Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko co ile zmieniacie pasek rozrządu w M40

Ja mam najechane ok 50tys ale jezdze jak "Emeryt" wolniutko nie katuje autka max 3500 obrotów bo to nie silnik do szaleństw i niewiem czy mam sie juz zacząć martwić że pasek strzeli lada dzieć

Ostatnio wymieniałem na pasek DALCO wraz z kompl. rolek (jakieś 2 lata wstecz)

Dzieki za pomoc

Montaż alarmów, blokad, el. szyb BMW i inne TANIO (Możliwość dojazdu) ...
Opublikowano
Jak bym był na twoim miejscu już bym to zrobił jakieś 5-10 tyś km temu :hand: nie ma na co czekać nie daj boże jak strzeli :beksa:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
80 tys.km lub 4 lata.

W silniku M40 wymienia się rozrząd co 40 tysięcy :mad2: Skąd masz takie dane Allrad? Python wymieniaj rozrząd i nie ryzykuj :nienie:

Freude am fahren...
Opublikowano
Kurcze ale rozbierzność 40? 80? tys no to widze ze chyba nie ominie mnie wymiana lada dzień :lol:
Opublikowano
Wymieniaj kolego (moja rada ) bo będzie po kieszeni. :cry2: A po co ?
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
Z tego co mi wiadomo -to pierwszy fabryczny komplet rozrządu wymieniało się po 80 tyś km - powtarzam "fabryczny"- nie kupiony w sklepie zestaw naprawczy- ten tak jak koledzy wyżej piszą- co 40 tyś km . Ja na ten przykład w momencie kupowania spytałem poprzedniego właściciela czy wymieniał rozrząd - był na tyle uczciwy że powiedział mi: "... jak miałem to auto dwa lata to nie wymieniałem " pomyślałem - nie się co bawić - starałem się nie jeździć dopóki nie kupiłem zestawu naprawczego a mechanik (tak na marginesie -znajomy) mi go nie wymieni- - miałem dobre przeczucia - pasek był w dwóch miejscach już lekko pęknięty- mechanik powiedział mi że nie objeździłbym tygodnia gdybym zbagatelizował sprawę - także wymieniaj czym prędzej - 330 zł to nie pieniądz w porównaniu z kosztami jakie poniesiesz kiedy ci pęknie pasek.
masqo
Opublikowano

A czy producent tzw. zestawu naprawczego jest instotny skoro tylko kazdy ma wytrzymać zaledwie 40 tys. km ????

Bo ceny są od 100 paru zlociszy do ponad 300 i nie bardzo widze logike wywalac ponad 300 skoro ma taką samą żywotność

Co wy na to ???

Opublikowano
Znajomemu wymieniałem kiedyś rozrząd w M40 (na Gatesie i SKF-ie). Zrobił od tamtej pory 40 tys. wiec powiedziałem mu że juz czas na nastepną wymianę. Po rozkręceniu okazało się ze w jednej rolce prawie zeszły się kulki. Tak więc 40 tys to nie przesada. A tak na marginesie: nie zamulaj silnika, jak go pociągniesz czasem do 5 tys.obr. to nic mu sie nie stanie. zresztą te silniki baaardzo to lubią :D
Opublikowano
wiem ze te silniki to lubią ale dopoki nie zmienie rozrządu wole jeździć jak emeryt ale potem odbije to sobie he he
Opublikowano
A czy producent tzw. zestawu naprawczego jest instotny skoro tylko kazdy ma wytrzymać zaledwie 40 tys. km ????

Bo ceny są od 100 paru zlociszy do ponad 300 i nie bardzo widze logike wywalac ponad 300 skoro ma taką samą żywotność

Co wy na to ???

Moim zdaniem jest istotny - rózne wykonanie, jakośc materiałów itd.

To ja mogę zadać tobie także pytanie - czy producent jest istotny?

Po co ci BMW jak mogłeś kupić F126p - zaoszczędziłbys sporo a i wydatków związanych z paskiem by nie było - ba nawet nie musiałbys wymieniać filtra oleju a o chłodnicy wogóle byś zapomniał.

Opublikowano
Liczyłem na odpowiedz a nie złosliwości
Opublikowano
Liczyłem na odpowiedz a nie złosliwości

A nie dostałeś jej?

Więc Ci powtórzę

Moim zdaniem jest istotny - rózne wykonanie, jakośc materiałów itd.

pzdr

Opublikowano

Mnie czeka wymiana na wiosne bo przelatałem juz ponad 30 tysi. W focie koszt części to

Rolka SKF 60zł

Rolka prowadzaca SKF 78zł

Napinacz SKF 145zł

Pasek GATES 120zł

Jak sie ma znizkę to wcale drogo nie wychodzi :D

Mam tylko pytanko, czy dam rade to sam wymienić czy to jakaś wieksza filozofia :?: :?:

Opublikowano
Jeśli wcześniej zajmowałeś się rozrządami to żadna to będzie filozofia- z doświadczenia wiem że wymiana dla kogoś kto już to robił to jakieś 2-3 godziny ( rozmontowanie, założenie, zmontowanie)- wiem bo byłem przy wymianie- jak sie ma dogranego mechanika - to i pozwoli popatrzeć - ale dla kogoś kto nigdy tego nie robił to i może to być cały dzień - a temat wymiany paska było sporo na forum - poszukaj
masqo