Skocz do zawartości

5er dużo pali?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Po wszelkich wymianach i naprawach doszedłem do etapu gdzie moje auto plai 17-18l na 100km. LPG i benzyny spala podobnie. Cykl mieszany raczej pozamiejski, jazda bardzo spokojna. Kiedyś było 13/100. Gaz to sekwencja BIGAS.

Opublikowano

WITAM! mamy te same silniki i ten sam rocznik... Ty masz lepszą ins.gaz :wink: ja mam zwykłą ale napisze ile pali mój:

na trasie (90-120 km/h) - 13 litrów gazu

w mieście (60 tys. mieszkańców)-17-18 litrów gazu

w mieście (350 tys. mieszkańców)- 20-24 litry gazu (w dzień oczywiście)

myślę że automat dodaje od siebie ze 2-3 litry

Opublikowano
  • Autor

Czyli pali normalnie, mam automat i praktycznie cały czas jadę na zimnym silniku, krótkie odcinki.

W trasie potrafi mi zejść do 7-8l/100km. Typowa trasa, bez mijania i postojów. Z regóły 2-3 rano więc pusto na drodze.

Opublikowano
Czyli pali normalnie, mam automat i praktycznie cały czas jadę na zimnym silniku, krótkie odcinki.

dokladnie tak jak mowisz,

Opublikowano

Cześć,

U mnie M50B25 1996 z sekwencją OMVL pali:

- w Warszawie: 17-18l/100km

- w Trasie ok 12l/100km - jak go mocniej cisnę, to 13 a mój rekord to 10.9/100km.

Nie mam pojęcia chłopaki jak dajecie radę zejść poniżej 10 LPG na 100km nie mówiąc już o 8l.

Ja mam kombi, w automacie, więc pali troszkę więcej niż sedan manual, ale te wyniki 7-8/100 to poważnie?

Jak jadę równo około 100km/h to ekonomizer pokazuje mi jakieś 8-9l/100, ale zawsze trzeba trochę po przyspieszać, bo to górka, to skrzyżowanie, ..., a auto waży jednak 1.7 tony.

Jest jakaś recepta na osiągnięcie takiego wyniku??

pozdrawiam,

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
  • Autor
Moje zdziwienie było jak tylko kupiłem auto i wczasy na mazurach. 240km tam i tyle samo z powrotem. W tamtą stronę wyjazd w niedzielę z samego rana około 3 dojazd na miejsce średnia prędkość 90km/h, bardzo luźno na trasie bez mijania i takich tam. Zalałem benzyny do pełna. Po przejechani równo 207km dolałem i odziwo weszło tylko 15l :dance: w drodze powrotnej gdzie bardziej przyciskałem i większy ruch na trasie panował po 220km do baku weszło tylko 19l. Byłem w niebo wzięty tymi liczbami. Latem równierz LPG palił mi średnio 13l, teraz zima i jest niestety gorzej.
Opublikowano
Witam wszystkich co bym nie zrobił miasto 20l trasa2,3l mniej :mrgreen: Nadmieniam mam automata
Opublikowano

a moja slicznotka pali troche mniej. moze przez to ze jest bardziej dogrzana bo robie odcinki po min 10 km.

benzyna:

emeryt w miescie 11.5

normalne miasto 12,5

dynamicznie miasto 13-14

trasa krak warszawa rano w 3 godziny -8,3 /z kalkulatorem w reku/

gaz stag 300 + kme silver

emeryta jeszcze nie robilem

normalne miasto 14 -15

b. dynamiczne miasto 17

max 20

trasy jeszcze nie mialem.

Opublikowano
  • Autor
Nie bardzo mogę pojąć, że spalanie 2,5 PIĄTKI jest niemal identyczne co 3,5l SIÓDEMKI? Inni jeszcze piszą że 540iA pali im 13 w trasie i 20 w mieście??!!
Opublikowano

Pojac jest to łatwo, bo wieksza pojemnosc to wiekszy moment, czyli spokojnie sie suniesz pod gorki. Przy szybkiej jezdzie (150-160) w trasie palilem zawsze mniej niz ojcec w w 525. Za to w miescie on sie miescil w 14-16, ja juz niestey nie. W warunkach takiej samej jazdy, jak zobaczysz w dane producenta czesto wieksze silniki pala mniej w trasie niz mniejsze. Co wiecej czasem w miescie, gdy mozesz sie przemieszczac z max momentem na wolnych niemal obraotach tez zarobisz, bo nie wkrecasz sie na obroty by ruszyc i zaraz hamowac i tak w kolko. Spalanie w sumie to funkcja przemieszczenie ustalonego ksztaltu z odpowiednia predkoscia na odpowiednia odleglosc... Jezeli jest tyle samo garow i mniej wiecej pojemnosci to roznice nbeda bardzo niewielkie a przebieg krzywej momentu najbardziej znaczacy. Stad tez powstaly VANOSY i podwojne VANOSY oraz cala technika zapakowana w silniki BMW, by optymalizowac energie.

Mi 740iA E-32 srednio paliła 13 litrow, i to bez sciemy, znaczy w miescie sporo wiecej, ale w trasie za to koło 9-10 i mniej nawet jak sie chcialem pobawic w szkockiego emeryta. Do 14o0 bylo OK, powyzej i na sportowej skrzyni juz wychgodzilo od 12,5 w gore (dane z kilkuset kilometrowych tras). Teraz w E 39 528 mam srednie spalanie z 4000 tys km 10,3! Z trasy dookola Polski 9.3, a dodam, ze jak bylo slisko i mokro to spokojnie jadac do Katwoic z Wawy spalilem 8,9 i juz za chiny nizej sie chyba nie uda.... Zreszta ciekwaostka, by do tej wartosci zejsc musialem OLAC FOTORADARY i nie zwalniac, a potem nie przyspieszac. Czy zdawaliscie sobie sprawe, ze te szare skrzynki kosztuja w zasadzie kazdego kierowce 2 litry benzyny na 100km!

Porwnujac to do 535 ktorym robilem podobne trasy miesiac wczesniej roznica na korzysc 2.8 jest znaczna, jezeli chodzi o ekonomie jazdy. Coz, nowsza generacja. I inne kształty nadwozia. Tak wiec nie bojmy sie duzych pojemnosci, gdy sporo sie jezdzi w trasy.

A spalanie to ztez kwestia tez trasy jaka robisz, jak jedziesz, jak zminiasz biegi,a i i w automacie, a moze zwlaszcza w automacie trzeba sie nauczyc jezdzic szybko i ekonomicznie. Jak pokazuja rozbieznosci kolegow dane moga sie bardzo roznic. Jezlei chcesz sprawdzic czy wszystkjo jest ok wybierz sie na trase, spokojna i rowna, zresetuj kompa i ptarz jakie osiganiesz minimum.

No i jeszcze jedno: to ze mi trzymaja zaciski i nalezy je przeczyscic widzialem po tym, ze spalanie rosło drastycznie o jakies 2-3 litry!!!! co wskazywal bezblednie ekonomizer a biegi wolniej sie zminialy. NA to tez warto zwrocic uwage

(OO=[][]=OO)
Opublikowano

Panowie,

Czy zatem receptą na niskie spalanie jest unikanie przyspieszania?

Jak pisałem wyżej czy jadę bardzo spokojnie praktycznie tylko z wyprzedzaniem Tir-ów to mam 11L/100 LPG.

Jak wyprzedzam sporo (często Kick-Down) to spalanie 13L/100 LPG.

Z pewnością uwaga o fotoradarach jest trafiona, jak je lekceważę, to od razu 1L/100 k mniej.

Wydaje mi się jednak, że M50B25 jest relatywnie mało wrażliwy na styl jazdy i ciągle nie wiem jak jechać, żeby zejść do 1-no cyfrowego wyniku.

Może w Boże Narodzenie jak będę jechał to zrobię test ile na pustej drodze przy max spokojnej jeździe mi weźmie, chociaż, jak chcę jechać na prostej drodze ok. 110km/h to ekonomizer mi wskazuje 9.5/10, a ciężko przejechać 200km jednostajnie.

Pozdrawia,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
Nie bardzo mogę pojąć, że spalanie 2,5 PIĄTKI jest niemal identyczne co 3,5l SIÓDEMKI? Inni jeszcze piszą że 540iA pali im 13 w trasie i 20 w mieście??!!

ja się temu wynikowi wcale nie dziwie,że 540 spali w trasie 13l.Ten wynik jest do osiągnięcia i to bez trudu.Napiszę więcej taki sam wynik 13l nie raz osiągnełem swoją v12 ,ale tylko w trasie i bez szaleństw.Natomiast w mieście za nic nie mogę zejść poniżej 21l.