Skocz do zawartości

na co zwracac uwage przy zakupie BMW E34 525 tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow:)

Proszę o pomoc znawców marki o kilka wskazówek przy zakupie BMW.

Mianowicie chce w jak najbliższym czasie zakupić E34 tds i chciałbym sie dowiedzieć jak najwięcej na temat miejsc w które trzeba zajrzeć co sprawdzić co zbadać oglądając autko.

Ja obecnie jeżdżę VW Golf GTI G60 ale pokonuje duże trasy wiec szukam BMW w dieselu bo golf troszkę duzo spali tego paliwa:)

Wiem ze ten silnik w TDS naprawdę przyjemnie pracuje i zadawala sie nie za dużym apetytem na olej:)

Proszę o rady:)

Pozdrawiam

DO Admina: jeśli umieściłem tego posta w nieodpowiednim miejscu proszę o przeniesienie:)

Pozdrawiam

Przenoszę do serii 5, bo chodzi o konkretny model. Moderator.

Opublikowano

Przede wszystkim pompa wtryskowa, czy nie falują obroty jak odpala na ciepłym silniku np. czy nie za długo (na zimnym tez;) sprawdzić ale to juz oczywiste) - ogólny stan auta przede wszystkim ocenić jego przebieg u fachowca na oko i w dokumentach - te auta potrafią mieć 500tys cofnięte a wyglądać na 270 bez problemu.

Nie wiem ile chcesz przeznaczyć ale 5-7 tys to musi być spora okazja albo auto do roboty ja kupiłem w listopadzie za 5,7tys ale roboty miałem mnóstwo nie wszystko zrobione - ale uważam że warto było

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Dzieki bardzo panowie:)

Mam zamiar przeznaczyc na te autko okolo 10 12 tys.

Jeszcze nie mam nic na oku ale przegladam te oferty na allegro i czasem sam sie smieje z ludzi ktorzy wystawiaja auto z 1992 roku z przebiegiem 200 tys!!!! to jest po prostu fizycznie nie mozliwe!!!

dzieki za porady i bede szukal jak kolega pisal i mam nadzieje ze dobrze sie przygotuje przed zakupem:)

Wydaje mi sie ze najlepiej wziac auto i wlasciciela i pojechac do ASO i poprosic o calkowite sprawdzenie samochodu pod kazdym kontem. To chyba jest najlepszy sposob upewnienioa sie co w tym aucie dzemie!

Dziekuje jeszcze raz panowie i mam nadzieje ze za niedlugo tez bede mogl sie cieszyc moim B:)

jak zakupie to sie pochwale i wzuce jakies fotki:)

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczow:)

Proszę o pomoc znawców marki o kilka wskazówek przy zakupie BMW.

Mianowicie chce w jak najbliższym czasie zakupić E34 tds i chciałbym sie dowiedzieć jak najwięcej na temat miejsc w które trzeba zajrzeć co sprawdzić co zbadać oglądając autko.

Ja obecnie jeżdżę VW Golf GTI G60 ale pokonuje duże trasy wiec szukam BMW w dieselu bo golf troszkę duzo spali tego paliwa:)

Wiem ze ten silnik w TDS naprawdę przyjemnie pracuje i zadawala sie nie za dużym apetytem na olej:)

Proszę o rady:)

Pozdrawiam

DO Admina: jeśli umieściłem tego posta w nieodpowiednim miejscu proszę o przeniesienie:)

Pozdrawiam

Przenoszę do serii 5, bo chodzi o konkretny model. Moderator.

BMW tylko nie diesel :duh:

Opublikowano
nie wiem ile dla Ciebie to nieduże spalanie ale mi pali i większości moim znajomym średnio 10 spokojnie więc się zastanów lepiej, zwłaszcza, że teraz masz GTI :)
Opublikowano

dokładnie pali sporo, a osiągi są marne, nie ma się co oszukiwać, do spokojnej jazdy idealne, w warszawie jak uzyskam 10L to jestem zadowolony (wiadomo jakie korki), na trasie mniej niż 8 jest ciężko, trzeba bardzo spokojnie jechać (mam e39 w automacie), "5" to ciężkie auta więc i spalanie jest wyższe, koledze w e36 z manualem pali ok 1,5 mniej

ps jak nie znasz się na tych silnikach to weź sobie kogoś kto ma trochę pojęcia, po jak kupisz trupa to koszt naprawy będzie ogromny, a popsuć się może sporo: popękana głowica, pompa wtryskowa, wtryski, turbo i masę innych elementów

aha i co do przebiegu jeżeli auto mam mniej niż 200-250tkm to nie ma prawa być wytarta/porwana tapicerka (nieważne welur czy skóra), to samo z kierownicą, moja po ~170 nie ma żadnych przetarć, chyba że jeździł nią jakiś niedbaluch, a to dobrze nie wróży

ps widziałem ostatnio e34 TDS z przebiegiem 768 000 i wcale nie wyglądała na tyle, fotel kierowcy tylko lekko zjechany,kierownica lekko przetarta...

