Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem z napędem w BMW 320i e36 .Jechałem spokojnie w porządku wszystko było nagle ni z gruszki ni z pietruszki coś zachrobotało i bmw stanęło jak bym wyrzucił na luz .Silnik normalnie pracował ale nie przenosiło napędu na koła .Jak włączę bieg to tylko coś chrabota a koła się nie kręcą
Opublikowano
tez mam problem maly z napedem bo czasem przy wciskaniu sprzegla cosmi popukuje jakby przy skrzyni biegów i z tylu okolic mostu.Ogladalem to ja i mechanik i niestety do zadnego wniosku nie doszlismy....
Opublikowano
u mnie mozna ruszyc spokojnie z kazdego biegu ale przy spokojnej zmianie biegu cos tam puka.Gdy jade agresywniej i bardziej rozpedzam auto to ie ma takiego problemu..
Opublikowano

Witam!!

Może to i sprzęgło ale posłuchajcie takiej historii!!!

kolega ma a raczej miał 325, cieszyło go palenia gum itp, pewnego razu tak jak napisałeś kolego ni z gruszki ni z pietruszki auto staneło. silnik pracuje bez zarzutów, skrzynia tez, przy wkładaniu biegów tylko coś zatrzeszczy.

wydawało by się, ze sprzegło ale NIE.

bwm jak to przystało ma tylni napęd, tylni most jest łączony za pomoca jakiejs osi z silnikiem, jest on łączony także tzw (w żargonie mechaników) naleśnikiem. podobnie dwie tarcze złączone jednak trwale do siebie.przeciązenia było tak duże ze poprsotu zerwało sruby:-( i amba.podobno nłączone jest to 8 srubami.

tyle, nie wiem czy to może być ta przyczyna

pozdro

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
u mnie mechanik stwierdzil ze to kolo dwumasowe popukuje!moze to ci padło?ale mi powiedział zebym tego narazie nie robił bo to droga sprawa i ze u mnie to narazie jest niegrożne a chłopak baaardzo się zna bo ja to nie bardzo ale staram sie pomóc
Opublikowano

jakby poszło sprzęgło to nie wrzuciłbyś żadnego biegu bez zgrzytu a mówisz że biegi wchodzą normalnie... stawiam na przegłub gumowy który łączy skrzynię z wałem napędowym a jeśli nie to most tylni...

jednak mósisz wrzucić bieg i spojrzeć co się dzieje pod autem jak kolega wyrzej wspomniał czy obraca się wał , ewentualnie ta guma przy skrzyni jeśli nic tam się nie obraca to na 100% skrzynia...

jeśli tak to mam sprawną skrzynię na zbyciu odam za przysłowiową dobrą flaszkę

Opublikowano
Mi tak sie kiedyś stało w e30 318i. Tyle że ja gubiłem najpierw po drodze biegi. Niestety konieczna była wymiana skrzyni.
http://images24.fotosik.pl/217/db2f86f1b89f14d8.jpg
Opublikowano
gracuś czy jak ci tam ... :lol: cienko trybisz jak ta twoja skrzynia :mrgreen: :mrgreen: zajaż jak sypnie sprzęgło to skrzynia nie ma połączenia z silnikiem i wtedy podczas uruchomionego silnika :!: nie jest przekazywana moc na skrzynię :lol: biegi mogą wchodzić bez żadnego zgrzytu gdyż nie pracuje główny wałek w skrzyni :!: ( tarcza sprzęgła się skonczyła :!: ) o rany ale żenada :lol: :mrgreen: :twisted2:
Opublikowano

Do "krystian"

1) nie należy wyśmiewać się z kogoś kto próbuje pomóc, co najwyżej można stwierdzić, że jest w błędzie i na dowód przedstawić swoją teorię:

2) o mechanice samochodowej nie wypowiadaj się jeśli nie masz pojęcia teoretycznego ani praktyki warsztatowej bo niestety jak życie pokazuje najczęściej wykluczane przyczyny są przyczynami rzeczywistymi awarii w samochodach:

3) jeżeli uważasz się za takiego znawcę i poprawiasz innych to sam używaj precyzyjnych terminów i nie pisz, że "jak sypnie się sprzęgło" to można wrzucać biegi bo..., mówiąc sprzęgło to mamy na myśli pewien zespół elementów (tarcza sprzęgła, docisk, itd.) i w zależności od tego co się popsuje(i czy nie towarzyszy temu inny równoległy problem) biegi można włączyć bez zgrzytu bądź nie, dlatego sam jesteś żenujący pisząc to co piszesz.

Wracając do tematu, tak jak sugerują forumowicze, trzeba obserwować auto od spodu i eliminować po kolei prawdopodobne przyczyny.

Opublikowano

krystian żenade to ty robisz takimi postami... jakbyś był taki inteligentny jak próbujesz być to przeczytałbys dokładnie że awaria nastąpiła nagle w czasie spokojnej jazdy.... a tarcza sprzęgła nagle się nie rozjedzie aby nie dociskał jej docisk, a nigdy nie słyszałem aby komuś docisk pękł a skoro docisk dociska to napęd jest przekazywany do skrzyni... nie spotkałem się jeszcze z taką nagłą awarią sprzęgła aby silnik chodził i nie przekazywał obrotów. na początku zazwyczaj jest objaw ślizgania się tarczy... i to przez dłuższy czas... widać ty wogóle nie miałeś do czynienia ze sprzęgłem a tylko teorie snujesz...

zostawmy temat koledze aby obejrzał najpierw co się dzieje pod spodem na włączonym biegu czy cokolwiek się kręci jak nie i tak czeka go wyjęcie skrzyni....