Skocz do zawartości

jaki tarcze i klocki do e36 323i 98r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przeszukalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie- zbliza sie przeglad i wiem ze bede musial wymienic klocki i tarcze.

Pytam uzytkownikow takiego samochodu jakie maja swoje doswiadczenia i co polecaja. Wspomne ze przy poprzednim samochodzie mialem z tym permanentne problemy- Renault Clio 1.816v lubil jezdzic szybko i tarcze ulegaly skrzywieniu/zwichrowaniu co objawialo sie "biciem" kierownicy przy wyzszych predkosciach - tego wlasnie chcialbym uniknac.

Prosze wiec o info co powinienem kupic zeby sie nie denerwowac -najlepiej konkretny model, taki ktory zakladany jest na linii albo OEM.

dzieki z gory & pozdrawiam

Opublikowano
wez cale zaciski od e46 na tarcze 300 tyl i przod zmien tarcze na 300 caly taki zestaw ale w orginale i wtedy chamuje , Albo na 325 mm od 3,0 d z m46 do e36 . wtedy to jest chebel / reszta to banialuki . / Tylko orginaly sygnowane !!! , skonczy ci sie problem z przegrzewaniem chebli ,
Opublikowano
wez cale zaciski od e46 na tarcze 300 tyl i przod zmien tarcze na 300 caly taki zestaw ale w orginale i wtedy chamuje , Albo na 325 mm od 3,0 d z m46 do e36 . wtedy to jest chebel / reszta to banialuki . / Tylko orginaly sygnowane !!! , skonczy ci sie problem z przegrzewaniem chebli ,

oryginale

hamuje

hebel

hebli

:duh:

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

Opublikowano

Witam wszystkich,

U mnie tez juz pora na wymiane tarcz i klockow z przodu. Przegladalem posty i wiekszosc uzytkownikow odradza firme ATE. Znalazlem zestaw na aukcji; tarcze BREMBO oraz klocki FERODO. Ma ktos moze doswiadczenie zwiazane z jazda na tym zestawie ? Wiem ze te marki ciesza sie zaufaniem na rynku, ale jak jest w praktyce ? Czekam na opinie. :)

http://moto.allegro.pl/item297806154_tarcze_brembo_klocki_ferodo_bmw_e36.html

Opublikowano
no ok Dalem plame z ortografia ale tak mam . hebel no jasne samo h a nie ch , ale ze mnie fajtlapa . a wracajac do hebli te zestawy starczaja dla mnie na dwa miechy a potem sie wichrowaly . dlatego zmienilem na wielkie tarcze i mam ogromny zapas hebla . Wiec jak przegzewasz hamulce to raczej nie szukaj nedznych odpowiednikow tylko zmien na wiekrze . po zmianie problem przestal istniec ,
Opublikowano
Też mam tarcze brembo (ale Max z nacięciami). Nie krzywią się bo już zrobiłem na nich dużo kilometrów. Narzekam tylko na głośność hamowania dlatego już nigdy bym nie kupił tarcz z nacięciami. Klocków Ferodo premier nie polecam. Teraz jeżdżę tyko na firmie Textar i jest OK.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Ja zmieniałem tarcze we wrześniu i zapodałem wentylowane tył i przód ATE i klocki też ATE, dotarłem je zgodnie z instrukcją zamieszczoną na forum i do dziś dzień jest si, nie piszczą i nic narazie złego się nie dzieje.
Opublikowano
A miał ktoś jakieś doświadczenie z klockami albo tarczarmi EBC - albo coś o nich słyszał od innych użytkowników BMW?
Opublikowano

Jakie najmniejsze ferlgi można wtedy założyć? 16 czy trzeba już 17 ?

Opublikowano
jak zakladasz na 300 tyl i przod z 328 e46 to 16 felgi a jak 325 z 3.0 d to niestety 17 wiec ja zdecydowalem sie na 300 i 16 i mam spokoj nawet zonie sie podoba bo jak dotknie haulca to staje jak wryta . . co do green stafu to wedlug mnie lipa aby dzialaly poprawnie to trzeba je rozgrzac do czerwonosci , a wczesniej sa malo agresywne i masz wrarzenie ze nie wychamujesz . trzeba zostawic durzo miejsca . w orginalnym zestawie tylko z e46 hebel jest agresywny od razu . ja mam jeszcze pompe od Mpawera ona jest dwa razy wiekrza ,
Opublikowano
nie ma rzadnej zezby jak by byla to bym nigdy takiego czegos nie zalorzyl pasuja wrzystkie sruby poprostu klocki lego . ale zestaw musi byc kompletny Zaciski Jarzma i tarcze i oczywiscie klocki . pasuje jak ulal . tylko ofset ( oddalenie klocka od centrum sie zmienia te 2 cm to ogroma rorznica , bo do tarczy325 mm od 3,0 d to idzie jeszcze inny klocek wiekrzy ) ale felga 17 niestety . Ale moja rada wymienic tyl i przod a nie tylko przod chociasz niemcy wymieniaja tylko przod . lecz po wymianie kapletu efekt jest wiekrzy .
Opublikowano
Ja również założyłem cały zestaw Textara i jest spoko, nic nie bije, jest ok, przejechałem już na nich 15tys. km polecam :cool2:
Opublikowano

Bardzo dobre klocki hamulcowe robi Textar oraz ATE.

Co do tarcz to z różnych opinii i wypowiedzi trzeba trzymać się z daleka od ATE (tak samo sprzęgła ATE są do kitu).

Jeżdzę na klockach ATE i sobie chwale - nie mam żadnych problemów, choć chyba lepiej już kupić te Textary (teraz tak bym zrobił), bo wstawiane były na pierwszy montaż.

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif