Skocz do zawartości

Dziwne stuki z tyłu Touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam małą zagwostkę i może Wy zdalnie podpowiecie mi co to może być :)

Jadąc po naszych drogach, jak wiadomo "płaskich jak stół" :mad2: zaczął do mnie dobiegać z tyłu głuchy odgłos stukania. Początkowo myślałem, że to roleta obija się o oparcie tylnej kanapy (dla przypomnienia kombi), ale jak ją zdemontowałem, to dalej było to samo. Myslę źle złożone oparcie, poprawiłem i to samo. Posadziłem z tyłu moją Dziewczynę i kazałem jej słuchać, ale niczego konkretnego i konstruktywnego się nie dowiedziałem.

Odgłos jest głuchy i taki jakby obijał się plastik o plastik, ale to może być tylko subiektywne wrażenie. Jest za to denerwujący

Co to może być, czy jest możliwe, że to coś w zawieszeniu? Jeśli tak to co obstawiacie ... Coś czuję, że zbliżają się wydatki :(

Będę wdzięczny za pomoc. :worried:

Opublikowano
Sprawdź jeszcze tylnią klapę.Czasami sie zdarza tak że siadaja odboje.Spróbój wykręcić je troche i sprawdź czy bedzie poprawa.
Opublikowano
Ja stawiam też na poduszki tylnej belki. Miałem dwa tygodnie temu to samo. Wyminiłem i po kłopocie... :) Pozdrawiam :wink:

Możesz trochę rozwinąć? Niestety na budowie samochodów znam się raczej słabo :) Ile Cię taka przyjemność kosztowała? :?:

Opublikowano
To te duze tuleje tylnej belki.

Sprawdz je.

Krzysiek.

Chętętnie sprawdzę tylko podpowiedzcie gdzie ich szukać :) Jak wspomniałem raczej się nie znam na samochodach, a książki żadnej też nie mam :(

Krzysku, może napiszesz mi to w mailu ?? ;)

Opublikowano
Ta przyjemność kosztowała mnie 52zł za poduszke. Jak to zlokalizować?? Cięzko powiedzieć. Mi wymieniał mechanik i szczerze mówiąc nie przypatrywałe się gdzie to dokładnie jest... Może ktoś inny pomoże.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
To te duze tuleje tylnej belki.

Sprawdz je.

Krzysiek.

Chętętnie sprawdzę tylko podpowiedzcie gdzie ich szukać :) Jak wspomniałem raczej się nie znam na samochodach, a książki żadnej też nie mam :(

Krzysku, może napiszesz mi to w mailu ?? ;)

Żeby to sprawdzić musisz wjechać na kanał i z tyłu auta całe zobacz zawieszenie - tylne wahacze - zamontowane są poprzez swoje tuleje do poprzecznej grubej belki. Ta belka zamocowana jest do nadwozia poprzez takie duże i dość grube tuleje (one są w pionoie na bokach tej belki) - i na 99% te tulej tłuką. Sam tego i tak nie zrobisz więc podjedz do mechanika ale znającego temat BMW (te tuleje trzeba przed założeniem zagrzac i odpowiednio szybko i umiejętnie wcisnąć. Jak coś nie wyjdzie nowe tuleje na złom). Objawy masz pewnie takie że jak jedziesz powoli i lekko przyspieszysz to z tyłu dochodzi taki głuchy pojedyńczy stuk. Podobnie jak jedziesz po drodze gruntowej z dołami to też tłucze - u mnie tak było i te tuleje wymieniłem.

Przy okazji zobacz też tuleje tylnych wahaczy czy są dobre - jak nie to je też od razu wymień.

Pozdro - Krzysiek.

P.S. Masz z tyłu nivo :?:

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Żeby to sprawdzić musisz wjechać na kanał i z tyłu auta całe zobacz zawieszenie - tylne wahacze - zamontowane są poprzez swoje tuleje do poprzecznej grubej belki. Ta belka zamocowana jest do nadwozia poprzez takie duże i dość grube tuleje (one są w pionoie na bokach tej belki) - i na 99% te tulej tłuką. Sam tego i tak nie zrobisz więc podjedz do mechanika ale znającego temat BMW (te tuleje trzeba przed założeniem zagrzac i odpowiednio szybko i umiejętnie wcisnąć. Jak coś nie wyjdzie nowe tuleje na złom). Objawy masz pewnie takie że jak jedziesz powoli i lekko przyspieszysz to z tyłu dochodzi taki głuchy pojedyńczy stuk. Podobnie jak jedziesz po drodze gruntowej z dołami to też tłucze - u mnie tak było i te tuleje wymieniłem.

Przy okazji zobacz też tuleje tylnych wahaczy czy są dobre - jak nie to je też od razu wymień.

Pozdro - Krzysiek.

P.S. Masz z tyłu nivo :?:

Dzięki. Zaraz dzwonię do mechanika i sie umawiam :( Opisy są podobne do tych co opisujesz, z wyjątkiem przyspieszania, albo jeszcze tego nie zauważyłem, ale na drodze z dziurami (czyli prawie każdej w tym kraju) wyraźnie słychać taki głuchy stuk.

