Skocz do zawartości

olej do wspomagania PILNE !!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzisiaj jak jechalem troche zawyła mi pompa wspomagania, zobaczylem do zbiorniczka a miarka ta na korku sucha

i teraz pytanie moge wlać dextron III ??

to co mam wlane to cos czerwonego

prosze o szybka odpowiedz bo jutro musze jezdzic autem a chce coś tam wlać

aha i nie mam nivo

pozdrawiam

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
Jeśli jest czerwony, to na 99% jest to dextron II(mineralny), dextron III jest syntetyczny, nie miesza się tych olei, zalanie syntetykiem układu który pracował na mineralnym spowoduje wycieki!
Opublikowano
ale dextron III tez jest czerwony to jak poznać czy mam II czy III
Opublikowano
na korku jest napisane atf only a jaki to plyn atf ?? domyślam sie ze chodzi o Automatic Transmition Fluid czyli dextron bo on jest do automatów ale czy napewno dextron III
Opublikowano

Dextron 2 ma być. Bo niva nie masz. Do niva CHF 7.1S

No i zawsze trzeba podać, Rok, Pojemność bo nikt nie jest wróżką żeby sie domyślać kto jakim jeźdźi i potem dane moą być błędne.

To nie duży fiat ,że zawsze sie do skrzyni lało hipol a do silnika selektol czy cośtam, Wtym przypadku pomyłka może groźić śmiercią lub trwałym kalectwem

BMW sie nie psuje
Opublikowano
Jeśli jest to czerwony olej to spokojnie możesz kupic np. Mobil ATF 220 (jest właśnie czerwony) - taki sam jak idzie do automatycznej skrzyni biegów i przekładni kierowniczych. A Mobil dlatego bo to dobry produkt i ogulniedostępny. pozdro.
Opublikowano

A jak nie będziesz mógł znaleźć, to na byle jakiej stacji benzynowej kup lotos do przekładni kierowniczych (też czerwony) i zalej. Lałem taki do automatu i zero problemów. Poza tym polskie oleje nie są takie złe.

pozdr

Mariusz