Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Moje zegary w 730 88 r. nie działają jak powinny. Obrotomierz działa prawie zawsze , prędkościomierz, czujnik temp. i poziomu paliwa tylko czasem się załącza( ). Komputer praktycznie wcale nie działa a licznik przejechanych km czasem tylko miga.Bardzo proszę o konkretne rady lub ewentualnie o informacje czy to można naprawić. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do starych postów bo już je przeglądałem. pozdrawiam i proszę o pomoc :cry:
TOMEK[E32]730
Opublikowano

Hmmmm, no to ładnie Ci się dzieje ;)

Bradzo możliwe iż zegary masz uszkodzone ale zanim wymienisz:

-wyciągnij zegary i sprawdź czy luty na płycie zegarów są OK! Podejrzewam że przynajmniej kilka jest mocno niepewnych więc popoprawiaj je ;)

- co do licznika piszesz że tylko czasem ci się załacza. Tzn, nie działa i tylko czasem się załącza i liczy kilometry czy liczy kilometry cały czas ale tylko czasem je wyświetla??? Jeśli problem jest w wyswietlaniu kilometrów tylko to wymień żarówki. Jeśli czasem tylko zlicza kilometry to sprawdź luty ;)

- jeśli chodzi o jakieś przerwy w pracy to sprawdź czy wtyczki z tyłu nie są luźne albo czy gdzieś przypadkiem kable nie są poprzecierane (tudzież przegrzane) i być może łapią masę :evil:

- mówiąc o komputerze masz na myśli ten obok radia??? Jeśli tak to zobacz bo ja na początku też myślałem że on nie działa jednak okazało się że działa tylko trza było wymienić żarówki co by było widać co on wyświetla ;)

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano

A jak wypada test zegarów :?:

Napewno wyjmij zegary przeglądnij pod kontem tzw. " zimnych lutów " jak napisał Dennisek, jeżeli są tam jakieś kondensatory elektrolityczne to warto je wymienić ( po kilkunastu latach moga nie trzymac pojemności ) pozatym złączki do licznika....może któras nie jest wpięta do końca......jak juz wyjmiesz wymień żarowki...koszt niewielki a będziesz miał pewność na kilka następnych lat.

Zostaje jeszcze jedna możliwość: że ktoś nieumiejętnie grzebał w liczniku......kombinacje z przebiegiem....tego oczywiście nie życze nikomu :roll:

Opublikowano
Dzięki za rady , na pewno to posprawdzam. Aha chodziło mi o komputer w zegarach, a co do testu zegarów nie idzie go zrobić bo nie działaja (chyba tak myślę) ale dzięki za rady
TOMEK[E32]730