Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
powiedzcie mi jak to jest z tymi kontrolkami od oleju i jak mam to rozumiec,bo zrobilem 1200 km i zgasly mi juz trzy,na jakiej zasadze one wogole dzialaja??
Opublikowano
Olej nalezy wymienic jak zapali sie zolta kontrolka... Przecietnie 1 zielona kontrolka to jakies 2-2,5 tysiaca km (jak to sobie silnik liczy to nie wiem). Zastanawiajace jest czemu u Ciebie po 12 tysiacach zgasly dopiero 3 dlatego warto wiedziec kiedy sie zmienialo olej i trzymac sie cosezonowej jego wymiany, no chyba ze katujesz samochod to lepiej zmienic po gora 10 tysiacach a nawet wczesniej... Dla porownania u mnie po 11 tysiacach zostala ostatnia zielona i watpie bym na niej dojezdzil do kwietnia kiedy wypada mi coroczna zmiana oleju...
Opublikowano

Kolego kratki w komputerze zazwyczaj ustawione są na olej syntetyczny czyli przebieg niby 15 tys km. Trzeba przeprogramować na przebieg 10 tys.

Kratki gasną na podstawie motogodzin, zakresu obrotów na jakim jeździmy, oraz czy trasy są krótkie czy długie chodzi o dogrzanie silnika

Nie mam pojęcia dlaczego koledze zgasły juz 3 kratki po 1200 km

Opublikowano
jesli jeździsz delikatnie to kratki starczaja na dluzej, czym mocniej gnieciesz tym szybciej dochodzisz do zoltej
Opublikowano
nie jezdze jak stary dziadek ale znowu tez nie katuje auta,poprostu zwyczajnie jak trzeba to sie pokreci te 150 kucy a jak nie to sie normalnei jezdzi:) a moze to miec z tym zwiazek ze mam wlany olej mineralny?? bo tak mysle zeby niedlugo go zlac i wlac jakiegos polsyntetyka go jak kupilem dwa miesiace temu auto to bylo tyle co po zmianie oleju