Jeszcze raz dzięki.

Nie wiem czy mam nivo, ale raczej nie, bo nie zaobserwowałem, żeby mi się tył podnosił ;)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie wiem czy mam nivo, ale raczej nie, bo nie zaobserwowałem, żeby mi się tył podnosił ;)

Bo to nie Citroen :lol: tylko BMW :cool2: i tego tak nie widać. Zobacz czy masz do amortyzatorów pociągnięte takie przewody hydrauliczne i czy obok mostu jest taki regulator wysokości - jak jest to masz nivo.

Pozdro - Krzysiek

BMW Klub Polska

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Bo to nie Citroen :lol: tylko BMW :cool2: i tego tak nie widać. Zobacz czy masz do amortyzatorów pociągnięte takie przewody hydrauliczne i czy obok mostu jest taki regulator wysokości - jak jest to masz nivo.

Pozdro - Krzysiek

BMW Klub Polska

Citroen to to rzeczywiście nie jest, bo tym bym nie jeździł ... francuską to ja lubię kuchnie np, a nie samochody :) :norty:

Jak oddam go do mechaniora (niestety w poniedziałek dopiero), to wskoczę pod autko i oblookam :worried: W domu nie mam kanału :(

Możesz powiedzieć ile taka wymiana mniej więcej powinna kosztować, bo niestety mój "Szpec" ma zawsze jedno sformułowanie "Będzie dobrze", a ja lubię wiedzieć ile pieniążków muszę wydać na moje cudo :)

Opublikowano

[...]Zobacz czy masz do amortyzatorów pociągnięte takie przewody hydrauliczne i czy obok mostu jest taki regulator wysokości - jak jest to masz nivo.[...]

[...]Jak oddam go do mechaniora (niestety w poniedziałek dopiero), to wskoczę pod autko i oblookam :worried: W domu nie mam kanału :(

Łatwiej wypatrzyć "gruszki" od nivo - znajdują się niedaleko górnego mocowania amortyzatorów, podczepione do budy. Trafiłem kiedyś na określenie "bycze jaja" :lol: - dosyć trafne określenie :)

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano

Łatwiej wypatrzyć "gruszki" od nivo - znajdują się niedaleko górnego mocowania amortyzatorów, podczepione do budy. Trafiłem kiedyś na określenie "bycze jaja" :lol: - dosyć trafne określenie :)

Patrząc od dołu auta? To niewiele zmienia, bo nie chce mi się pod niego wchodzić :) Poczekam, aż wjadę nim na kanał.

Czy jeśli jest nivo (przypuszczam, że nie ma, ale na wszelki wypadek) to jest to jakieś dodatkowe utrudnienie dla mechaniora?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Patrząc od dołu auta? To niewiele zmienia, bo nie chce mi się pod niego wchodzić :) Poczekam, aż wjadę nim na kanał.

Czy jeśli jest nivo (przypuszczam, że nie ma, ale na wszelki wypadek) to jest to jakieś dodatkowe utrudnienie dla mechaniora?

Utrudnienie - nie - żadne - tylko zawieszenie lepsze ale droższe w naprawie.

Te duże tuleje - ja za wymianę 2 szt. na nowe zapłaciłem ok.350zł. Tuleje wahacza nie wiem bo nie zmieniałem alke myśle że za 2 tuleje z wymiana powinieneś dać ze 200zł.

Pozdro - Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
korzystajac z tematu ze sie tak zapytam, da sie jakos wylaczyc sygnalizacje poziomowania zawieszenia w check control?? (jakis bezpiecznik czy cus). bo jak jade w kilka osob to mi wyskakuje wlasnie komunikat o poziomowaniu a poprzedni wlasciciel wymienil amorki na zwykle i przypuszczam ze musialy wystepowac NIVO skoro taki komunikat wyskakuje.
Opublikowano
korzystajac z tematu ze sie tak zapytam, da sie jakos wylaczyc sygnalizacje poziomowania zawieszenia w check control?? (jakis bezpiecznik czy cus). bo jak jade w kilka osob to mi wyskakuje wlasnie komunikat o poziomowaniu a poprzedni wlasciciel wymienil amorki na zwykle i przypuszczam ze musialy wystepowac NIVO skoro taki komunikat wyskakuje.

Czujnki nivo znajduje się przy prawym tylnym wahaczu (taka puszeczka z trzema kabelkami i wodzikiem) Myślę że odpowiednie podgięcie tego wodzika powinno załatwić sprawę....

Opublikowano

Utrudnienie - nie - żadne - tylko zawieszenie lepsze ale droższe w naprawie.

Te duże tuleje - ja za wymianę 2 szt. na nowe zapłaciłem ok.350zł. Tuleje wahacza nie wiem bo nie zmieniałem alke myśle że za 2 tuleje z wymiana powinieneś dać ze 200zł.

Pozdro - Krzysiek.

