Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie chciałem napisać że szukałem na forum, ale wszystkich informacji nie znalazłem, i wolał bym żebyście wypowiedzieli się w nowym temacie.

Z BMW jestem związany uczuciowo, od małego się wychowywałem na tej marce, w rodzinie przeważnie były bmki, od trójek hartge po piątki schnitzer.

Obecnie posiadam e36 316 z 1995 roku, mam zamiar ją wymienić na ten sam model lecz trochę młodszy no i z racji tego że zawsze lubiłem jeździć z rodzicami tymi potworkami, trochę silniejszy.

Teraz zaczną się pytania, po pierwsze zastanawiałem się nad silnikiem, na pewno nie chcę żeby był mniejszy niż 2 litry, co do większych silników, też nie chcę przesadzić, żeby paliły krocie, ( piątka schnitzera potrafiła spalić przy mojej jeździe 100 zł w parę minut :D ) , o gazie można zapomnieć, jestem bardzo sceptycznie nastawiony do montowania gazu w bmw, tudzież innych autach. Tak więc jaki silnik do cabrio był by najlepszy żeby połączył w miarę dobre osiągi i ( nie mówię mało ale ) w granicach zdrowego rozsądku było spalanie benzyny.

Zważywszy na to że w Polsce często jeździ się w nieciekawych warunkach pogodowych, chciałem się zapytać jak takie kabrio spisuje się w zimie.

Jak na razie tyle pytań, jak sobie coś przypomnę ( bo jestem niesamowicie zmęczony ) to jeszcze dopiszę.

Chciałem też doradzić się Was, może macie jakieś aukcje na oku, oferty beemek które są naprawdę warte polecenia, proszę żebyście dali mi znać.

Przede wszystkim musi być to auto w miarę nowe, rocznik 1996 w górę, im młodszy tym lepszy, na pewno musi nieć klimatronicka, mile widziana skóra w ładnym kolorze, jeszcze najlepiej na ksenonach, czyli im leprze wyposażenie tym bym był bardziej zadowolony ( chyba jak każdy :D )

Na auto nie chcę przeznaczyć więcej niż 40 000 zł. Jesteście mi w stanie doradzić coś dobrego ?

p.s. Szukałem, ale jak by się zdarzyło tak że jednak taki lub podobny temat był, to bardzo przepraszam.

Gorąco pozdrawiam

tasman

edit:

Myślałem może nad czymś takim ?

http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=lmxwopgq3qa3

Opublikowano
Co do cabrio to przed kupnem poza sprawdzeniem normalnych rzeczy przy kupnie polecam test szczelnosci na myjni, silnik 2l powinien byc w sam raz z tego co napisales. Wazna sprawa jest czy ktos dbal o skladany dach, sa przerozne preparaty do pielegnacji tych dachow. Egzeplarz ktory podales mi podoba sie bardzo.
Opublikowano

2.0 jest zdecydowanie za słaby do tego auta. Już w standardzie to taczka, a na 17-nastkach i szerszych oponach, bo takie muszą co najmniej być w tego typu Beemce osiągi na poziomie 11,5 sekundy do setki, a przy tym 13 litrów paliwka w meście... Z drugiej jednak strony tego typu auta służą do wożenia się a nie wyścigów, no ale czasem trzeba przyspieszyć. :wink:

Ja bym szukał do E36 Cabrio silnika 2.5 (323i), a najlepiej 2.8, choć te będą o 1000 euro droższe od 320i co najmniej.

Jeśli chodzi o wygląd to ta przedstawiona 320i jest ekstra.

Opublikowano
Ja bym szukał do E36 Cabrio silnika 2.5 (323i),

znajdz E36 cabrio z silnikiem 2,5 170KM, życze powodzenia.....

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Wiem, że jest ciężko, one chyba na Europę w ogóle nie wychodziły http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4224544

Gdybyś miał do przeznaczenia na autko powyżej 50 tys. zł mógłbyś nabyć E46 cabrio, a to już model i myślę, że klasa wyżej.

fajnie wygląda linia zgrania dachu z pokrywą dachu i bagażnikiem :lol: , dobrze przynajmniej żę gośc nie zaznaczył bezwypadkowy.

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Co do e46 to nie podobają mi się aż tak jak e36, w rodzinie mamy jeszcze compakta e46 318ti, ale w ogóle jakoś mi nie przypadł tak do gustu jak seria e36.

To ma być auto do codziennego poruszania się po mieście, i jak ktoś tam napisał żeby czasami sobie przycisnąć, tudzież pojechać boczkiem :), nad 2.8 silnikiem się zastanawiałem, ale nie wiem czy nie będzie za dużo palił jak dla mnie. Co do 2.8, przypadła mi do gustu ta http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vbt1b3zwwd3v ale czy mi się wydaje czy tam na zdjęciu widać jak by nie dochodziła do końca ta klapka od dachu ?

