Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czlowieku , wpisz sobie w wyszukiwarke tds to znajdziesz milion opinii, lektura na piec dni. Napisalbym ci, ale szczerze mowiac nie chce mi sie pisac po raz setny tego samego:) TDS dobry silnik :)
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano
Silnik może i dobry, bo jeśli w fajnym stanie to sama frajda, dobre przyspieszenie, piękne brzmienie , no i malutko pali jak na tą pojemnośc bo przy normalnej jeździe nie przekroczy 7 l, problemy się zaczynają przy usterkach pompy, wtrysków, przy wymianie rozrządu, można zostawic ładnych kilka tysięcy... Cena TDS-ek też jest wysoka za ładny stan, znajdź lepiej 2,5 24v z sekwencją...
Opublikowano
... Cena TDS-ek też jest wysoka za ładny stan, znajdź lepiej 2,5 24v z sekwencją...

w przypadku mariażu uzywanego 2,5 + sequence bym odpuscił - jak już coś kupić dobry model i wtedy wsadzać gaz - bo mało kto sprzedaje jeszcze na gwarancji

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
... Cena TDS-ek też jest wysoka za ładny stan, znajdź lepiej 2,5 24v z sekwencją...

w przypadku mariażu uzywanego 2,5 + sequence bym odpuscił - jak już coś kupić dobry model i wtedy wsadzać gaz - bo mało kto sprzedaje jeszcze na gwarancji

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

ja mam tdsa i uwazam ze to bdb silnik. niektorzy mowia ze zle bo pada pompa wtryski itp. a pokazcie mi chociaz jedno auto w ktorym nic sie nie psuje.kiedys dobrze ktos na tym forum napisal:

Wada bmw jest poprzedni wlasciciel.

ja uwazam ze tyczy sie to wszystkich samochodow.jesli chodzi o spalanie to przy jezdzie 50/50 trasa/miasto spalanie oscyluje w granicach 8,5l.po samym miescie spala okolo 10-11l w zaleznosci od stylu jazdy. na trasie zszedlem ponizej 6l/100km. nie wierz w opowiastki typu (odnosi sie do opisow aukcji z allegro) spalanie 6l/100 albo i mniej.to silnik 6-cylindrowy niezbyt nowej konstrukcji, auto tez swoje wazy wiec i spalic musi.osobiscie polecam ten silniczek.poszukaj tylko na co zwracac uwage podczas kupna

odsylam cie do stronki http://tds.webd.pl/forum/index.php?sid=4f412b12d6177e7be24d86477bcc0429

gdzie znajdziesz wszelkie wskazówki.pozdrawiam.

Opublikowano
Mialem 525 tds 143ps combi w automacie.Bylismy z niego niezadowoleni. Mial beznadziejne "doły" turbina za pozno sie wlancza w tych silnikach.noi zaduzo palil jak na diesla. 10l cykl mieszany.Fakt ze automat obniza dynamike ale naprawde niebylo zadnej frajdy z jazdy nim.Lepiej kubic benzyne w gazie no chyba ze stac na nowszego diesla 2.5 D 170 ps. to juz inna historia.
Opublikowano
Czy to TDS , czy benzyna jesli chcesz pojezdzic to po pierwsze samochód powinien byc bezwypadkowy, po drugie szukałbym egzemplarza w idealnym stanie. Kupiłem TDS jakieś 6 lat temu, było to moje drugie auto w życiu i jeszcze wtedy nie miałem pojęcia jak kupic dobre auto, i kupiłem z pozoru w dobrym stanie, wszystko było cacy, a później to już tylko sypały się tysiączki. Pół roku szukałem Touringa w benzynie w idealnym stanie i znalazłem: 1- właściciel z Włoch, bezwypadkowy, udokumentowany przebieg 180 tyś, skóra jak nowa, blacha idealna, zawieszenie jak nowe i okazało się , że to zupełnie inna klasa, a niby też E34. Także jeśli już koniecznie chcesz BMW, to tylko zadbany egzemplarz, bo utoniesz w wydatkach, jak będziesz chciał je doprowadzic do odpowiedniego stanu.
Opublikowano

Mam taki silniczek w opelku i sprawuje się świetnie. Kupiłem auto po remoncie turbiny i pompy wtryskowej więc wydatków na razie się nie spodziewam - zwykła eksploatacja. Auto mam od września - przejechałem 8 tys i spalanie około 8,5 L w cyklu mieszanym, ale wszystko zależy od nogi :D jak się mocno depcze to potrafi spalić dużo więcej. Na trasie można się zmieścić w 7 L.

