Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Raczej z mojego dysku na chomikuj nie ma INPA

ale instalatory robiłem i rozeszły się po sieci :D

programik masz u mnie http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/DCAN,4384243631.rar(archive)

ale tam nic się nie ustawia tylko testuje

raczej kabel do zwrotu

ustaw jeszcze opóźnienie na 1 i wysyłanie i odbiór na 4096

jak na moim filmie

ale to raczej nie pomoże , fdti jest ok dlatego masz dwie czarne kropki , pewnie linia K też ok, diagnozuje bmw do 2007 roku ,

ale can niestety uszkodzone trudno powiedzieć w którym miejscu może Atmega ....?????

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W takim razie korzystałem z Twojej instalki... Zobaczyłem Twoj login w nazwie pliku i jako hasło do archiwum i z góry założyłem, ze chomik też Twój. Tak podejrzewałem, że kabel może być walnięty, ale zanim go oddam postanowiłem się jeszcze poradzić na forum. Sprawdzę z ustawieniami, o których piszesz i jak dalej będzie kapa, to go oddam. Wydawało mi się, ze kable od viakena mają dość dobre opinie (korzystałem z jego fejsów przy innych autach), ale z tego co czytam, na forum, to w BMW są z nimi problemy. Możesz mi jakiś kabel polecic? Bo na alledrogo jest tego od groma, a nie chcę się znowu wpakować... Ze strony iBMW może być?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma reguły, pewnie co któryś jest uszkodzony i właśnie trafiłeś na taki bubel , może jak sprzedawca ma bmw po 2007 roku to by sprawdzał

na dcan , kolega z forum sprzedaje własnej produkcji i jak wiem nie było problemów http://www.interfejsads.ugu.pl/sklep_k+dcan.html

Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi. Jest 3 x droższy, więc powinien być 3 x lepszy :D Przemyślę temat :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Miałem ten sam problem z tym błędem, zwróciłem kabel i dostałem drugi, który działa. Wcześniej straciłem mnóstwo czasu na walkę z tym błędem. Tyle że ja kupiłem jakiś tani za 80 zł. Ale teraz już działa bez problemu.
Opublikowano

Dziś próbowałem ze zmianą czasu opóźnienia i wysyłania/odbierania (tak jak DIN pisał), ale nic nie pomogło. W INPIE dalej błąd IFH-0009 no response from controlunit. Znalazłem w zainstalowanym u mnie BMW standard tools (od Dina) program K+dcan utility 2.0 i tam jest chyba opcja, o której piszą w tym temacie https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1071121

Są 3 przyciski jeden to 500 kbit/s dcan & pt-can; drugi to 100 kbit/s K-can, a trzeci to can off. Klikałem w każdy z nich, ale pojawiał się tylko komunikat error timeout echo i kabel dalej nie działał.

Dzięki za pomoc wymieniam na nowy zobaczymy, oby zadziałał. Jak dalej będzie kicha, to skuszę się na ten co DIN zapodał :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zanabyłem kabel od kkkkamil26, który Din76 polecał i zadziałało prawie wszystko. Udało mi się połączyć z Kombi i IHK. Aktywowałem parę pierdół m.in pamięć przycisku wyłączającego system start/stop. Dobrze mi szło, więc chciałem podpiąć się do moduł NFRM, ale nie da rady. Robię wszystko tak jak w poprzednich, a ncs dummy nie znajduje nic jak dam load... i potem filter by trace (po chwili wyświetla się błąd no modules found matching the trace file). Próbowałem nawet ominąć ncsdummy i zakodować bez niego, ale jak dam w ncs expert change job na codirendaten lessen i potem execute job to wyskakuje mi błąd error in cabd copi 2041 falscher sg-codirenindex. Jakiś pomysł co jest grane?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Widzisz czasami trzeba drożej zapłacić i się nie męczyć, jeszcze lepiej jak byś kupił oryginał icom next w BMW serwisie :D :D

co do kodowania to masz nieprawidłowy index coding

idz do inpa > FRM > F2 ident i sprawdz index coding zobacz co tam jest i wybierz w okienku SGET DATA

prawidłowy lub zaktualizować NCS (coding tool najprościej)

dla grupy E89 (e90) są takie

03647568bd79.jpg

sprawdz czy masz taki w NCS (bez ncsdummy backup to z innego powodu )

jak nie masz to należy zaktualizować NCS plikami sp-daten ponieważ ma za stare pliki w DATEN

Opublikowano

Hehe za kabel od Kamila może i było warto, ale droższego już nie potrzebuje :D

Ten błąd co mi się pojawia wygląda tak

616660c4369d.jpg

Jeśli idzie o daten w ncsexpert, to mam takie

f4bdc9010b71.jpg

Oprócz tego co pisałeś brakuje mi jeszcze takiego z końcówką C33. Skąd mam wziąć aktualne?? Trzeba je tak po prostu wkleić czy jakoś inaczej?

Natomiast tego co pisałeś idz do inpa > FRM > F2 ident i sprawdz index coding zobacz co tam jest i wybierz w okienku SGET DATA to nie kumam. Chodzi Ci, żebym w inpie połączył się z modułem frm? Co dalej ?

Edit:

Dobra jakoś dałem radę. Zaktualizowałem (przez bmw coding tool) sp-daten do 55 lite, czy jakoś tak, dopiero potem w ncs expert codierindex lessen potem codirendaten lessen i poszło bez błędów. Plik trc do dummy też się wyeksportował. Wreszcie wyłączyłem tylne postojowe przy dziennych :) Dzięki Din :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czołem!

