Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Szukałem INPA która działa pod windows 7 nie wymaga wirtualnej maszyny windows XP i obsługuje BMW E90 2005r.

znalazłem link do plików INPA i pełen opis ( po angieslku) jak wszystko zrobić

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f99/guide-installing-inpa-ediabas-windows-7-64bit-t103023/

u mnie działa

mała uwaga - chciałem tylko zainstalować INPA, ale nie działała, trzeba wgrać wszystkie programy do obsługi auta

z instalatora i update'tów

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam wszystkich Kolegów a mianowicie zainstalowałem INPE EA90 - X , z ediabas6.4.7 , chciał bym tą ediabas podmienić na nowszą wersje 7.2.0 , próbuje i nic mi nie wychodzi , po podmianie przestaje działać program , może cos zle robie tylko co proszę o pomoc osoby które mają o tym pojęcie , jestem tu nowy i nie znam sie dobrze na programach a chciał bym zdiagnozować sobie COOPERA 2007r

pozdrawiam i czekam za odpowiedzią

Opublikowano
EDIABAS.INI masz podobnie ustawione pod fejs jak w 6.4.7 ?
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie może troche głupie pytanie ale czy po zainstalowaniu inpy trzeba doinstalowywać jakieś sterowniki do poszczególnych modeli czy jak to wygląda? Proszę o mało skomplikowaną odpowiedź :)
Opublikowano

Nie za wiele tego tam jest do ściągnięcia bo linki powygasały. Ale przynajmniej wiem czego szukać. Dzięki :)

Edit:

Robie wszystko wg instrukcjii i wywala mi takie coś -

http://img802.imageshack.us/img802/8664/aaahk.jpg

Opublikowano
a dobre pliki podegrałeś ?
wwo_j
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Może ktoś wrzucić link do aktualnej Inpy po angieksu? Mam EA90X od Trandolfa i jest niestety po niemiecku.
Opublikowano

Witam,

Diagnozowaniem wraz i Inpa bawię sie juz od ponad roku, wyłącznie dla użytku własnego. Po zakupie kabla dość długo namęczyłem się, żeby wszystko zadziałało, przetestowałem kilka wersji Inpy, lutwałem piny 6 i 7 itd. Wszystko było dobrze niebyło zadnych problemów. Do dnia dzisiejszego. Mianowicie przy próbie diagnozy po odpaleniu praktycznie kazdego modułu wywala mi błąd IFH-0003, wyjątkiem jest moduł licznika w którym wyskakuje z kolej ten o numerze IFH-0006. Dodam, że instalowałem od nowa wszystkie sterowniki oraz Inpe problem pojawia się nadal. Inpa wykrywa kabel Bateria i Zapłon czarna kropka nawet gdy kabel jest tylko podłączony do portu USB aktywne sa dwie kropki

Dokładniej wszystko na filmie

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły proszę o pomoc.

Opublikowano
Podmień "fejs" na inny w celu sprawdzenia...
Opublikowano
własnie nie mam takiej mozliwosci musiałbym kupić drugi ;/
Opublikowano
poszukaj kogoś na forum z twojej okolicy to Ci udostępni na test :)
Opublikowano
Witam,

Diagnozowaniem wraz i Inpa bawię sie juz od ponad roku, wyłącznie dla użytku własnego. Po zakupie kabla dość długo namęczyłem się, żeby wszystko zadziałało, przetestowałem kilka wersji Inpy, lutwałem piny 6 i 7 itd. Wszystko było dobrze niebyło zadnych problemów. Do dnia dzisiejszego. Mianowicie przy próbie diagnozy po odpaleniu praktycznie kazdego modułu wywala mi błąd IFH-0003, wyjątkiem jest moduł licznika w którym wyskakuje z kolej ten o numerze IFH-0006. Dodam, że instalowałem od nowa wszystkie sterowniki oraz Inpe problem pojawia się nadal. Inpa wykrywa kabel Bateria i Zapłon czarna kropka nawet gdy kabel jest tylko podłączony do portu USB aktywne sa dwie kropki

Dokładniej wszystko na filmie

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły proszę o pomoc.

Uszkodzony Układ FTDI – Brak komunikacji RX – TX , lub uszkodzenie dalej tranzystorów , układu iso zależy co tam masz .

Podaj dobre zdjęcie to napisze ci co i gdzie sprawdzić .

Taki komunika świadczy że program nie widzi transmisji poza napięciem po kluczyku .

