Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sposobów jest kilka - np. przez Bluetooth jeśli go masz - ale trzeba wtedy parować komórkowy z autem itd.... Najprościej jest przegrać kontakty w komórze na SIM-kartę (ja tak mam na stałe bo telefonów mam kilka i przy zmianie wystarczy przekładka karty), a potem tą SIM-kartę wsadzić do czytnika w samochodzie (duża karta więc potrzeba taśmy samoprzylepnej) i skopiować do książki telefonicznej. I już.

...

Edytowane przez macznik
Opublikowano
Czyli sugerujesz zeby wyłamać sima z karty, złożyc do kom i przegrać, potem małego sima przyklaic zpowrotem do duzej karty ? Będzie działać ?
Opublikowano

Można na komputerze i też będzie działać, ale ja pisałem trochę inaczej:

Z Twojej prywatnej komóry (tej z kieszeni, na której napewno masz wszystkie potrzebne i niepotrzebne kontakty) po przegraniu na SIMa wyjąć, podkleić na dużą, włożyć do czytnika telef. w w aucie i skopiować do samochodowej książki telefonicznej. Potem rozkleić, nazad do małego, a do samochodu tą co była i ma być... W pamięci pozostaną kontakty które możesz wybierać za pomocą MIDa, nawigacji, kierownicy multimedialnej czy co tam masz...

Wtedy nie potrzebujesz nic wyłamywać i podklejasz tylko na parę minut (oczywiście cieniutko i po plecach karty)...)))

Opublikowano

z ktorego roku masz to e38 ??

nie masz polskiego jezyka w telefonie? u mnie jezyk przestawil sie automatycznie po wlozeniu polskiej karty "tak tak" do centralki w bagazniku.

sprecyzujmy dlaczego nie mozesz wpisac kontaktow - cos ci sie telefon pokrzanil i raptem przestal przyjmowac wpisow do ksiazki? czy dlatego ze nie rozumiesz jezyka w telefonie ?

co to za pomysly z bluetoothem albo wylamywaniem karty?? to nie jest x5 !!

Opublikowano
z ktorego roku masz to e38 ??

nie masz polskiego jezyka w telefonie? u mnie jezyk przestawil sie automatycznie po wlozeniu polskiej karty "tak tak" do centralki w bagazniku.

sprecyzujmy dlaczego nie mozesz wpisac kontaktow - cos ci sie telefon pokrzanil i raptem przestal przyjmowac wpisow do ksiazki? czy dlatego ze nie rozumiesz jezyka w telefonie ?

co to za pomysly z bluetoothem albo wylamywaniem karty?? to nie jest x5 !!

Kolego"mówią na mnie baru", jak Ty ciężko kombinujesz...

Po pierwsze to rozchodzi się o ułatwienie sobie życia i skopiowanie kontaktów a nie wklepywanie ich na piechotę (ja mam ok. 200).

Po drugie to ja właśnie napisałem jak nie trzeba niczego wyłamywać, poczytaj proszę uważniej.

Po trzecie to pisze się "pochrzanił" a nie "pokrzanił", z ortografią masz też na bakier...

...

Opublikowano

macznik, wydaje mi sie, ze lista kontaktow moze nie dzialac po wlozeniu innego SIM'a.

Ja rozwiazalem problem telefonu zanabywajac zestaw ERA Tandem, sa to dwa SIM'y na jeden numer. Nie ma wiec problemow z dostepem do kontaktow. Oczywiscie tylko jeden telefon w danym czasie moze byc uzywany, ten ostatnio zalogowany. Tam, gdzie jest duzy poziom sygnalu dziala to znakomicie. Po prostu wsiadajac do samochodu i wlaczajac stacyjke loguje mi sie telefon samochodowy i ten w kieszeni pozostaje nieaktywny. Po wylaczeniu samochodowego, kieszonkowiec powraca do aktywnosci. Troche sie ten proces kaszani przy zmianie BTS-ow, gdy jest slaby poziom sygnalu i ten z kieszeni loguje sie jako ostatni, dlatego tez zawsze go przelaczam na stand-by (uzywam PDA z telefonem).

