Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jak powinno wyglądać prawidłowe podłączenie parownika czy powinien on być przed przepływomierz4em czy za - odrazu przed filtrem powietrza?

Jedni mówią że przed -żeby nie zniszczyć przepływomierza, spotkałem się z poglądem że za bo wtedy ma większą moc, nie strzela i że chodzi tutaj o typ przepływomierza z "gorącym drutem" - wtedy przed, a w e32 jest inny i prawidłowo zamontowany powinien byc zaprepływomierzem.

Chodzi mi o instalację LPG z kompem (IIgiej generacji) - mam taką i parownik jest przed no i czxesami potrafi strzelić a na wysokich obrotach jakby słabnie moc.

No ale przede wszystkim chodzi mi o to położenie?

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
im mixer jest bliżej przepustnicy tym lepiej, mniejsze ryzyko strzału bo nie pompuje gazem załego układu dolotowego tylko kolektor. Co do ewentualnego zniszczenia przepływomieża to nie ma znaczenia gdzie jest mixer bo jak strzeli to zapłon odbywa się od cylindra a nie od mixera więc tu nie ma zbytniej różnicy. Jeśli chodzi o moc to tez im bliżej jest mixer tym lepiej jest krótszy czas reakcji na gaz i przedewszystkim przy samej przepustnicy jest większe podciśnienie. Jeśli masz przepływkę na "gorący drut" to montuj mixer na przepustnicy, jeśli z klapą spiętrzającą to przed przepływomieżem bo inaczej nie będzie wysysał gazu

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Chodzi mi o instalację LPG z kompem (IIgiej generacji) - mam taką i parownik jest przed no i czxesami potrafi strzelić a na wysokich obrotach jakby słabnie moc.

No ale przede wszystkim chodzi mi o to położenie?

A to masz na bank za mały parownik i nie wyrabia na wysokich obrotach. Może to być przyczyną strzałów (za uboga mieszanka).

Mikser powinien znajdować się przed przepływomierzem tzn. filtr powietrza - mikser - przepływomierz.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

A mikser powinien znajdować się przed przepływomierzem tzn. filtr powietrza - mikser - przepływomierz

:naughty: oj chyba a raczej napewno nie tam się powinien znajdować.Tak jak napisałeś to się montuje w silnikach z klapowym przepływomieżem bo inaczyej nie będzie silnik pracował na gazie. Dobry gaziaż zamontuje Ci na przepustnicy. Miałem Audi na gazie właśnie mixery były przed przepływomieżem i silnik był bardzo słaby, potem przerobiłem na mixer na przepustnicy i różnica jest niesamowita i przestał walic w kolektor

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
a skad wiesz jaki Irkii ma przeplywomierz - pewnie ma m30 pod maska czyli klapa ;)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
racja nie doczytałem, myślałem że napisał że ma na drut a on podaje tylko przykład :oops: więc jak ma klapę to inaczej załozyc sie nie da tylko przed przepływką, i problem z głowy

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Dennisek-BMW Klub Polska - tak czytałem ale to tylko tematy pokrewne.

Wracając do tematu :

-mam silnik m30

-gdy powiedziałem gościowi od gazu że słyszałem że w takim samochodzie montuje się mikser(nie parownik :oops: ) przed przepływomierzem tak jak to twierdzicie to stwierdził że jest on razem z zabezpieczeniem i aby nie uszkodzić przepływomierza dał go za - mikser-przep.-filtr. No i wydaje mi się to uzasadnione a mam znajomych którzy musieli wymieniać przep. z powodu strzału, jednak jak widze większość twierdzi że nie miał racji

Reasumując:

Mam założyć większy mikser i zamienić jego położenie?

(odpowiedzcie mi tylko na to i daje Wam spokój :)

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano

Wydaje mi się że ten gazownik będzie robił pierwszą Beemkę w życiu. Montowanie tzw klapomiksera, czyli miksera z zabezpieczeniem w Twoim silniku jest błędem. Znam to z autopsji. Ten silnik będzie chodził tylko powyżej 3 tys obrotów. W silnikach gdzie zastosowano przepływkę z klapką nie ma innej możliwości jak zastosowanie miksera pomiędzy filtrem a przepływką (a nie pomiędzy przepustnicą i przepływką, gdzie stosuje się klapomiksery).

Strzał z kolektora niszczy wszystko co spotka na swojej drodze łącznie z filtrem powietrza, więc z tego punktu widzenia nie ma znaczenia gdzie zamontujesz mikser.

Opublikowano
Dokładnie zgadzam się z przedmówcą, przy przepływomieżu z klapa nie ma innej możliwości poprostu nie będzie to działać.A w kwestii zabezpieczeń przeciw wybuchowych to jak ma dobrze strzelic to Ci żadne klapy nie pomogą, a już napewno gwizdki, jeśli ktos myśli że gwizdki mu pomoga to jest w błędzie

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
. Ten silnik będzie chodził tylko powyżej 3 tys obrotów. .

no ale u mnie jest na odwrót to właśnie przy wyżwzych obrotach muli się a z dołu w miarę ciągnie(no nie tak jak na benzynie),

Wiem że mam wymienić mikser i przestawić go względem przepływomierza, ale na jakiej średnicy czym większy tym lepszy? :wink:

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
im mixer jest bliżej przepustnicy tym lepiej, mniejsze ryzyko strzału bo nie pompuje gazem załego układu dolotowego tylko kolektor.

