Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu (dokładnie od momentu wymiany cewek) moje bmw ma problem - na wolnych obrotach strasznie faluje (od 600 do 2500 czasem się dlawi), po przejechaniu ok 200-300km zapala się błąd układu el. silnika. Z diagnostyki kts`em wynika, że jest problem z adaptacją mieszanki (2 błędy tej samej treści różni się tylko "rząd") innych błędów nie wyświetla. Po skasowaniu błędów kontrolka gaśnie ale obroty dalej falują. aha w momencie kiedy zapala się kontrolka błędu sondy stają (przechodzą w stan "nie gotowa") ale obroty ciągle falują. Proszę podpowiedzcie mi coś bo już nie wiem gdzie szukać usterki (sądy sprawdzałem omomierzem - działają). Pozdrawiam Marcin :cry2:

Opublikowano
dlaczego wymieniales cewki i czy sa orginalne bez przebic . moze jakis przewod spadl od powietrza sprawdz . swiece dokrecone ? najpierw obejrzyj to co robiles .A cewki nowe czy urzywki bo moze ktos je zdjol i wyczyscil aby byly jak nowe bo byly padniete i jak dostaja temperatury to gubia iskre , a ty sie nacioles
Opublikowano
nie wiem jak sprawdzić silnik krokowy - kts nie wyświetla jego błędu:(
Opublikowano
dlaczego wymieniales cewki i czy sa orginalne bez przebic . moze jakis przewod spadl od powietrza sprawdz . swiece dokrecone ? najpierw obejrzyj to co robiles .A cewki nowe czy urzywki bo moze ktos je zdjol i wyczyscil aby byly jak nowe bo byly padniete i jak dostaja temperatury to gubia iskre , a ty sie nacioles

cewki wymienilem bo mi dwie padły i nie pracował na wszystkie cylindry, świec nie ruszalem (tzn. jedną wykręcałem żeby zobaczyć czy są ok ale jest dokręcona), cewki nowki bosch`a ze sklepu (dla bmw tez robi je bosch), a przewodów od powietrza tam chyba żadnych nie ma z tej strony - przynajmniej nie widze zeby cos nie było na swoim miejscu

Opublikowano
Nie wiem gdzie jest u Ciebie krokowy silniczek,ale z tego co wiem to za wolne obrody i żeby nie falowały to on głównie odpowiada.
Opublikowano
czy nikt już nie ma żadnego dobrego pomysłu??
Opublikowano

witam ! mam identyczny problem i proszę Was o jakas pomoc.

Dokladnie taka sama sytuacja w e 46 compact 316ti padly dwie cewki i po wymianie na nowe pali juz na wszystkie gary ale na wolnych nie pracuje równo tez spada czasem na granicę zgaśniecia jak również dodaje sobie tak do 2 2,5 tys. obr.nie wyświetla mi nic na desce zadnego błedu zaraz po wymianie cewek zgasł Znajomy mechanik poradził zrobić mu reset poprzez odłączenie klem itd. robiłem i dalej jest tak samo, mam jeszce taką nadzieję że może zle zrobiłem ten reset ale starałem sie robić dokładnie tak jak tu został opisany,a wiem ze nie każdy błąd zostanie usuniety poprzez taki reset. Moze komus cos przyjdzie do głowy :( http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=17134&start=0

Opublikowano
mialem kiedys taki problem :!: i tak jak wy szukalem czyscilem uszczelnialem itd az ktoregos dnia mondry czlowiek doradzil mi wymiane sondy lambda :!: autko igielka :dance: nic nie faluje paliwka znacznie mniej pali . :cool2:
Opublikowano
to niestey raczej nie są sondy ponieważ ja swoje sprawdzalemi działają tak jak powinny:(
Opublikowano
witam ! mam identyczny problem i proszę Was o jakas pomoc.

Dokladnie taka sama sytuacja w e 46 compact 316ti padly dwie cewki i po wymianie na nowe pali juz na wszystkie gary ale na wolnych nie pracuje równo tez spada czasem na granicę zgaśniecia jak również dodaje sobie tak do 2 2,5 tys. obr.nie wyświetla mi nic na desce zadnego błedu zaraz po wymianie cewek zgasł Znajomy mechanik poradził zrobić mu reset poprzez odłączenie klem itd. robiłem i dalej jest tak samo, mam jeszce taką nadzieję że może zle zrobiłem ten reset ale starałem sie robić dokładnie tak jak tu został opisany,a wiem ze nie każdy błąd zostanie usuniety poprzez taki reset. Moze komus cos przyjdzie do głowy :( http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=17134&start=0

długo już tak jeździsz?? ile Ci pali w mieście a ile na trasie?

