Skocz do zawartości

E34 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie problem w tym że nie podałeś żadnych konkretów.Natomiast co do linku to była tylko strona przykładowa zawierająca podstawowe informację na temat oleju i jego klas,a co do forum to nie wnikałem bo jak wszędzie zawsze znajdą sie ignoranci

pozdrawiam

eSKa

• Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dałem konkretne przykłady, a nie bicie piany.

Powiedziałem ile wiedziałem, ale jak wiesz więcej to spoko :cool2: Ja eksperta z siebie nie robię. Wiem tylko, że w życiu bym nie wlał do silnika w miarę nowoczesnego jakim jest TDS jakiegoś minerała. Ani to ekonomiczne, ale dobre dla silnika.

Dla mnie oleje syntetyczne nie są olejami wyczynowymi :mrgreen: Są to normalne oleje do normalnych silników.

Co do tej strony co padałeś.. Jak widzę ludzi co piszą o oleju do LPG to śmiać mi się chce :mrgreen: Omijam takie artykuły szerokim łukiem. Pewnie jest bardziej oleisty bo przecież gaz jest suchy :norty:

widzę że funkcje myszki wklej,wytnij,kopiuj masz opanowane ale praktyki z samochodami żadnej,.

a jeśli chodzi o tzw .przez ciebie wiarygodne źródła oleju to co masz na myśli pisz wprost a nie oględnie

tzn twierdzisz że olej np. LM można kupić z niewiarygodnego źródła ?

pierwsze słyszę.

nie wlał do silnika w miarę nowoczesnego jakim jest TDS jakiegoś minerała.

a to ci dobre nowoczesny silnik :lol:

a przecież ze mną sie nawet kłóciłeś że 10w to też byś nie wlał :search: :lol:

Opublikowano

Chyba Ty nie masz żadnej praktyki jeśli wlewasz minerała do silnika. Sorry. Masz praktykę ale z polonezów i dużych fiatów i nie potrafisz iść do przodu.

Napisałem w miarę nowoczesne. Wiedziałem, że ktoś się do tego doczepi. Jak by nie patrzeć TDS nie jest zacofaną jednostką i była produkowana dalej przez długie lata.

Nie pisałem, że LM. Może i tak ale tego nie wiem. Motula bez problemu można kupić podróbkę bo ktoś na rynek wypuścił. A ja na motulu jeżdżę tym razem i siedziałem w tym temacie.

Opublikowano
Chyba Ty nie masz żadnej praktyki jeśli wlewasz minerała do silnika. Sorry. Masz praktykę ale z polonezów i dużych fiatów i nie potrafisz iść do przodu.

Napisałem w miarę nowoczesne. Wiedziałem, że ktoś się do tego doczepi. Jak by nie patrzeć TDS nie jest zacofaną jednostką i była produkowana dalej przez długie lata.

Nie pisałem, że LM. Może i tak ale tego nie wiem. Motula bez problemu można kupić podróbkę bo ktoś na rynek wypuścił. A ja na motulu jeżdżę tym razem i siedziałem w tym temacie.

widzę że nową technologie odkryłeś od kiedy 10w to jest mineralny olej.

bo cały czas pisałem o 10w,oleju

no widzisz ja jak to brzydko ująłeś " siedzę" w kilkunastu olejach zaczynając od oleju specjal ,superol,itp,nie wiem czy wogule takie oleje na oczy widziałeś bo tyle ich przerabiałem przez wszystkie lata w bardzo rożnych autach tylko w przeciwieństwie do ciebie nie śmieję się polskiej motoryzacji

chłopie nie jeśli ty nawet nie wiesz które oleje są rozlewane w Pl a które nie to od czego rozmowę zaczynasz

dla twojej wiadomości ;'

oleju LM nigdy nie kupisz podrobionego bo jako jeden z paru dobrych które zostały ,jest robiony i rozlewany tylko w DE.

czyli już się przekonałeś że Motul jako podróbka wychodzi a dalej na nim jeździsz czyli na podrobionym oleju :norty:

Opublikowano

Widziałem takie oleje na oczy. Dlaczego miał bym nie widzieć. Bardziej śmiać mi się chce s pseudo mechaników i innych znawców co nie potrafią zaakceptować postępu w motoryzacji.

Nie muszę wiedzieć które są rozlewane, a które nie. Mówiłem o podróbkach i podałem przykład takiej marki.

Nie jeżdże na podrobionym. Kupiłem z pewnego źródła od kolegi z naszego forum.

Opublikowano
Widziałem takie oleje na oczy. Dlaczego miał bym nie widzieć. Bardziej śmiać mi się chce s pseudo mechaników i innych znawców co nie potrafią zaakceptować postępu w motoryzacji.

