Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadm bmw e46 2.0i ostatnio zaobserwowałem iz wskazówka nie trzyma pionu jest nie wiele poza niebieskim polem co nalezy sprawdzic co wymienic jaka jest tego przyczyna (czujnik termostatu?) czy to wogole mozna kupic czy odrazu cały termostat?

Bardzo dziekuje...

Opublikowano
Na sprawdzeniu w serwisie typ powiedziął ze to jakis czujnik termostatu czy cos takiego na alegro widze ze sa termostaty do diesla i kosztuja 200zł a do benzyny nic A czy w benzynie jest ta zaluzja i gdzie ona wogole jest jesli jest bo ja jej tam nie widze:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czujnik termostatu?? a co to takiego?? termostat kosztuje cie 30 zl wiec zadne pieniadze, zmieniaj...

30 zł to kosztuje do e36 a kolega ma e46 i to już ponad 200 pln. Samego czujnika raczej nie kupisz, musisz brać cały z obudową.

Krzysztof
Opublikowano
Jezeli chcesz sie przekonac czy to na pewno termostat to latwo to sprawdzic. Wykrec termostat w swoim samochodzie. Na termostacie powinienes miec napisana cyfre- jest to temperatura przy jakiej zaczyna sie otwierac. Z tego co pamietam u mnie w tdsie jest to chyba 80 stopnii. Wrzuc swoj termostat najzwyczajniej do garnka z woda i postaw na gazie. Musisz widziec temperature wody (termometr do 100 stopni, ja korzystalem z miernika). Twoj termostat powinien sie zaczac otwierac dokladnie w temperaturze ktora jest na nim podana! Najprawdopodobniej bedzie otieral sie wczesniej- dlatego masz niedogrzany silnik...nowy termostat najlepiej przed montazem zagotowac:)
Opublikowano
Ja mam ten sam problem , muszę sporo pojeździć żeby wskazówka weszła w następne pole po niebieskim . Czytałem na forum że termostaty są dwa , ten nazywany małym to wiem gdzie się znajduje , ale napiszcie gdzie jest ten drugi , oraz ile one kosztują .
Opublikowano
i ja mam to samo ale wydaje mi sie ze to zalezne od temp. na zewnatrz,jak byly cieplejsze dni i posmigalem po miescie to weszla na pion a tak jest za niebieskim polem ale nie w piopnie chyba to fabryczne...
Opublikowano
Nie no to na bank termostat to sie poprostu psuje z czasem:)))) takie uroki BMW no ja juz zakupiłem niebawem wymienie i dam znac czy cos sie zmieniło... pojezdzij w trasie i po miescie zauwaz ze jak stoisz w korku to temp jest wyzsza a jak jedziesz w trasie to silnik jest bardziej chłodzony i temp spada a nie powinna bo termostat z tego co wiem wtedy włąsnie powinien włanczac mały obieg i tem powinna byc stała cały czas pion.no ale nic zmienie i napisze
Opublikowano

potwierdzam cenę termostatu do E46 318i - kosztuje 300zł - ja pierdziu....

też mam do wymiany i chyba trochę "porzeźbię" i wymienię sam termostat w obudowie .... może ktoś już to robił ? jakieś wskazówki , instrukcje ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja kupiłem za 45zł uzywke :) wymontowany z autka co przelatało 50 tysi wiec zaryzykuje ... ktos wogole wie czy bardzo trudna jest wymiana czy da sie to zrobic samemu ??
Opublikowano

Kolego ja kupilem nowy za 180 zł do 320i

Sam wymieniałem czyli trzeba wyjąć chłodnicę żeby był lepszy dostęp i odkręcić trzy śrubki od termostatu i po kłopocie czas wymiany około 30 minut

moje bmw ostra jazda
Opublikowano

No mnie j wiecj juz to ogladałem duzy problem jest z wyjęciem chłodnicy??

i pytanko czy jak sie zdejmie węże to płyn ucieka czy nie?