A z tego wynika że mam dobrze założony ?

Bo nie rozumiem

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
. Ten silnik będzie chodził tylko powyżej 3 tys obrotów. .

no ale u mnie jest na odwrót to właśnie przy wyżwzych obrotach muli się a z dołu w miarę ciągnie(no nie tak jak na benzynie),

Wiem że mam wymienić mikser i przestawić go względem przepływomierza, ale na jakiej średnicy czym większy tym lepszy? :wink:

Po pierwsze musisz przestwić miksera przed przepływomierz tak jak pisałem wcześniej. Jeśli dalej będzie mulić przy wysokich obrotach to możesz mieć za mały PAROWNIK nie MIKSER !!!. Mikser ma w tym przypadku chyba ok 37 mm średnicy - był taki post na forum poszukaj pod hasłem mikser powinieneś znaleźć.

Od jak dawna masz gaz w samochodzie ? Taki juz był jak kupiłeś czy właśnie założyłeś ?

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem auto z niemiec gaz zakładali mi na śląsku( podobno tam większość tak majak mi założyli), jest to LPG z kompem.

Czytałem kilkanaście postów i znalazłem opinie że w mojej inst.LPG ma być za przepływomierzem np. Marcin 750.

Dlatego też podjołem temat bo akurat takiego nie znalazłem sorki że nie w tym miejscu na forum :wink:

Edytowane przez Irkii
obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Kupiłem auto z niemiec gaz zakładali mi na śląsku( podobno tam większość tak majak mi założyli), jest to LPG z kompem

No to masz już pojęcie o ich kompetencjach. Niech Ci zrobią tak żeby chodził albo niech oddają kasę łaski nie robią.

Nie spotkałem się z umieszczeniem miksera za przepływomierzem KLAPKOWYM.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Kupiłem auto z niemiec gaz zakładali mi na śląsku( podobno tam większość tak majak mi założyli), jest to LPG z kompem

No to masz już pojęcie o ich kompetencjach. Niech Ci zrobią tak żeby chodził albo niech oddają kasę łaski nie robią.

Wiesz mam kawałek do nich a stwierdzili że strzelanie to wina kopułki i palca - i tak myślałem dopóki nie zamieniłem zkolegą u którego nie strzelało(ma starą inst.)

A ty masz z kompem czy na skrętke?

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Co do parownika to jes on dość duży w porównaniu do tych co widziałem w iinych wydajność powyżej 160kW - o ile się nie myle, także do aut z turbo.
obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Co do parownika to jes on dość duży w porównaniu do tych co widziałem w iinych wydajność powyżej 160kW - o ile się nie myle, także do aut z turbo.

Ja mam komputer odłączony czyli na skrętce. Jeżdże tym autem od pół roku (8tyś km) i strzelił mi w tym czasie dwa razy (z mojej winy). Jeśli parownik jest ok a z tego co piszesz tak jest, to szukałbym przyczyny w umiejscowieniu miksera.

Jeśli auto na benzynie pracowało ok to uklad zapłonowy też powinien być OK.

Ten temat był już szeroko omawiany:

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=524&start=15&postdays=0&postorder=asc&highlight=mikser

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Nie spotkałeś sie bo to NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ!! na wolnych obr. jest tak małe podciśnienie spowodowane zamknieta klapą przepływki że nei wyśsie gazu i tyle, jest to nie możliwe.

Co do średnicy mixera to musi byc ona dobrze dobrana wcale nie znaczy im większa tym lepsza, zasada działania inst gazowych I i II generacji polega na podciśnieniu, a jak wiadomo w mniejszej dzióże podciśnienie większe, ale za to mniejszy przepływ powietrza, dlatego musi byc kompromis.

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Nie spotkałeś sie bo to NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ!! na wolnych obr. jest tak małe podciśnienie spowodowane zamknieta klapą przepływki że nei wyśsie gazu i tyle, jest to nie możliwe.

.

No a jednak u mnie działa :) tylko mam te kłopoty na wysokich obrotach - czyli na odwrót.

Z tego co widze to coraz bardziej tego nie rozumiem :) .

spróbuję zamienić miejscami ten mikser tylko nie wiem czy mam go zamontować z tym zabezpieczeniem jakie jest przy nim - czy może da się to odczepić -bo z tego co tutaj czytam to jest zbedne.

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

jest mozliwosc załozenia miksera tuz przy kolektorze ssacym z przepływomierzem z klapą!

wiekszosc gazowników ma to w d...e,bo to nie jego przepływomierz a aby to załozyc dochodza dodatkowe koszty i walą standart czyli przed przepływomierzem, mam takiego gazownika w wawie który moze to załozyć!!

Opublikowano
jest mozliwosc załozenia miksera tuz przy kolektorze ssacym z przepływomierzem z klapą!

wiekszosc gazowników ma to w d...e,bo to nie jego przepływomierz a aby to załozyc dochodza dodatkowe koszty i walą standart czyli przed przepływomierzem, mam takiego gazownika w wawie który moze to załozyć!!

Mój ford nie chodził z tak założonym mikserem, przepływka stawiała za duży opór aby mikser mógł wyssać gaz, e30 kumpla też tak nei chodziło, w obu przypadkach musieliśmy mieć miksery przed przepływomierzem

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
a możessz zdradzić ten patent? chociaż u mnie są problemy przy wysokich - co pisałem ale może pomoże :)
obecnie Alfa 156 GTA SW