Nie muszę wiedzieć które są rozlewane, a które nie. Mówiłem o podróbkach i podałem przykład takiej marki.

Nie jeżdże na podrobionym. Kupiłem z pewnego źródła od kolegi z naszego forum.

tak chyba na monitorze swojego komputera bo z racji twojego wieku nie wierzę

twój cytat:

Bardziej śmiać mi się chce s pseudo mechaników i innych znawców co nie potrafią zaakceptować postępu w motoryzacji

pisz konkrety czyli z kogo ?

skoro ty nie musisz wiedzieć to z jakiej racji się za znawcę olejów uważasz i od kogoś wyjaśnień żądasz .

a ty myślisz że kolega z naszego forum to skąd bierze oleje?

jedzie i przywozi je prosto z fabryki BMW W Monachium :norty: ?

czy przywożą mu z hurtowni?

na temat sklepów motoryzacyjnych to nawet nie zaczynaj .

Opublikowano

Napisałem że z pseudomechaników i znawców. Znasz mechaników w moim regionie, że chcesz konkretów czy o co Ci chodzi?

Nigdzie nie napisałem, że jestem znawcą, chyba masz problemy z czytaniem.

Pewnie zlewa z innych aut i cedzi przez szmate żebyś miał co pisać :mrgreen:

I jak już znowu zacząłeś pisać to nie cytuj każdego posta bo piszemy jeden pod drugim. Śmietnik z tego wątku się robi.

Opublikowano

to masz problemy z pisaniem bo zdań nie dokańczasz :mrgreen:

a ten cytat co ma znaczyć bo jak zwykle liter ci zabrakło:

Pewnie zlewa z innych aut i cedzi przez szmate żebyś miał co pisać :mrgreen:

nie zacząłem tylko twoich bredni typu np : 10 w to olej mineralny nie idzie przeoczyć :mrgreen:

a cytuje się po to żeby było wiadomo kogo dotyczy odp.

czy to forum jest po to żebyś mógł nabijać się z innych mechaników czy z tego kto jakim autem jeździ ?

ja w przeciwieństwie do ciebie piszę konkrety a nie czytane wypociny i kopiowane z Google :mrgreen: informacje.

dym ci leci :mrgreen:

przeciwieństwie do ciebie nie jestem anonimowy jak ty bo poza tym jaki niby masz samochodzik nic nie podajesz.

i nie odbiegaj od tematu bo bzdury tylko klepiesz które nie mają nic wspólnego z tematem.

Opublikowano

...może już wystarczy bo to zaczyna wyglądać jak przechwałki kto ma większego siura :duh: a tu rzecz ma się raczej oleju silnikowego

daniel

może cie to zaskoczy ale są też oleje "syntetyczne " produkowane w technologi hydrokrakingu jak np.Liqui Moly Top Tec 4100 5W40 lub Liqui Moly Longtime High Tech 5W30

są to oleje mineralne!!!

eSKa

Opublikowano

Nie jestem anonimowy i mam napisane jakie auto posiadam. Chyba, że tego nie widzisz, ale trudno. I z mechaników się nie nabijam. Trochę widzę problemy z Tobą :duh: Panie stary kierowco.

Tak, wiem. Większość syntetyków mają baze minerałów. Ale poprzez uszlachetniacze i inne dotatki (nie wiem jakie bo zaraz pewnie się ktoś zapyta) trzymają niejednokrotnie wysokie normy stawiane przez producentów. Ja starałem się znaleźć olej który nie ma bazy minerała i nawet nie pamiętam czy się udało.

Opublikowano

iZzI masz rację ,pisałem do niego kilkakrotnie że temat dotyczy oleju i tylko o tym zacząłem lecz pan anonim daniel na moje to 20-letni dresiarz w czarnym bmw co myśli że wszystkie rozumy świata pozjadał w każdym jego poście przytacza drwiny śmieje się z mechaników a i z wszystkich co mają inne{ [doświadczenia} niż on sam jak mu się zwróci uwagę to kłamie w następnej odpowiedzi że się z nikogo nie śmieje i nie drwi

widocznie

sam zlewa i cedzi przez szmatę żeby miał na czym jeździć bo chyba o to mu chodziło ,

piszę do niego że mój post dotyczył tylko oleju ,ale do niego nie dociera dla niego każdy olej o klasie 10w to jest mineralny :D.

Opublikowano

moje bmw nie jest czarne, a srebrne i nie mam 20 lat. I doszedłem do wniosku, że przestanę tu pisać bo to co się tu dzieje to śmiech na sali.

Nie znasz mnie i piszesz takie rzeczy. Za grosz kultury i wychowania.

