Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zwykły K-dcan z przełącznikiem i nic więcej, reszta to marketing

ważne, działa z inpa i EDIABAS i oczywiście miejmy nadzieje że to prawda :D

Dzięki za odpowiedz, przemyślę sprawę ...

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

Ktoś wie jak działają te przełączniki na interfejsie i do czego są ?

Testowałem to na swoim aucie e83 306D5 2008r i po podłączeniu do auta z inpa nie widzę różnicy po przełączaniu przełącznika w inne pozycje.

Pozdrawiam,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pisałem setki razy :search: :reading2:

tylko dla interfejsu K-dcan

przełącznik jest do połączenia pinu 8 z pinem 7 , aby obsługiwać dwie linie K w modelach obd2 (2000rok )

E39, e46,e52,e53,e83 w tych modelach są dwie linie K

na pinie 7 silnik , skrzynie (automatyczna i rozdziału momentu obrotowego w 4x4),

pin 8 reszta modułów (EWS, zegary , DSC, klima, itp

w e60,e65, e8x, e9x do 2007/03 linia K jest na pinie tylko 7 (pin 8 nie ma znaczenia ) po 2007/03 jet już d-can na pinie 6 i 14

od 2008 w niektórych modelach jest ethernet na pinie 8 , dokładnie to jego uruchomianie i tu jest problem, jak są na stałe połączone piny 7 z 8 ,

zablokuje diagnostykę na dcan dlatego rozłącza się pin 8 aby ethernet się nie uruchomił i nie zablokował diagnostyki na DCAN :-D

Opublikowano

Witam

Kolego Din76 instaluje INPE na win7 według twojej instrukcji na kablu FT232RL , tylko nie wiem czy tak ma byc u Ciebie na filmie po właczeniu INPY sa czarne kropki przy battery i ignition a u mnie nie ma przy nie podłaczonym aucie . Czy one dopiero sie pojawia jak podłacze ?? Jak miałem e39 to od razu mi sie pokazywało ON przy podłaczonym kablu na kompa

A jak sie zmienia port w INPIE ??

Opublikowano

Jak dobry kabel to kropki powinny zrobic sie czarne po wlaczeniu zaplonu, czesto tez jest tak ze lewa zrobi sie czarna po podpieciu pod usb a prawa dopiero po wlaczeniu zaplonu.

Ale mialem tez dcany które mialy czarne kropki od razu po podpieciu pod usb i dzialaly dobrze.Wszystko zalezy od elektroniki i wsadu. Od razu napisze ze kolor plytki nie swiadczy o niczym :)

sprzedam iCom Next Ori
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Moglby ktoś z Was podeslac link do IPNY wspolpracujacej z F30 2017?

Mam stary interfejs (K+DCAN), którego uzywalem do E60 wraz z INPA.. I chciałbym uzyc go do F30 tylko w celu usuniecia bledu..

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z instalacją inpy. Kiedyś mi się udało ale potem był stawiany nowy system i nie mogę sobie teraz z tym poradzić.

Czy ktoś z Was wie, co może oznaczać błąd przy uruchamianiu:

"Nie znaleziono punku wejścia procedury__apiResultReal@16 w bibliotece api32.dll." ?

System windows 7 64bit i inpa z konta młodzik...

Opublikowano

Witam

Pobrałem ze strony iBMW program Inpa z całym zestawem. Posiadam BMW e92 325d m57t2 z 2007r. Wszytko działa dobrze do czasu gdy chcę połączyć się ze sterownikiem silnika.

Przechodzę kolejno:

"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.

Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .

Program będzie zatrzymany.

Rozumiem, że nie ma wpisanego mojego sterownika w ten skrypt. Stąd moje pytanie.

Muszę zainstalować nową Inpę która ma wpisany ten sterownik, czy uaktualnić któryś z plików w podfolderach?

Dzięki wielkie za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Pobrałem ze strony iBMW program Inpa z całym zestawem. Posiadam BMW e92 325d m57t2 z 2007r. Wszytko działa dobrze do czasu gdy chcę połączyć się ze sterownikiem silnika.

Przechodzę kolejno:

Program będzie zatrzymany.

Rozumiem, że nie ma wpisanego mojego sterownika w ten skrypt. Stąd moje pytanie.

Muszę zainstalować nową Inpę która ma wpisany ten sterownik, czy uaktualnić któryś z plików w podfolderach?

Dzięki wielkie za pomoc :)

Na początek podmień pliki prg i grp na te z ista bo są przeważnie świeższe. Przynajmniej tool32 coś popatrzysz w diagnozie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moglby ktoś z Was podeslac link do IPNY wspolpracujacej z F30 2017?