Opublikowano

tasman ale konkretnie szukasz kabrio, czy coupe też wchodzi w gre?? No i czy w gre wchodzą tylko auta z Niemieckich ogłoszeń po które sam sobie pojedziesz(polecam bo najpewniej), czy Polskie ogłoszenia też??

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
Co do e46 to nie podobają mi się aż tak jak e36, w rodzinie mamy jeszcze compakta e46 318ti, ale w ogóle jakoś mi nie przypadł tak do gustu jak seria e36.

To ma być auto do codziennego poruszania się po mieście, i jak ktoś tam napisał żeby czasami sobie przycisnąć, tudzież pojechać boczkiem

Compact to jest tragedia, z każdej strony wygląda beznadziejnie, nie ma co go nawet porównywać do Coupe czy Cabrioleta.

Jeśli lubisz jak napisałeś "przycisnąć" i "polatać bokiem" to o 2.0 zapomnij, ono nadaje sie tylko do ciągnięcia budy i kierowcy po mieście, nic więcej. Pozostaje tylko 2.5 albo 2.8, ale to pierwsze powyżej 95 roku będzie ciężko znaleźć.

Opublikowano
tasman ale konkretnie szukasz kabrio, czy coupe też wchodzi w gre?? No i czy w gre wchodzą tylko auta z Niemieckich ogłoszeń po które sam sobie pojedziesz(polecam bo najpewniej), czy Polskie ogłoszenia też??

Pozdrawiam.

W grę wchodzi tylko kabrio, coupe mam teraz, z marnym silnikiem bo z marnym ale mam :D , hmm, co do polski, też mogą być ogłoszenia ale z ogólnie jak patrzyłem to większość o ile ma klimę to manualną, a taka mnie nie interesuje, tak samo ciężko znaleźć w polsce ( chyba ) z ładną ( czyt. np białą ) skórą.

Opublikowano
Obszycie nową skórą to koszt około 2-2.5 tys. złotych. Osobiście kupiłbym autko bez skóry, felg i zawiechy, zrobił wszystko sam, efekt byłby 3 razy lepszy wizualnie i jakościowo, a autko w zakupie na pewno dużo tańsze.
Opublikowano
Ja niestety nie mam czasu na takie zabawy, dlatego wolał bym już kupić takie auto żeby w nim nic nie robić, no może poza felgami :)
Opublikowano
Jaki czas :D , ja już to kiedyś robiłem. Felgi i zawieszenie zamówiłem przez net, później pojechałem z dodatkowym fotelem kupionym za 60 zł (przez net) do tapicera. On sobie wszystko w 30 minut odkręcił i zabrał, założył mi fotel (gratis :) ), dzięki czemu nie musiałem zostawiać auta i mogłem go cały czas użytkować. Gdy części doszły pojechałem założyć felgi i opony, a później do warsztatu założyć zawieszenie. Później do tapicera, któy założył mi wszystko, a fotel zostawiłem pod śmietnikiem. W sumie wszystko zajęło może pół dnia i troszeczkę fatygi, a efekt zaj... :)
Opublikowano
Wiesz, ale jednak trzeba jeździć za tym, zresztą ja chcę mieć wszystko oryginalne ( czyt. fabryczne ) auto ma wyglądać, żadne zderzaki etc. tylko ładne felgi, nic więcej.
Opublikowano

Jasne, rozumiem, to Twój wybór jakie chcesz kupić auto. Ja kiedy kupowałem Bemę to musiała mieć właśnie już na stanie takie rzeczy jak fabryczny m-pakiet, półkubełkowe, podgrzewane fotele itp., ponieważ na szukanie ich, później dowożenie do blacharzy, zostawianie auta, zabieranie starych gratów i sprzedaż na allegro zajęłyby mi dużo czasu i nerwów, a efekt i tak byłby średni ze względu na mimo wszystko inny kolor pomalowanych elementów w stosunku do auta czy potrzebę np. przerabiania elektryki dla grzanych foteli. Osobiście nie wyobrażam sobie kupić auta np. na "obniżonym zawieszeniu" za grube pieniądze. Nie wiem co tam koleś założył, jakim druciarstwem się posłużył, w jakim to jest stanie itd. Tego nie da sie sprawdzić, szarpaki mogą tylko nam powiedzieć jaki jest mniej więcej stan ich zuużycia, a i tak z reguły się nie jeździ na nie przy kupnie auta. Z resztą wiele rzeczy poprzedni właściciel może zamaskować przy sprzedaży np. zuużyte sprężyny potraktować smarem itd. żeby nie skrzypiały jak w starej wersalce, ja tak miałem na przykład. Felgi, na których sprzedawane jest autko czy opony do nich też często nie są albo w najlepszym stanie albo po prostu wzór mógłby być lepszy. A tak kupuję nowe koła np. za 2-3 tys. i nową zawiechę za 2 tys. złotych bez wychodzenia z domu, ze wszystkim, z odbojami, z poduszkami pod amory i mam nówkę, znanych firm i mogę o zawieszeniu zapomnieć aż do sprzedaży autka. No ale ja już tunningowałem dwa autka za niemałe pieniądze i wiem, że lepiej jest coś zrobić samemu przy naprawdę niewielkiem nakładzie pracy i mieć super efekt, ale to już zależy od każdego z nas co lubi. :wink:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Co do tego kabrioleta, jeszcze nie mogę się zdecydować ...