SIM'a nie wylamuje, kopiowanie robie metoda juz opisana, na tasme klejaca. Maly SIM wraca do kieszonkowego, a na jego miejsce wchodzi ten niewylamany.

PIN mam wylaczony, zeby go nie wklepywac za kazdym razem po wsiadaniu do samochodu, ale trzeba pamietac o wyciagnieciu SIM'a, gdy samochod wedruje do serwisu.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Kolego >Arecki<, kontakty pozostają i działają po skopiowaniu z jednej i włożeniu drugiej SIM-karty, naprawdę. Nic nie trzeba wyłamywać (patrz mój drugi post, ostatnie zdanie). Moim sposobem mam dwa telefony (dwa numery aktywne), ta samochodowa karta siedzi sobie cały czas w autku, to zdrapka Heyah żeby nie płacić abonamentu.... Kiedy oddaję do warsztatu to mogę aktywować PINcod (bo na codzień go wyłączyłem dla wygody).

...

Opublikowano
Kolego macznik, prosze czytac uwaznie. Ani slowa o wylamywaniu! Nie jest to potrzebne. Wyraznie napisalem, niewylamanego SIM'a wkladamy do telefonu w samochodzie. A moim sposobem mam DWA telefony na jednym numerze, na jednym abonamencie. Nic nie musze kombinowac z przekazaniem polaczenia, tak aby ludziska mogli mnie osiagnac pod jednym numerem. Nie musza kombinowac, czy akurat jestem w samochodzie, czy nie.

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano

SIM'a nie wylamuje,

a na jego miejsce wchodzi ten niewylamany.

Kolego >Arecki< jak to ani słowa o wyłamywaniu' date=' proszę czytać uważnie co się samemu napisało...

Ja także nie muszę kombinować z przekazywaniem połączenia, i czy jestem w aucie czy nie = jestem poprostu [b']zawsze[/b] osiągalny pod numerem tym ręcznym (kieszeniowym) znanym wszystkim, podobnie jak Ty. A ten samochodowy (ze wszystkimi skopiowanymi kontaktami) to jest do mojego telefonowania i już...

Uważam zresztą że ten Twój sposób jest tak samo dobry jak każdy inny - dlatego w pierwszej odpowiedzi napisałem wyraźnie że sposobów jest wiele... Pytanie było o skopiowanie kontaktów do auta, a teraz niepotrzebnie licytujemy się kto sprytniej wykorzystuje telefon... To chyba prawda że powymyślali te komóry aby nas ogłupić i odwirować z pieniędzy...)))

Pozdrawiam

...

Opublikowano

Kolego macznik, kto tutaj sie licytuje?

Napisalem, w jaki sposob korzystam z telefonu w samochodzie. Ty starasz sie obalic moje podejscie do sprawy. Takie odnosze wrazenie. Uzywam telefony w taki sposob, ktory jest dla mnie wygodny i staralem sie podzielic sie z moim podejsciem do zagadnienia z kolegami. Nie napisalem nic odkrywczego, temat juz nie raz byl walkowany na forum. Nie chce nikogo przekonywac do mojego rozwiazania. Forum sluzy, po za klotniami i przekomarzaniami sie, do wymiany swoimi doswiadczeniami i pomocy innym.

Malego SIMa z tandemu uzywam tylko do przeniesienia listy kontaktow i wtedy jest wklejony. Drugiego SIMa nie ruszam, zostaje niewylamany. Prosze wiecej nie tylko czytac, ale i uruchomic nieco swoj komputer pokladowy.

Po za tym, ja nie uzywam Bluetootha, wiec podejscie do zagadnienia jest nieco inne.

BTW, moze Twoje podejscie do otoczenia wynika z wtopy z polska lokalizacja nawigacji? Strasznie jestes wojowniczy.

Male uzupelnienie, bo moze wyszlo, ze nie na temat. Moj wlasny cytat, wszystko zawarlem wczesniej w jednym zdaniu:

SIM'a nie wylamuje, kopiowanie robie metoda juz opisana, na tasme klejaca. Maly SIM wraca do kieszonkowego, a na jego miejsce wchodzi ten niewylamany.