Samochód u mechanika i okazało się, że mam Nivo (w sumie to nie wiem czy się cieszyć czy płakać ;) ) uszkodzone są poduszki pod tylną belką (Krzysiek jesteś bezbłędny przy wirtualnym diagnozowaniu :jawdrop: :cool2: ) i dodatkowo wymieni mi jakieś simerbloki (czy jak to sie pisze). Szacowany koszt naprawy to trochę ponad 400 zł, więc chyba nie jest tak źle co? :?: . Dokładne koszty będę znał jak odbiorę auto.

Dodatkowe pytanie ile takie poduchy wytrzymują średnio na naszych drogach?

Opublikowano

Niestety nie było tak pięknie jak mówiłem :( :duh: :mlotek:

Cała naprawa, czyli wymiana poduch i łączników stabilizatora (prawdopodobnie tylko wymiana simerbloków) kosztowała mnie (będzie jak będę odbierał auto) 540 zł :mad2: :cry2: .

Waszym zdaniem dużo czy normalnie za taką naprawę? (mało to na pewno nie)

Pytam, bo mam mieszane uczucia do tego mechanika. Naprawiał mi zawieszenie w poprzednim samochodzie (Nubira) i po 5tys km okazało się, że znów stuka. NIe wiem na ile to była to jego wina, a na ile naszych dróg.

Jak się okaże, że zdziera to poszukam innego serwisu.

Wspominał też, że przez Nivo jest drożej czy to możliwe?

Opublikowano

Nie wiem do końca jakie są ceny zawieszenia ale same łączniki stabilizatora (takie małe byleco :( ) kosztują chyba ponad 100zł za sztukę... Więc na pewno nie okradł Cię :lol: Co najwyżej drogo policzył :|

Ja jak po zakupie robiłem zawieszenie to znacznie więcej zapłaciłem, ale też miałem zarówno przód i tył doprowadzany do pionu....

Po 20kkm i naszych zimowych drogach pełnych niespodzianek i wyzwań zawieszenie już nie pracuje jak na początku, ale na razie mi nic głucho nie puka. Więc jest w miarę ok. Ciekaw jestem ile wytrzyma.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
Nie wiem do końca jakie są ceny zawieszenia ale same łączniki stabilizatora (takie małe byleco :( ) kosztują chyba ponad 100zł za sztukę... Więc na pewno nie okradł Cię :lol: Co najwyżej drogo policzył :|

Właśnie to wymienił (wlazłem pod samochód i kazałem sobie pokazać). Kosztowało to 110 zł za sztukę, więc w porównaniu z tym co mówisz rozsądnie. Do tego wymiana poduszek (80 zł szt) i robocizna 80 zł strona. Mowił, że robocizna i tak tanio zważywszy na nivo ;), bo to podobno problem :)

Już mi trochę przeszło, ale generalnie nie wiem czy mam szukać innego mechanika, czy ten jest OK.

Opublikowano

Z mechanikiem to jest tak, żę ważne jest żeby znał autko jakim jeździmy... Żeby wiedział jak się za co brać, kiedy wkładać oryginalne części a kiedy wystarczą zamienniki itp...

Dla mnie ważniejsze jest jechać raz na jakiś czas i mieć problem z głowy, niż jeździć po kilka razy z tym samym bo to zawsze drożej wychodzi.

Ja mam dobrze bo właściciel serwisu do którego jeźdżę sam jeździ takim autkiem jak mam, więc mogę mu ślepo wierzyć :modlitwa: . I myślę, że to jest optymalny układ :).

Pozdrawiam

- Sim One -

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kessey - kasy zapłaciłeś tyle ile trzeba - nie zdarł z ciebie :cool2:

A wymienił pewnie dodatkowo takie jak ja to mówię "8" - takie coś co wahacz tryma w prostej lini do drogi i one te "8" tyle kosztują.

Teraz ciesz się pieknym autkiem :lol:

Krzysiek

BMW Klub Polska

P.S. Jesteś klubowiczem czy tak tylko masz w nicku :?:

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Kessey - kasy zapłaciłeś tyle ile trzeba - nie zdarł z ciebie :cool2:

Uspokoiłeś mnie :) To chyba znaczy, że można go polecać innym :) Zobaczymy jeszcze ile to wytrzyma :) Jak bedzie OK to wpisze go na liste polecanych :) Proponował mi zamianę na swój samochód on jeździ łoplem astra 1,6 też w kombi budzie, ale grzecznie odmówiłem :D

A wymienił pewnie dodatkowo takie jak ja to mówię "8" - takie coś co wahacz tryma w prostej lini do drogi i one te "8" tyle kosztują.

Teraz ciesz się pieknym autkiem :lol:

Dokładnie to. Takie byle g... a kosztuje kupe kasy. Autko i z popsutym zawieszeniem jest piękne :lol: :lol: , ale po naprawie jest cichsze 8)

P.S. Jesteś klubowiczem czy tak tylko masz w nicku :?:

Jestem :lol: :mrgreen: 8) :D :roll2: