Skocz do zawartości

Jak jest maksymalna masa całkowita przyczepy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile się nie mylę masa całkowita przyczepy nie może przekraczać masy całkowitej pojazdu lub nie może przekraczać 3,5 tony.

Nie jestem tego pewien, ale chyba tal jest.

Opublikowano
Masa zestawu nie może przekraczać 3,5t.To ile możesz ciągnąc zależy od mocy silnika,rodzaju napędu(4x4),masy auta-ja mam 1800,750.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

Hmm, to czemu ty masz 1800Kg, a Basti735i w identycznym aucie 1600KG :?:

czy to zależy od kosntrukcji haka :?:

Pytam bo rozważam kupno E34 Touring do ciągania lawet, ale chciałbym mieć na haku 2000kg, minimu 1800KG, mniej jest bez sensu bo w e23 mam 1600kg, ale nie chce nim jeździć bo to za cięzka praca dla rekina :D

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Ja także mam orygniał,chowany(zapewne taki jak Ty). Nawet w vinie jest podany.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Jedynie co może mieć na to wpływ to zostaje skrzynia,ja mam manuala.Może automata należy mniej obciążać.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
Hmm...Wątpie,ale możliwe.Automat waży wiecej ale o...parenaście kg wiec raczej nie ma wpływu na różnice 200kg.Wyposażenie?
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Może faktycznie chodzi o moc silnika. Bo ja mam chyba najsłabszy z Was i u mnie wbili 1400kg. Też mam oryginalny "chowany" hak.

Dla poparcia swoich przemyśleń, przypomina mi się filmik na którym, małe coś ciągnie dużą przyczepę kempingową pod górkę, dymi, wyje, ledwo ciągnie, chyba tylko siłą rozpędu, a po chwili przyczepka ciągnie to coś za sobą z górki i jest bum w rowie. Nie chce mi się szukać tego filmiku, ale pewnie większość z Was to widziała.

EDIT:

Znalazłem:

http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
na haku mam 1900kg z hamulcem,,,,,, 525tds czyli razem z masa auta 1604 kg 3500kg ;) a to ozn najwiecej w osobówkach,,,
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
  • 2 lata później...
Opublikowano
Odświeżę trochę temat. Ostatnio przeglądałem swój dowód rejestracyjny i zauważyłem, że mam tylko wpisaną masę całkowitą przyczepy z hamulcami, która wynosi 1600 kg, a mam brak wpisu masy przyczepy bez hamulców co wydaje mi się bardzo dziwne, bo skoro mogę ciągnąć ciężka przyczepę z hamulcami to niby czemu nie mógłbym ciągnąć lekkiej bez hamulców? Dodam, że chodzi o BMW 530 e34 w automacie. Może któryś z kolegów się domyśla czemu tak może być, czy to błąd w druku czy może inna przyczyna? A jeśli to błąd w druku to jak go najprościej rozwiązać.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
Opublikowano
Bład w druku, po prostu nie mieli w starostwie przy rejestracji kompletnych danych i nic nie wpisali.Bardzo często tak jest,że z tyłu dowodu prawie wszystkie rubryki są puste. Np nie wiedzą ile samochód ma mocy KW to wpisują 0 lub wcale. Teraz jak chcesz to sprostować to musisz iść do diagnosty i on sprawdzi w katalogu ile powinien mieć,wypisuje Ci zaświadczenie i idziesz do wydziału komunikacji i tam Ci wpisują.
Opublikowano
Pod maską masz tabliczkę znamionową zerknij na nią ,będziesz miał podany nr VIN a pod spodem cztery masy pierwsza to dopuszczalna masa całkowita pojazdu. Druga to dopuszczalna masa zespołu pojazdów. Następne dwie to naciski na oś przednią i tylną. odejmij DMC pojazdu od masy zespołu i wyjdzie ile może ciągnąć Twoje autko :wink:
Opublikowano
Dzięki koledzy za wszystkie dobre rady. Wszystkie dane odnośnie mojej padlinki już zdobyłem, teraz tylko muszę udać się na stację diagnostyczną aby wypisali mi odpowiedni kwit i do wydziału komunikacji żeby uzupełnili mi dowód.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...