Aha Omega waży około 1600 kg a to też ma znaczenie przy spalaniu.

Opublikowano

ja mialem 525 tds i omege 2,5 td.

silniki byly ok. co do spalania, no coz, nigdy nie udalo mi sie zejsc na trasie ponizej 8, miasto to 10 do 11l.

zima wazne sa swiece no i odpowiedni akumulator. wtedy pali w najgorsze mrozy. trzeba oszczedzac turbine, nie wariowac na zimnym, to taki silniczek troche pojezdzi.

rodzice maja tds, auto ma juz 315tys i chodzi jak nalezy.

jest obecnie do sprzedania, za nie duze pieniadze, jezeli jestes zainteresowany, zapraszam na priva.

Opublikowano
absolutnie nie zgadzam sie z opinia ze zamiast tds lepiej kupic benzyne w gazie. Kazdy inny samochod plus gaz jest ok, jesli ktos ma cierpliwosc i lubi smrod LPG ale w BMW to tak jakby hmm ... do osiemnastoletniej whisky marki Chivas Regal dolac jakiejs najtanszej Coli z Biedronki...
Opublikowano
Kazdy inny samochod plus gaz jest ok, jesli ktos ma cierpliwosc i lubi smrod LPG ale w BMW to tak jakby hmm ... do osiemnastoletniej whisky marki Chivas Regal dolac jakiejs najtanszej Coli z Biedronki...

A gdzie czuć ten smród?

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
1. W samochodzie - ale to tylko troche, najbardziej jak sie jedzie za jakas rakieta napedzana LPG . Poza tym ten dyskomfort psychiczny - jade fajna beemka i mam ten taki koreczek do tankowania gazu . Mialem to w Scorpio i nie moglem tego zniesc.
Opublikowano
1. W samochodzie - ale to tylko troche, najbardziej jak sie jedzie za jakas rakieta napedzana LPG . Poza tym ten dyskomfort psychiczny - jade fajna beemka i mam ten taki koreczek do tankowania gazu . Mialem to w Scorpio i nie moglem tego zniesc.

Musiales miec nieszczelną instalę. u mnie nie ma czegos takiego. Mnie dusi smród Diesla jak jadę za nim. Musze zainwestować w filtr kabinowy z aktywnym węglem.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Mam TDS-a i benzyne na gazie, jesli czuc gaz w srodku, to nie dlatego, że tak własnie mają auta na gaz, tylko coś jest nie tak z instalką, a co do smrodu na zewnątrz to wielokrotnie jechałem za swoja tds-ą i na odwrót i gazu nie czułem w ogóle , a z tds-y czuc typowy dieslowski smród...
Opublikowano
Mialem 525 tds 143ps combi w automacie.Bylismy z niego niezadowoleni. Mial beznadziejne "doły" turbina za pozno sie wlancza w tych silnikach.noi zaduzo palil jak na diesla. 10l cykl mieszany.Fakt ze automat obniza dynamike ale naprawde niebylo zadnej frajdy z jazdy nim.Lepiej kubic benzyne w gazie no chyba ze stac na nowszego diesla 2.5 D 170 ps. to juz inna historia.

no cóż kolego, najprawdopodobniej miałeś egzemplarz, którego silnik przezywał już swoją śmierć techniczną...

może jakbyś sie przejechał innym, zdrowym tds-em to mógłbyś zweryfikować swoje poglądy...

Opublikowano
Jeśli miałbym do wyboru benzynę w idealnym stanie i TDS-a, to wziąłbym tds-a, mam złe doświadczenie z tds-ą, ale kupiłem składaka z ..uj wie jakim przebiegiem, poszły mi wtryski, rozrząd, pompa wtryskowa... Po regeneracji pompy silniczek zbiera się wyśmienicie, mój Touring może się schowac ze swoja elastycznością, TDS ma świetną kulturę pracy, ale wybrac musisz sam :)
Opublikowano

Ja również mam TDS-ka. Świetne auto... jedynie co w nim wymieniałem to klocki, olej, filtry,świece, wycieraczki i opony... chodzi jak wściekły. Mam do niego ciężką nogę, lecz trzeba znać zasady eksploatacji starego diesla z turbiną. Gdy je się będzie przestrzegać, w dobrym silniku nie powinno być problemów na długo. Chodzi tu o takie: po uruchomieniu zawsze trzeba poczekać aż silnik się choć trochę nagrzeje na wolnych obrotach. Na zimnym nie szarżować, przed zgaszeniem po trasie odczekać aż turbo się schłodzi.

Polecam również używać dodatków do diesla, ułatwi odpalanie przy mrozie, wzmocni silnik i go lepiej chroni.