo było tego na forum.

na bagnecie zauwazylem dziwny osad taki szary

Ja też mam taki podobny osad kremowo-biały na bagnecie oraz pod korkiem. Winą tego jest niedogrzany silnik, krótkie trasy, może też i olej. W silniku zanajduje sie troszkę wilgoci, skrapla sie i wchodzi w reakcję z olejem i coś takiego powstaje. U mnie zazwyczaj taki osad pojawia sie jak przychodzą chłodne dni (na zime). Wczoraj przegoniłem swoją BMke 200 kilosów i prawie osad znikł :diabel_faja:

Opublikowano
Kolego radził bym najpierw poszukać :search: Dużo było tego na forum.

ale olej z tego co kolega napisal jest po wymianie i odrazu osad. Cos musi byc nie tak.

A osad najczesciej jest pod korkiem wlewu a malo kiedy widac go na bagnecie.

Opublikowano

Osad u mnie jest na bagnecie, pod korkiem, a napewno też i jest w innych miejscach (np. na deklu nad klawiaturą).

Płynu mi nie ubywa. Bunie mam na gazie. Można polemizować, że troszkę spalin sie dostają do silnika, ale sie nie dostaja bo w zimie jeżdze tylko na Pb i też mam osad (tak samo miałem w polonezie).

Myśle, że może to byc wina oleju i w najblizszym czasie zmienie olej na lepszy Valvoline lub Shell (narazie śmigam na Lotosie).

Kolega co założył posta napisał, że po zmianie oleju pojawił mu sie osad, a nic nie napisał innego, że mu ubywa płyn itd. Więc myśle że to wina oleju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież nawet w powietrzu jest wilgoć która osadza się w silniku. :duh: Co wy macie silniki próżniowe, czy jak. :lol: Woda osadza się zawsze tam gdzie jest największa różnica temperatur, więc śmiało może być na korku i nie ma znaczenia czy ktoś wymienił olej dziś czy miesiąc temu.
Opublikowano
Sluchajcie , odnosnie nalotu to normalne , mechanik mi sprawdzil dzis wszystko , plynu nie ubywa , nalot spowodowany jest niedogrzaniem silnika tak jak wyzej kolega napisal , zbyt krutkie trasy sa powodem , wilgoc , dzis przegrzalem troszke motorek osad zniknal pod korkiem oczywiscie moga tam zostac gdzies osady na bagnecie gdzies u gory ale wazne ze to nic straszego i szkodliwego :) A oczywiscie przestraszylem sie bo nigdy nie mialem z tym do czynienia . Pozdrawiam ...