Opublikowano
NIe dlugo zrobiłem jakieś 100km i wiesz co dzis rano zapalam samochód a tu znowu słysze ze silnik pracuje na 2 gary i rece mi opadły ;( zawiozłem do mechanika i okazało się że po założeniu dwuch nowych padły mi 2 kolejne cewki. Tak że nie zdążyłem sprawdzic jakie było spalanie wtedy kiedy było falowanie wolnych obrotów ale sądząc po zachowaniu ekonomizera było dużo wyższe bo maxymalnie się wychylał nawet przy delikatnym dodawaniu gazu. Tak że w tej chwili nie wiem co było powodem falowania wolnych obr. możliwe że te dwie stare cewki zobaczę co sie będzie działo jak zmienie, wogóle dziwi mnie fakt że w samochodzie z przebiegiem 50 000 padają cewki.
Opublikowano
ja mam przejechane 85 tys i tez się dziwie, wymienialem wszystkie 4 na raz ale moze z ktoras jest cos nie tak - daj znac jakie sa efekty po tej naprawie u Ciebie - czy obroty sie uspokoily.
Opublikowano
miałem ten sam problem :) dużo palił i kopcił. Wymieniałem świece, sonde, cewki, przewody i nic.. Zauważyłem ze jeden z czujników nie był do końca wkręcony i pomyślałem ze mógł sie zepsuć. Gdzy go wymieniłem igiełka... :wink: Był to czujnik temperatury który jest podpięty do komputera i dzieki niemu komp steruje dawką paliwa i oleju. Jest on wkręcony w głowice(są tam 2 ale to ten po lewej stronie bodajże niebieski) Jeszcze jedno pytanko nie szarpie Ci przy niskich obrotach podczas jazdy???
Opublikowano

witam! już jest ok:) tzn po 2 godzinach pracy silnika jak narazie chodzi jak zegarek :)

i co się okazało , po pierwsze na początku kiedy zaczął chodzić na 2 gary ja wymieniłem świece miałem fabrycznie założone NGK R5 firmowane przez BMW i kupiłem takie same tylko że już bez BMW.Póżniej kiedy nie pomogło podpiąłęm pod kompa który pokazał - wielokrotny brak zapłonu na tłoku 1 i 2 , wymieniłem 2 cewki i wtedy zaczęlo się szarpanie wolnych obrotów.Po przejechaniu 100 km padły kolejne 2 cewki wtedy myślałem że falowanie było spowodowane tym że te 2 stare cewki padały ale nie bo gdy założyłem nowe falowanie nie ustało. Wtedy mechanik stwierdził że swieca ale ja przecież zmieniłem swiece mają dokładnie 100km i dobrze ze koleś się uparł bo miał rację !! PADŁA NOWA SWIECA ! zmieniliśmy na starąi jak narazie na wolnych nie ma najmniejszego szarpnięcia! Samochód ma o wiele więcej mocy! Tak że warto jest dokładnie sprawdzić świece

aha restart komputera "domowym sposobem" czyli łaczenie klem itd. nie skasowało mi błędu zapłonu cały czas siedział mi ten wielokrotny brak zapłonu!

Opublikowano

cewki wymienilem bo mi dwie padły i nie pracował na wszystkie cylindry, świec nie ruszalem (tzn. jedną wykręcałem żeby zobaczyć czy są ok ale jest dokręcona), cewki nowki bosch`a ze sklepu (dla bmw tez robi je bosch), a przewodów od powietrza tam chyba żadnych nie ma z tej strony - przynajmniej nie widze zeby cos nie było na swoim miejscu

Tak jak pisałem wcześniej sprawdz te świece a co do cewek u mnie fabrycznie były BREMI takie też kupiłem na tym forum znalazłem kilka opinii że BOSCH czesto ma przebicia ale to nie jest moja opinia bo nie wiem tylko przeczytałem.Ja stawiam na świece.Ewentualnie w kompie też możesz mieć jakieś błedy jeżeli po wymianie cewek nie kasowałeś ich.

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanko nie szarpie Ci przy niskich obrotach podczas jazdy???

nie szarpie mi i ma w miare normalna moc tak mi sie przynajmniej wydaje - moze to faktycznie te swiece bo nigdy nie wymienialem jeszcze?

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanko nie szarpie Ci przy niskich obrotach podczas jazdy???

nie szarpie mi i ma w miare normalna moc tak mi sie przynajmniej wydaje - moze to faktycznie te swiece bo nigdy nie wymienialem jeszcze?

Jezeli nie wymieniałeś świec a samochód jest sporowadzony to podejrzewam że nikt ich wcześniej nie wymieniał (ja miałem nawet filtr powietrza orginalny :) ) masz 85 000 to nawet wypadało by je wymienić . Tylko proponuje wybrać jakąś lepszą świece lepiej dołożyć pare groszy, ja zapłace teraz podwójnie bo muszę wyrzucic te NGK.

Opublikowano
wymienie te świece i zobacze - ale jakiej firmy proponujecie boscha??