Mam stary interfejs (K+DCAN), którego uzywalem do E60 wraz z INPA.. I chciałbym uzyc go do F30 tylko w celu usuniecia bledu..

same błędy powinien skasować skrypt ogólny z serii F. Możesz również załadować f01.prg do tool32 i skasować błędy przez job FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przechodzę kolejno:

Aby była diagnostyka musisz otworzyć swój plik w EC-APPS/INPA/SGDAT/ DDE6M57.IPO

i wpisać swój silnik jest do tego specjalna aplikacja DecodeIPO.exe

obok starego dopisać nowe odmiany będzie to wyglądać tak D60M57A0,D60M57D0, D62M57B0

trzeba też zaktualizować pliki w SP-daten e60 w EDIABAS/ECU

możesz też znaleść plik DDE6M57.IPO nowszy w nowszej wersji INPA i zamienić w INPA/SGDAT

będzie to samo

Opublikowano

"Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z instalacją inpy. Kiedyś mi się udało ale potem był stawiany nowy system i nie mogę sobie teraz z tym poradzić.

Czy ktoś z Was wie, co może oznaczać błąd przy uruchamianiu:

"Nie znaleziono punku wejścia procedury__apiResultReal@16 w bibliotece api32.dll." ?

System windows 7 64bit i inpa z konta młodzik..."

Naprawdę nikt nie ma pomysłu co dalej robić, by nie restartować systemu. Zapis w zmiennych środowiskowych poprawiałem - bez skutku.

Już mi ręce opadają.

Opublikowano
czy ktoś może podać gdzie można znalezć działającą INPE po win 7 32 bit? zainstalowałem już conajmniej 5 róóżnych i za kazdym razem otrzymuję INPE bez możłiwości wyboru modeli ...
Opublikowano
jesli nie masz wyboru modeli to po zainstalowaniu standard tools zle bazy wypakowujesz, klikasz tak jak jest domyslnie a trzeba wskazac jako docelowy dysk c
sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

możesz też znaleść plik DDE6M57.IPO nowszy w nowszej wersji INPA i zamienić w INPA/SGDAT

będzie to samo

Dziękuję bardzo za pomoc. Przekopiowałem DDE6M57.IPO z nowszej wersji (5.0.6) i wszystko śmiga :)

Opublikowano

Cześć panowie,

poszukuje kabla + programu inpa (zestaw)

do e90 06'

mógłby ktoś podrzucić link do sprawdzonej aukcji? tutaj bądz pw?

może ktos niedawno kupował

z góry dzięki

Opublikowano

Witam. Potrzebuje zmienić mile na kilometry .

Może ktoś Mi podpowie jak to zrobić interfejsem inpa

samochód to Mini cooper r50 z 2003r

Wielkie dzięki

Opublikowano

Witam, mam problem z podłączeniem inpy z samochodem. Samochód to bmw e36, m52b28 1997r. Mam zrobiony interfejs według schematu: https://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1650885-%28Almost%29-free-DIY-ADS-interface

Inpa to 5.0.2 na komputerze z rs232 windows xp 32bit, sterowniki ads itp wszystko zainstalowane. Po podłączeniu kabla do samochodu zapalają się tylko kontrolki battery i ignition i świecą się cały czas niezależnie od tego czy jest zapłon włączony. Program nie łączy się z żadnymi modułami, wyskakuje błąd ifh-0009. Proszę o pomoc, gdzie szukać przyczyny, czy ten schemat interfejsu pasuje w ogóle do tego rocznika auta itp? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daj sobie spokój z taka samoróbka. Do e36 ma byc ADS. Nie bez powodu siedzi tam GAL a nie tranzystory, gdyby było to takie proste to siedziałby tam tylko one od początku.
Opublikowano
Witam. Potrzebuje zmienić mile na kilometry .

Może ktoś Mi podpowie jak to zrobić interfejsem inpa

samochód to Mini cooper r50 z 2003r

Wielkie dzięki

nie ma nikogo na tym forum co by umiał programować takie rzeczy

Opublikowano

Cześć, zawsze miałem mniejszy lub większy problem z INPĄ, teraz wygrzebałem jakiegos starego netbooka i chcę go przeznaczyć tylko i wyłącznie do diagnozy mojego BMW.

Jaki system najlepiej współpracuje z INPĄ? W tej chwili mam WIN7 64bit, powinienem zainstalowac XP 32 bit czy jaki?

Chcę mieć możliwość łączenia się z możliwie njawiększą ilością modeli, chcę INPĘ, WinKFP oraz Rheingolda.

Więc, który system najlepszy?

Dzięki

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Panowie a miał ktoś taki problem i go rozwiazał może?

“Error ecu conditions not correcr or request sex uence error”?

Moze chodzić o to że auto po mapie ?