Opublikowano

Powiedz mi na tym układzie 8 pin jest taka kropka to kalafonia czy jak ruszysz wkrętakiem to jest pękniecie , to samo widać na 2 tranzystorach ,

1 i 3 patrząc od góry obok diody led .A zdjęcie to kolego jak możesz to podaj lepsze , ja mam już 20 lat pracy przy elektronice i okulary jak denka od piwa potrzebne heheeheh :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Opublikowano

tutaj zdjęcie wrzucone w wiekszym rozmiarze

http://img844.imageshack.us/img844/1900/dsc02585ny.jpg

Nie wiem który to układ 8 ale na tych 2 rezystorach mniejszyszych obok diody jest takie przetopienie jakby od środka. Oczywiście na tym jednym wiekszym z oznaczeniem 18M to samo ale zadnych pękniec nie widać

Edytowane przez dinooo

Opublikowano
Kolega "piwek" postawił trafną diagnozę. Miałem kiedyś podobne problemy jak "fejs" mi się upalił...
Opublikowano

smiem sądzić ze wina tkwi włąśnie w tych trzech rezystorach. Więc co z tym fantem uczynić, da się coś z tym zrobić czy poprostu szukać nowego fejsa ;/ Czekam na cenne podpowiedzi...

Dla kolegi piwek wielkie brawa :clap: :clap: :clap: i szczere podziękowania :cool2:

Opublikowano

Tranzystory mogą być BC847 są jedne z lepszych do tego celu , ale widzę że i układ prawdopodobnie L9637D lub LM393 tez jest spalony , co to za układ mogę stwierdzić przy zdjęciu dużej rozdzielczości . :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Tranzystory to 10 groszy jak Lm393 to jakieś 80 groszy .gdy L9637d to 8 zł.

Bez problemu sam naprawisz .

Ten największy to Ft232 RL , czy Ok okaże się jak naprawisz , lub jak masz oscyloskop można sprawdzić transmisje RX i TX na pin 1 oraz 5 to wyście i wejście transmisji .

PS :shock: :shock: :shock:

OK sory nie zobaczyłem zdjęcia lepszej jakości , potwierdzam wymień 2 tranzystory , choć kup więcej bo może się okazać że spaliły się inne jeszcze ,

Układ 8 nóżek tak napisze przepalony to LM393 . Te elementy są ogólnie dostępne .

OK sory nie zobaczyłem zdjęcia lepszej jakości , potwierdzam wymień 2 tranzystory , choć kup więcej bo może się okazać że spaliły się inne jeszcze ,

Układ 8 nóżek tak napisze przepalony to LM393 . Te elementy są ogólnie dostępne .

Radze dać diode na zasilaniu , chociaż nie wiele to pomoże gdy mamy zrypany regulator ładowania często gdy diagnozujemy i odpalamy auto bez wyciagnięcia interfejsu następuje strzał napięcia , piki nieraz są kilkadziesiąt wolt i rozwala interfejs , diesli to nie dotyczy jedynie benzyna.

Opublikowano

Wielkie dzięki piwek takich ludzi jak Ty naprawdę powinno się cenić !!! szukałem pomocy w wielu miejscach i sąsiednich forach. Jedynie takową uzyskałem od Ciebie :)

Sam niestety raczej tego nie zrobie strasznie małe te rezystory :p, nie mam takiej precyzji i odpowiedniego sprzetu. Poszukam kogoś u siebie w okolicy może ktoś sie temu podejmie.

Opublikowano

Skupię się na kablu d-can .

Pin 44 procesora powinien być przez rezystor 1Kochm połączony do +5V zasilania USB (nie stabilizatora)

Jak usb jest na FT232Rl to pin9+10 z pin 26 procka Atmega162 jak usb jest na Ft232BL to pin 19+20 z pin 26 procka .

W tym układzie wszystko działać powinno .

W momencie wpięcia samego USB na opisanych pinach jest stan wysoki logiczne 1 i batery jest nie włączone , gdy podamy zasilanie od strony auta , zostaje zasilony procesor który na pin 44 wymusza stan niski logiczne 0 i Inginition się zaświeca .

Sprawność układu można bardzo prosto sprawdzić za pomocą kawałka kabelka , gdy podamy tym kabelkiem Masę na FT232 (opisane piny ) ma zaświecać się Inginition gdy ciągle świeci nam Inginition to robimy odwrotnie kabelkiem podajemy +5V i ma zgasnąć .

W ten sposób wykluczamy uszkodzenie układu FTDI i w przypadku dalszego problemu szukamy już dalej .

Wielu sprzedawców nie programuje numeru seryjnego FTDI i za każdym razem jak wepniemy interfejs w inne USB to mamy inny numer portu , może i w tym wypadku tak jest , więc trzeba w systemie w COMi LPT sprawdzić jaki numer portu jest przydzielony i będzie po kłopocie !.

Pliki wyglądają OK . I jak na kompie nie masz fizycznego Portu COM to COM1 może zostać , jak masz to zmień na każdy inny ,ale taki sam jak podaje ci po wpięciu w USB (wirtualny COM Port)

Opublikowano
Miałem podobnie, nie dało się zaktualizować sterownika bo akcja kończyła się blue screenem, musiałem odinstalować sterownik (był nawet w dodaj/usuń programy) i dopiero zainstalować najnowszą wersję stera.
wwo_j
Opublikowano
D2XX wgraj i nie zapomnij późne w ustawieniach portu config.
Opublikowano
piwek czy mógłbym jakiegoś maila do Ciebie bo wiadomości na priv przestały dochodzić :P