Opublikowano
moje bmw nie jest czarne, a srebrne i nie mam 20 lat. I doszedłem do wniosku, że przestanę tu pisać bo to co się tu dzieje to śmiech na sali.

Nie znasz mnie i piszesz takie rzeczy. Za grosz kultury i wychowania.

to pokaz twoje bmw wszystkim i uzupełnij dane o sobie czy czegoś się obawiasz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Na allegro jest 6l Valvoline Maxlive 10W40 za 100zł. Warto brać? Z paczkomatu odebrałbym w sumie za 120zł. Brać czy lepiej zapytać w sklepie? Będę robił zakupy, więc jakaś zniżka do tego by wpadła jeszcze...

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano

Ja od jakiegos czasu kupuje Gulfa. Bardzo dobry olej. Nie traci wlasciwoci nawet przy wysokich temp. Tam gdzie odpadaly castrole i inne komercyjne oleje, Gulf dziarsko sie trzymal. 6l mozna juz kupic za 100zl z wysylka. Mowa oczywiscie o Gulf Tec Plus 10W40

Ostatnio zaczal ten olej promowac Aston Martin:

http://www.gulf.pl/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja tylko i wyłącznie stosowałem i stostowałem od zawsze Castrol 10w40.

Do dawnej E34 525TDS lałem Mobil1 i nigdy nie było mowy o innych olejach, tak z perspektywy czasu, castrol się popsuł niestety, ale do norm jest dopusczany więc jak najbardziej na tak.

Tak jak napisał kolega Rafał, gulf to bardzo dobry olej, ale praktycznie mało znany i nie występuje w popularnych sklepach, jedynie ja zamawiałem do chryslera w serwisie, bo nigdzie indziej nie mogłem dostać.

Opublikowano
Ja wlałem Valvoline SynPower 5w30 i po pół roku i przejechaniu 5000km nie ubyło ani milimetra na miarce. Auto od początku pracowało na syntetyku. Niestety wymiany w ASO były niekiedy nawet co 20000km :nienie: Cóż-nie ma sentymentów dla LongLife'a,tak auto traktowano w ASO w D.Swoją drogą-pewnie tak zużycie oleju wyliczał komputer(raz co 20000,innym razem po 15000,a ze dwa razy co 11,12000...)Ale jak na razie to jedyna rzecz w tym aucie,o którą się nie martwię. A roboty ,usterek,nerwów i awarii było co nie miara. Mam nadzieję,że teraz,po roku eksploatacji opanowałem tadeusza i będę już tylko się cieszył. (myślałem tak po każdej awarii...) :mrgreen:
Nic nie stuka nic nie puka...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mechanik wlał mi mobil 1 półsyntetyk , .

Nie ma takiego oleju co podałeś. Mobil 1 to syntetyk, Mobil 2000 to półsyntetyk

Mobil 3000 to też syntetyk ;)

A ja mam takie pytanie do fachowców...

Niedawno rozmawiałem ze znajomym który ma znajomego który pracuje jako przedstawiciel Liqui Moly.. i ten mu mówił, że mieli kiedyś do testów starą e30.. która długo jeździła na mineralnym a miała nalatane ponad 200tys km.. i zastosowali tzw. płukanke engine flush z LM przy wymianie oleju i zalali ją potem 0w30 i ponoć autko nie brało oleju i normalnie jeździło i nic sie nie działo..

Nie wiem ile w tym prawdy.. wiem, że jeśli silnik jest w dobrej kondycji to można przejść z minerala na semisynthetic .. i jeśli jest ok to przy nastepnej wymianie na fullsynthetic..

Pytam bo aktualnie mam własnie mineralny wlany i chciałbym przejsc na półsyntetyk.. Ponoć te dodatki z Liqui Moly są dość skuteczne i nie szkodzą silnikowi.. ta płukanka ponoć wypłukuje nagary, cały ten szlam i że po takim zabiegu o wymianie oleju nowy olej długo jest jeszcze czysty..

Ktoś ma jakieś rozeznanie w temacie ??

Pozdr.

Opublikowano
Dlatego mówi się, że nie powinno się zmieniać oleju na żadszy, bo wypłuka nagary, które w jakimś stopniu uszczelniają silnik. Ja na Twoim miejscu zmieniłby, na półsyntetyk.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Ja wczesniej mialem wlany jakis castrol mineralny 15W40 to odrazu go zmienilem na polsyntetyk 10W40 jak trzeba i nic sie nie dzieje. Silnik troche sie poci przy misce, ale to bylo juz wczesniej. Jedyne co to rzadszy troche szybciej z czarnial, zapewne przez nagary.