Bo mam na oku 730 z roku 1999 z full wyposażeniem w cenie tego cabrio :/

Opublikowano
Jeśli to ma być Twoje pierwsze i jedyne auto to ja też skłaniałbym sie do siódemeczki, bo cabrio jest chyba średnio praktyczne w zimie... a nie myślałeś nad jakimś ładnym E-46 coupe?

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
E46 Cabrio i Coupe są genialne wg mnie, dużo ładniejsze od oklepanej i powszechnej już na drogach 7-mki, no ale na pewno od niej droższe w zakupie i mniej komfortowe, ale też bardziej praktycznie, szczególnie w ciasnym mieście. Swoją drogą masz spory rozrzut w kwestii poszukiwania przyszłego autka, od 3-ki do 7-mki, heh. To dwa zupełnie różne modele, określ swoje priorytety lepiej.
Opublikowano

Heh pierwsze to ono nie jest, właśnie teraz to już mam totalny mętlik w głowie :o Niby 7 mka piękna, wystarczy ładna felga i auto wygląda rewelacyjnie, kolejnym plusem jest jazda tym autem, dużo lepiej się jeździ niż e46 bo o e36 już nie wspomnę.

Tylko jeden minus, duża jak na miasto, chociaż w sumie to nie narzekał bym bo prawo jazdy C + E posiadam i wyjeździłem się już trochę większymi autkami ;)

Nie wiem, chyba muszę się poważnie zastanowić, niby wszystkimi tymi autami jeździłem, wiem jak się prowadzą, bo rodzice je mieli, oprócz kabrioletów, bo ich w rodzinie nie było...dlatego też myślałem że będzie pierwszy kabriolet w rodzinie.

Opublikowano
No i właśnie to jest to, jadę jutro do Belgii, do rodziny, od razu poszukam sobie tam jakiejś e36 a co będzie dalej to się zobaczy :)
Opublikowano
Auto zostanie pomalowane całe na pomarańczowy kolor, natomiast maska bedzie czarny mat z 2 wlotami i podświetlanymi spryskiwaczami ( bardziej sportowo) oczywiście blacharz wyszpachluje ładne Bad looki, lampy od E46 z niebieskimi postojówkami , zderzak przod bedzie inny z dużym wlotem zakrytym siatką, progi bedą zmienione na takie bardziej poszerzające, lampy tył LEXUS Style, wydechy po 2 stronach takie zawijane do góry. Zostaną usunięte klamki i wszystkie listwy, znaczki na masce i na bagażniku tez. Na klapie bagażnika bedzie zamontowana taka lotka ale F&F. Dojdzie również podświetlenie podwozia. Luterka zamówiłem na allegro tzw Chrom look, grill bedzie również pochromowany. W środku zamiast wycieraczek blacha karbowana, kierownica sportowa i sportowa gałka zmiany biegów, ringi na zegary i nakładki na pedały.

lol, kujon, prawie sie nabralem :D

Opublikowano
Auto zostanie pomalowane całe na pomarańczowy kolor, natomiast maska bedzie czarny mat z 2 wlotami i podświetlanymi spryskiwaczami ( bardziej sportowo) oczywiście blacharz wyszpachluje ładne Bad looki, lampy od E46 z niebieskimi postojówkami , zderzak przod bedzie inny z dużym wlotem zakrytym siatką, progi bedą zmienione na takie bardziej poszerzające, lampy tył LEXUS Style, wydechy po 2 stronach takie zawijane do góry. Zostaną usunięte klamki i wszystkie listwy, znaczki na masce i na bagażniku tez. Na klapie bagażnika bedzie zamontowana taka lotka ale F&F. Dojdzie również podświetlenie podwozia. Luterka zamówiłem na allegro tzw Chrom look, grill bedzie również pochromowany. W środku zamiast wycieraczek blacha karbowana, kierownica sportowa i sportowa gałka zmiany biegów, ringi na zegary i nakładki na pedały.

lol, kujon, prawie sie nabralem :D

no koncepcja sie troche zmieniała i robie E46 look :D

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!