Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Mam BMW 316 automat. Mój wskaźnik chwilowego zurzycia paliwa szaleje.. Przy ruszaniu wskazówka nie mieści się w skali czyli ponad 30 l / 100 km podczas lekkiego przyśpieszania pokazuje 20 l / 100 km podczas normalnej jazdy wskazuje od 10 do 15 poniżej 10 schodzi dopiero jak zwalniam. Auto silnik 1.6 przy jeździe do 2.5 tys obr. na min. pali około 14 l na sto! Co może być przyczyną? Jak kupywałem auto właściciel powiedział że pali 9 l.. Przy wyciśnieciu obrotów od 3 do 4 tys to widać jak kreska benzyny schodzi w dół! Pomocy.. Raz przejechałem około 4 km 120 km /h przy ponad 3 tys obr. / min. to mi jedną czwartą baka wyssało LOL

Poza tym podczas uruchamiania zimnego silnika nie ruszajac z miejsca po 3 minutach spada wskazówka od benzyny.

Czy to może być wina sondy lambda?

Edytowane przez darekedaros
Opublikowano
ze wskaznikiem z tego co zrozumialem jest wszystko ok,przy przyspieszaniu (nawet delikatnym) wyskakuje ponad 30l,ale jak juz ustabilizujesz predkosc,pokazuje normalnie
Opublikowano
Nie róbcie sobie jaj z kolegi że tyle pali 1,6 nawet w automacie żeby w parę km mu 1/4 baku zjadło coś masz nie tak albo z silnikiem albo ze wskaźnikiem paliwa
Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
ze wskaznikiem z tego co zrozumialem jest wszystko ok,przy przyspieszaniu (nawet delikatnym) wyskakuje ponad 30l,ale jak juz ustabilizujesz predkosc,pokazuje normalnie

Wskaźnik chwilowego spalania działa dobrze (ja chciałem go zakleić jakąś naklejką żeby na to nie patrzeć :twisted2: , ale rekompensuje mi spalanie osiągami :norty: ), ale spalanie trochę duże jak na 1,6 mi pali benzyny koło 16, a gazu koło 18-19 przy umiarkowanie ciężkiej nodze.

Kamil
Opublikowano

Wskaźnik chwilowego spalania działa dobrze (ja chciałem go zakleić jakąś naklejką żeby na to nie patrzeć :twisted2: , ale rekompensuje mi spalanie osiągami :norty: ), ale spalanie trochę duże jak na 1,6 mi pali benzyny koło 16, a gazu koło 18-19 przy umiarkowanie ciężkiej nodze.

bakukamil - uważasz, że spalanie Twojej 325 jest w normie :?:

darekedaros - sprawdź czy Ci gdzieś paliwo bokiem nie ucieka, nie czujesz zapachu benzyny :?:

http://images24.fotosik.pl/217/db2f86f1b89f14d8.jpg
Opublikowano
Guraja co do mojego spalania to niewiem czy jest normalne, ale tyle mi pali w trójmieście, w moim mieście (25 000 mieszkańców żadnych świateł jedno rondo, ale co chwila ruszam i zatrzymuję się) pali koło 15 litrów gazu, na trasie 12,5 (wyprzedzanie co chwila prędkość 120-140) więc chyba jest ok? Ile Ci pali ? a w razie czego to od czego zacząć poszukiwania usterki?
Kamil
Opublikowano

jak już pisali koledzy wskaźnik lubi sobie tak latać :lol: wkońcu reaguje na siłę nacisku pedału gazuuu :mrgreen:

co do spalania to za dużo pali zdecydowanie, tymbardziej przy naromalnej jeździe-ale to pojęcie bardzo subiektywne :norty:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Guraja co do mojego spalania to niewiem czy jest normalne, ale tyle mi pali w trójmieście, w moim mieście (25 000 mieszkańców żadnych świateł jedno rondo, ale co chwila ruszam i zatrzymuję się) pali koło 15 litrów gazu, na trasie 12,5 (wyprzedzanie co chwila prędkość 120-140) więc chyba jest ok? Ile Ci pali ? a w razie czego to od czego zacząć poszukiwania usterki?

Na gazie:

po Warszawie - 15l/100km

droga od Zegrza do Warszawy (coś jak z Kartuz do Gdańska) - 12,5l/100km

Na benzynie:

Warszawa - 13

Zegrze ; Warszawa

(ostro śpiesząc się do roboty) - 13

(normalna jazda) - 11,5

(wygłupy) - +oo

Masz sekwencję czy II generacje?

http://images24.fotosik.pl/217/db2f86f1b89f14d8.jpg
Opublikowano
Mam sekwencję (Staga 300), kurcze, a oprócz spalania po dużym mieście resztę wyników mamy podobnych, co to może być? Możliwa jest sytuacja, że gazownicy coś spieprzyli podczas zakładania zbiornika i gdzieś ulatnia się gaz?
Kamil
Opublikowano

Bardzo możliwa. Ale także możliwe jest, że masz ustawioną sekwencję pod zwiększenie osiągów. Czyli większe spalanie więcej przyjemności ;] Sprawdź na zimnym i ciepłym silniku, gdy tylko przełączy się na gaz czy nie śmierdzi gdzieś w rejonie przewodów z gazem poprowadzonych pod maską. Mi już dwa razy przewód pękł, spalanie miałem 18 litrów ;p Gdybyś coś wyczuł rozrób trochę płynu z wodą tak żeby piana była. I po nakładaj na te złączenia przewodów. Jak gdzieś zobaczysz bombelki to wsio jasne ;]

Aaa i jeszcze jedna rzecz. Rozumiem że regularnie wymieniasz filterki od gazu ?? Co jakieś 10 - 15 tysięcy ? Bo jeśli nie to na 85 % ten problem.

Opublikowano
Bardzo możliwa. Ale także możliwe jest, że masz ustawioną sekwencję pod zwiększenie osiągów. Czyli większe spalanie więcej przyjemności ;] Sprawdź na zimnym i ciepłym silniku, gdy tylko przełączy się na gaz czy nie śmierdzi gdzieś w rejonie przewodów z gazem poprowadzonych pod maską. Mi już dwa razy przewód pękł, spalanie miałem 18 litrów ;p Gdybyś coś wyczuł rozrób trochę płynu z wodą tak żeby piana była. I po nakładaj na te złączenia przewodów. Jak gdzieś zobaczysz bombelki to wsio jasne ;]

Aaa i jeszcze jedna rzecz. Rozumiem że regularnie wymieniasz filterki od gazu ?? Co jakieś 10 - 15 tysięcy ? Bo jeśli nie to na 85 % ten problem.

Kurde, ale ten gaz tylko dosłownie przez minute czuć później już nie, a gaz mam ustawiony tak czas wtrysku benzyny 4,6 (chyba milisekundy czy czegoś tam), a gaz 3,6, niewiem jak było na samym początku bo niebyło mnie przy pierwszym ustawianiu, ale przy drugiej regulacji ustawił po 4,6 i nie dało się jeździć przy 120 był koniec :mad2: no i ustawił tak jak teraz jest.

Co do filtru to jeszcze nie zmieniałem bo dopiero 8500 km przejechałem

Kamil
Opublikowano

To może podaruje sobie tych u mnie w mieścinie :duh: i zakręcę się gdzieś w trójmieście za fachowcami. Dzięki za pomoc i poświęcony czas .

Pozdrawiam,

Kamil