Skocz do zawartości

530D Ile oleju wchodzi do silnika ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, muszę jechać wymienić olej, filtry, etc chciałem w związku z tym zapytać ile wchodzi oleju do E39 530D wcześniej jeździłem 520i więc pewnie jest różnica. Podajcie też proszę jakiego rodzaju olej jest dobrze nalać do takiego autka.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dokładnie to 6,5L
Opublikowano
przy 92tyś. jeszcze niemczech byył wlany w serwisie BMW QUALITY LONGLIFE-01 SAE 5W-30 obecnie przy inspekcji (116tyś.)w katowicach ASO wlali CASTROL LL04 0W-30 (82zl.za litr) wlali 7 litrów (z filtrem)
Opublikowano
SORY SORY litr kosztował53,28 RAZEM 455,01 FILTR58,00 WYMIANA OLEJU 87,84 wymiana płynu w układzie ham. (ABS\ASC+T) 175,68 + PŁYN HAM. 49,50 te 82zl. TO VAT.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mi jakoś nie wchodzi 7L nawet razem z filtrem.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Bo z filtrem powinno włazić max 6,5 do pełnego stanu na miarce. Wlejesz 6L to będzie połowa stanu...

No przecież piszę że wchodzi 6,5L ale wiele warsztatów "wlewa" 7 L

Opublikowano

Bo z filtrem powinno włazić max 6,5 do pełnego stanu na miarce. Wlejesz 6L to będzie połowa stanu...

No przecież piszę że wchodzi 6,5L ale wiele warsztatów "wlewa" 7 L

Może sobie mechanik pół litra oleju do łba co wymianę dolewa?? :D

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wiesz najczęściej to syntetyk dość drogi więc.. :norty:
Opublikowano
Czyli rozumiem że taki olej nie inny - a jakie filtry kupujecie ? musi być koniecznie kupiony w ASO ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czyli rozumiem że taki olej nie inny - a jakie filtry kupujecie ? musi być koniecznie kupiony w ASO ?

Filtry oleju są dość tanie więc możesz kupiś Oryginał choć to nie jest tak ważne jak z filtrem paliwa.

Opublikowano

Nie musi byc w ASO, mozesz kupic tansze chocby firmy Filtron. Duzo wazniejszy jest dobry olej :cool2:

Opublikowano
Niejednokrotnie pisalismy tu ze filtr filtrowi nie równy. Nie wszystko co wyglada podobnie ma takei samo wykonanie, i przepustowosc. Niestety Filtron nie jest tu liderem... Mann i Knecht. To mozna założyć.
Bandite Motor Wagen