Opublikowano
BMW tylko nie diesel :duh:

Może jednak nie TDS bo te nowsze dieselki... :)

kielon.m przejedź się może takim autem najpierw, zobacz czy Ci pasuje bo po Twoim aucie to będzie przeciwny biegun. Wolny, duży autobus z traktorem pod maską w porównaniu do G60 i w dodatku mało oszczędny jeśli chodzi o paliwko.

Opublikowano

emge czasem te twoje auto nie było z miesiąc temu w ogłoszeniach na otomoto czy allegro?

Roberto prawdopodobnie na niego sie przymierzał

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

pompa wtryskowa!!! to podstawa - tak jak koledzy wyzej napisali: sprawdzic czy nie cieknie, czy obroty nie bujaja, jak odpala na zimnym, jak na cieplym - powinien zapalic od dotkniacia, jak kreci powyzej 5 sek i dopiero odpala to juz znak, ze cos jest nie tak.

turbina - przejechac sie, zobaczyc czy ladnie "ciagnie" i nie zostawia zaslony dymnej za soba. ma lekko przykopcic ale jak zaslona dymna to albo wtryski albo turbina.

pozatym to nie taki oszczedny silnik jak mowia - mi komputer pokazuje 8,6 litra/100km (automat, 90% trasa, 10% miasto). w miescie od 9 w gore. trasa nawet ponizej 7 schodzilem.

szalenst tym czolgiem nie ma, raczej do spokojnej jazdy.

btw: gti G60 - w mk2 czy mk3?? bo jak mk2 to cudenko :) jestes moze z forum vwgolf.pl??

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano

Witam wszystkich:)

Na początku wielkie podziękowania za odpowiedzi i sorki ze tak rzadko uczęszczam na forum ale na razie mam tylko dostęp do neta w pracy:(

mam nadzieje ze to sie szybko zmieni i będę mógł częściej zaglądać na forum ale do rzeczy.

Jeździłem już TDS-em w 5 i powiem szczerze ze całkiem mi sie przyjemnie jeździło:)

Wiem ze to diametralna różnica w porównaniu z Golfem ale lubię czasem pojeździć takim autobusem:)) Po za tym chce kupić takie autko bo pracuje w Holandii wiec chce coś na trasy a 5 jest naprawdę wygodna. teraz jeżdżę z kumplem w A4 i powiem wam ze to jest masakra przyjeżdżam na miejsce wypluty do imentu !!!

Jak coś znajdę to poproszę kumpla zęby pojechał ze mną on ma BMW od zawsze to na pewno wie już w co zaglądnąć:)

Ale dzięki bardzo za rady naprawdę doceniam:))

A może wiecie kto by chciał sprzedać E34 w tds w nie nagannym stanie?? z forum zawsze bezpieczniej niż z jakiegoś komisu czy nawet z Allegro!

Przemo tds - super bryczka, szacuneczek za stan autka:))

Deacon - Golfik jest z 1990r Mk2 GTI G60 właśnie jest w trakcie przebudowy i rozbudowy (mam w zanadrzu wrzucić troszkę cudeniek do niego) jestem na forum golfa ale niestety nie ma tam zdjęć jeszcze jak będzie gotowy to wrzucę foty:))

Pozdr

Opublikowano

A może wiecie kto by chciał sprzedać E34 w tds w nie nagannym stanie?? z forum zawsze bezpieczniej niż z jakiegoś komisu czy nawet z Allegro!

Pozdr

Heheheh...

Nikt takiego skarbeńka nie sprzeda bo to autko dozywotnie ;D

Odezwij sie za 2-3 latka byc moze mojego bede sprzedawal ;D

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

To prawda że 5-teczka ma zacne zawieszenie. To jest naprawdę mocna strona tego auta. Co do idealnego TDS-a to jak już nie będziesz chciał kupić to się wtedy znajdzie, a teraz będzie ciężko :P.

Zasada jest taka, że nikt za darmo dobrego auta nie odda więc nie szukaj okazji. Przeglądaj te droższe egzemplarze, a może coś wpadnie w oko.