Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Beemką zrobiłem już ok 20 000 (jeżdzę od pół roku) i zaczęła mnie zastanawiać jedna sprawa. Otóż często jeżdzę z warszawy do torunia. Ogólnie w okolicach Płocka są straszne koleiny. Gdy jadę 120 jeszcze jest ok, ale przy wyprzedzaniu 130, 140 to już strach że się wyleci z drogi! Więc moje pytanie: czy to jest normalne? Dotychczas jeździłem na 13stkach, obecnie micheliny 16, 205/55. Czy to wina ogumienia? Dziś jezdnia posypana solą, przy ok 110 wyprzedzałem tira to myślałem że w rowie wyląduje, za mną peugeot 607 śmignął jakby nigdy nic ...

Tak więc czekam na wasze opinie - czy tak powinno być, czy powinienem dokładniej zbadać samochód? Był lekko puknięty w tył ale skończyło się na malowaniu, przegląd w ASO - zawieszenie idealne, zbieżność i geometria też. Więc albo na 16tkach się tak jeździ na polskich drogach, albo moje autko miało większą przygodę niż mnie zapewnia Auto Fus w Wawie :twisted:

Opublikowano

teraz jezdze pierwszym BMW. tez mialem takie wrazenie....bo wczesniej jezdzilem tylko "przednionapedowkami". Po miesiacu intensywnego "treningu".....ciagle nie umiem tym jezdzic :mrgreen: (umiem zrobic/puscic baczka :norty: )

moze to wlasnie tylny naped pokazuje Ci, ze jezdzi tym sie troche inaczej :?:

Opublikowano (edytowane)

Sprawdz geometrie w innym warsztacie niz ten ktory naprawial twoja lekko stuknieta beemke.

Rozumiem ze koleina koleinie nie jest rowna ale nawet na dziewietnastkach felgach jadac po koleinach nie mam problemu utrzymac jazdy na wprost.

Zmiana pasa ruchu, wyprzedzanie tez nie stanowia wiekszego problemu.

Porownaj zachowanie twojego samochodu z innym tego typu. Zobaczysz czy roznica jest znaczna. Moze to tylko twoje wlasne odczucia.

Edytowane przez LukaszPL
Opublikowano
Ten typ tak ma... U mnie na 15" 205/60 lata jak zyd po pustym sklepie na koleinach, obecnie na zimowkach 15" 185/65 ani nie drgnie.... Troszke pomiota ale delikatniutko na naprawde porzadnych koleinach podczas gdy w lecie mam wrazenie ze latam, a zawieszenie tez mam w pelni sprawne :)
Opublikowano
Więc albo na 16tkach się tak jeździ na polskich drogach

Myślę, że sobie sam odpowiedziałeś. ;)

albo moje autko miało większą przygodę niż mnie zapewnia Auto Fus w Wawie

Raczej miałbyś problemy z np. zbieżnością. A piszesz, że jest OK. Jak rozumiem sprawdzałeś, a po ewentualnej tłuce jakiś diagnosta podczas robienia tego badania by coś dostrzegł.

Dobrze byłoby sprawdzić autko na innych kapciach.

LukaszPL dobrze pisze o sprawdzeniu geometrii w innym zakładzie.

Opublikowano

Może troszkę źle się wyrazilem ... auto nie było tyle stuknięte co otarte tzn malowany lewy tylny błotnik. Kupując je zrobiłem pełen przegląd przed-zakupowy z badaniem lakieru włączenie. Pewnie koleś otarł o coś podczas cofania albo wyjeżdzania z garażu :8) Jako takiej stłuczki bumka nie miała. Sprawdzę jeszcze ciśnienie w oponach i zbieżność w innym warsztacie jak polecacie :lol:

Mam też przyjemność czasem pojeździć civic 4d z 2004 i tam na gumach 14'' takie efekty nie występują :P