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano

Po prostu wsiadajac do samochodu i wlaczajac stacyjke loguje mi sie telefon samochodowy i ten w kieszeni pozostaje nieaktywny. Po wylaczeniu samochodowego, kieszonkowiec powraca do aktywnosci.

Kolego czy to opcja standardowa w era tandem, ze automatycznie przy logowaniu drugiego telefonu z tym samym nr, ten 1 tel sie wylaczy?

Opublikowano
Po prostu wsiadajac do samochodu i wlaczajac stacyjke loguje mi sie telefon samochodowy i ten w kieszeni pozostaje nieaktywny. Po wylaczeniu samochodowego, kieszonkowiec powraca do aktywnosci.

Kolego czy to opcja standardowa w era tandem, ze automatycznie przy logowaniu drugiego telefonu z tym samym nr, ten 1 tel sie wylaczy?

Tak, to wynika z zasady dzialania systemu. Oba telefony sa zalogowane, ale aktywny jest tylko ten ostatnio zalogowany do sieci. Sa tylko dwa "ale". Jezeli wylaczymy jeden z dwoch zalogowanych telefonow, atywnosc tego, ktory byl nieaktywny nastapi ze zwloka, trudno mi okreslic jaka. Po drugie, jezeli jedziemy samochodem, telefony przelogowuja sie zawsze na najsilniejszy BTS i bywa tak, ze ten, ktory sie ostatnio przelogowal, jest aktywny. Troche to robi zamieszania i czasami dzwoni w kieszeni, a nie w samochodzie. To samo z wybieraniem numeru. Czasami w samochodzie to nie wychodzi, trzeba siegnac do kieszeni. Dlatego tez, o ile pamietam, przed wejsciem do samochodu wylaczam telefon. Troche to komplikuje, ale w przypadku PDA-Phone jest to na prawde banalna czynnosc (Inflight Mode). Trzeba niestety pamietac o wlaczeniu kieszonkowca po wyjsciu z samochodu :(

Troche to skomplikowane, ale ja sie do tego przyzwyczailem i znajduje to jako wygodne. Wazne jest dla mnie, ze zawsze jestem osiagalny pod tym samym numerem i nikt nie musi kombinowac z podwojnym dzwonieniem.

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano

Zamanieco! Aha koszt tej przyjenmosci to ok.60PLN, w autoryzowanym sklepie od reki. Placisz w najblizszym rachunku.

Moze troche dramatycznie wyglada to z mojego opisu, te manewry..., ale doprawdy nawet jak mialem wlaczonego kieszonkowca, moze tylko raz mialem problemy z dzwoniacym w kieszeni telefonem i raz nie udalo mi sie zadzwonic z samochodowego. Przemyslalem jednak temat i stosuje powyzej opisana metode.

Ot i tyle wyniklo z tematu kopiowania kontaktow... :norty:

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano
Dzięki Panowie. ERA odpada bo mam orange i nie planuje zmieniać na ere. Orange nie ma takiej usługi jak tandem ani podobnej. Chciałbym wprowadzić chociaż z 10 numerów do których najczęściej dzwonię. Włożyłem kartę orangę z tyłu samochodu i działa bez problemów, tylko nie potrafię posługiwać się menu na słuchawcę. Podpowiedzcie chociaż jak wprowadzić pojedyńczy nr do pamięci karty włożonej już w samochodzie bez przekładania kart np. "wklepujesz numer, naciskasz to...potem...." tak będzie prościej. Po prostu ręcznie. Moje auto jest z 95 roku. Telefon z przewodem. Nie mogę znaleźć instrukcji angielskiej a niemieckiego nieznosze i nie kumam :) Telefon jest sprawny.
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witajcie

Czy widok kontaktów na monitorze od nawigacji jest możliwe przy dokładanym zestawie z telefonem siemens s10 "?

Zestaw oryginalny tylko po prostu z normalną komórka siemens -a

Pozdrawiam

.....::: Zaczynaj każdy swój dzień jakby miał swój cel :::....