Potrzebuje pomocy, bo już nie mam pomysłów.

Kupiłem interfejs TEJ aukcji. Pożuliłem i kupiłem klona.

Zainstalowałem sterowniki ze strony sprzedającego, kable jest wykrywany i port szeregowy się tworzy i jest taki sam jak w OBD.ini.

Próbowałem już gotowca od trandolfa, czystej instalki inpy na czystym xp, jak i instalki na win10. Wszędzie mam ten sam problem. W aplikacji INPA battery oraz inigation są białe, w zakładce "INFO" mam znaki zapytania, jak na zdjęciu poniżej. Przy próbie połączenia z modułem, wyrzuca błąd, który też zamieszczam. Błędy wyglądają jakby INPA nie widziała kabla. Napisałem już maila do sprzedawcy, może interfejs jest uszkodzony. Ale może ktoś z Was miał podobny przypadek i wie co zrobić. Może to kwestia sterowników?

Bez-tytu-u2.pnginpa.png

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ELM327 nie działa z INPA trzeba było dorzucić do 60zł i kup sobie interfejs do bmw lub drożej K-dcan wtedy będzie działać z INPA NCS
Opublikowano
ELM327 nie działa z INPA trzeba było dorzucić do 60zł i kup sobie interfejs do bmw lub drożej K-dcan wtedy będzie działać z INPA NCS

Kurde i wszystko jasne, trzeba bedzie zwrócić ;) dzięki za odpowiedź

Opublikowano
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zwykły K-dcan z przełącznikiem i nic więcej, reszta to marketing

ważne, działa z inpa i EDIABAS i oczywiście miejmy nadzieje że to prawda :D

Opublikowano
Zwykły K-dcan z przełącznikiem i nic więcej, reszta to marketing

ważne, działa z inpa i EDIABAS i oczywiście miejmy nadzieje że to prawda :D

Dzięki za odpowiedz, przemyślę sprawę ...

Opublikowano

Witam,

Ktoś wie jak działają te przełączniki na interfejsie i do czego są ?

Testowałem to na swoim aucie e83 306D5 2008r i po podłączeniu do auta z inpa nie widzę różnicy po przełączaniu przełącznika w inne pozycje.

Pozdrawiam,

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

pisałem setki razy :search: :reading2:

tylko dla interfejsu K-dcan

przełącznik jest do połączenia pinu 8 z pinem 7 , aby obsługiwać dwie linie K w modelach obd2 (2000rok )

E39, e46,e52,e53,e83 w tych modelach są dwie linie K

na pinie 7 silnik , skrzynie (automatyczna i rozdziału momentu obrotowego w 4x4),

pin 8 reszta modułów (EWS, zegary , DSC, klima, itp

w e60,e65, e8x, e9x do 2007/03 linia K jest na pinie tylko 7 (pin 8 nie ma znaczenia ) po 2007/03 jet już d-can na pinie 6 i 14

od 2008 w niektórych modelach jest ethernet na pinie 8 , dokładnie to jego uruchomianie i tu jest problem, jak są na stałe połączone piny 7 z 8 ,

zablokuje diagnostykę na dcan dlatego rozłącza się pin 8 aby ethernet się nie uruchomił i nie zablokował diagnostyki na DCAN :-D

Opublikowano

Witam

Kolego Din76 instaluje INPE na win7 według twojej instrukcji na kablu FT232RL , tylko nie wiem czy tak ma byc u Ciebie na filmie po właczeniu INPY sa czarne kropki przy battery i ignition a u mnie nie ma przy nie podłaczonym aucie . Czy one dopiero sie pojawia jak podłacze ?? Jak miałem e39 to od razu mi sie pokazywało ON przy podłaczonym kablu na kompa

A jak sie zmienia port w INPIE ??

Opublikowano

Jak dobry kabel to kropki powinny zrobic sie czarne po wlaczeniu zaplonu, czesto tez jest tak ze lewa zrobi sie czarna po podpieciu pod usb a prawa dopiero po wlaczeniu zaplonu.

Ale mialem tez dcany które mialy czarne kropki od razu po podpieciu pod usb i dzialaly dobrze.Wszystko zalezy od elektroniki i wsadu. Od razu napisze ze kolor plytki nie swiadczy o niczym :)

sprzedam iCom Next Ori
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Moglby ktoś z Was podeslac link do IPNY wspolpracujacej z F30 2017?

Mam stary interfejs (K+DCAN), którego uzywalem do E60 wraz z INPA.. I chciałbym uzyc go do F30 tylko w celu usuniecia bledu..

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z instalacją inpy. Kiedyś mi się udało ale potem był stawiany nowy system i nie mogę sobie teraz z tym poradzić.

Czy ktoś z Was wie, co może oznaczać błąd przy uruchamianiu:

"Nie znaleziono punku wejścia procedury__apiResultReal@16 w bibliotece api32.dll." ?

System windows 7 64bit i inpa z konta młodzik...

Opublikowano

Witam

Pobrałem ze strony iBMW program Inpa z całym zestawem. Posiadam BMW e92 325d m57t2 z 2007r. Wszytko działa dobrze do czasu gdy chcę połączyć się ze sterownikiem silnika.

Przechodzę kolejno:

"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.

Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .

Program będzie zatrzymany.

Rozumiem, że nie ma wpisanego mojego sterownika w ten skrypt. Stąd moje pytanie.

Muszę zainstalować nową Inpę która ma wpisany ten sterownik, czy uaktualnić któryś z plików w podfolderach?

Dzięki wielkie za pomoc :)