Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym członkiem forum,aczkolwiek miłośnikiem BMW od dawna, moje pierwsze BMW to było E12 520 drugie E30 1,8 is i teraźniejsze z którym mam problem E32 730i.

Mianowicie auto stoi juz prawie 2 miesiac,przeglądania godzinami forum dotyczace ów problemu nie pomogło i próbowania.

Stało sie tak, pewnego popołudnia przyjechałem pod dom i nic nie zapowiadało że na dzień nastepny auto nie zapali.Przychodze rano krece rozrusznikiem , auto zapalilo, po czym obroty spadły na 500 obr/min i brak reakcji na jaki kolwiek ruch gazem.Pomyslałem moze benzyny brak, no to dolałem, nie pomogło.Sciągnołem wezyk doprowadzajacy do listwy, podaje paliwo.wykrecilem swiece , iskra jest, z komory wydobywaly sie podczas krecenia pary benzyny czyli teoretycznie powinno byc ok.

Podmienialem komputer , dalej nic,silnik krokowy dalej nic,czujnik polożenia wału dalej nic.

Zauważyłem natomiast ze podczas dlugiego krecenia rozrusznikiem słychac rozpedzanie sie silnika tak jak by juz chcial zapalic i z rury czuc spaliny,

Prosze o jakąkolwiek pomoc i podpowiedzi!!

Z góry pozdrawiam

Opublikowano

Ściągnij pokrywę zaworów i zobacz w jakim stanie są dzwigienki. Podobno w m30 takie uszkodzenie to standard.

Pisałeś, że paliwo sprawdziłeś, a czy masz iskrę.

powodzenia

Mariusz

Opublikowano

jest iskra, 730i manual a na holu jeszcze nie próbowałem...dziś spróbuje będe próbował każdej opcji.

Aha dodam jeszcze ze od jakiegoś czasu ciężko odpalała..trzeba byłokręcic długo rozrusznikiem.

Opublikowano
Jeśli to wina świec, to i z pychu może nie załapać. Przczyścić świece, a najlepiej wymienić bo są tanie, a roboty trochę przy wykręcaniu.
Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
A moze masz zciety klin na wale i przestawione jest kolo pasowe? komputer bieze z kola sygnal zaplonu. Jezeli bedzie sporo przestawione to objawy moga byc takie jak opisales - ma ochote ale nie zapala. Nie byl przypadkiem slabszy niz byc powinien? Ja tak mialem - mulowaty, strzelal na gazie i trzebabylo dlugo krecic zeby zapalil. Zacznij od tego.
BMW - Like No Other
Opublikowano

słaba raczej nie była choc na gazie strasznie lubiała strzelić

..wczoraj zapiołem na hol......i nic.....tylko szum tłoków w silniku brak jakiej kolwiek reakcji :(

...ten brak reakcji spowodowany był /jest brakiem iskry która odziwo była!!

Jak w E32 jest z immobilaiserem...???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Dzis dokładnie mineło 2 miesiące od kiedy beemka staneła...dziśiaj wrzuciłem drugi czujnik położenia wału....

i.....

sztych!!! ;D Pali na dotyk!

Opublikowano
A moze masz zciety klin na wale i przestawione jest kolo pasowe? komputer bieze z kola sygnal zaplonu. Jezeli bedzie sporo przestawione to objawy moga byc takie jak opisales - ma ochote ale nie zapala. Nie byl przypadkiem slabszy niz byc powinien? Ja tak mialem - mulowaty, strzelal na gazie i trzebabylo dlugo krecic zeby zapalil. Zacznij od tego.

można dokładniej??

moj mechanik wymieniał sprzęgło i ściągał koło dwumasowe czy jakoś tak aby je wyczyścić z resztek okładzin tarczy. Od momentu jak odebrałem samochód ma objawy jak kolega pisze z tym ze po 20 sek. kreceniu odpali, (jak jest zimna) gdy ciepła pali bez wiekszych problemow.

Byem na regulacji LPG (przed wymiana sprzegla) jezdzila jak zloto nie strzlala a teraz wlasnie od wymiany sprzegla strzela, przy ok. 2 tys slychać jak by się zadławił na jeden lub dwa cylindyr i jak się niezwiększy obrotów to pewne jak w banku że będe zbierał klapkę przepływomierza z ulicy :D

moje pytanie jest takie czy są szanse ze czujnik polozenia wału ma na to wpływ? czy może źle założone koło dwumasowe?

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))