Skocz do zawartości

prosze o pomoc,spalanie is-a 15 w mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam od 2 tygodni borykam sie z takim problemem,auto zaczeło mulić i obroty falowały,paliła 20l/100km ,pojechałem na disgnostyke i wyszło ze sonda padła,wymieniłem na nowa i zalałem nowym olejem bo w tamtym oleju w wyniku zbyt bogatej mieszanki i zbyt mocnego lania paliwem przez niesprawną sonde został on rozrzedzony,po wymianach i restarcie kompa,zalałem równo 10 lirów zrobiłem po miescie zaledwie 65 kilometrów i tak chyba z 3 próby to samo,wczoraj zdecydowałem sie na ponowne podpiecie po kmputer i wykazało zero błędów prócz niesprawnego czujnika stukowego!!!czyli nowa sonda pracuje :lol: ,niestety to ogromne spalanie i mam wrażenie że powoli zalewa olej paliwem...prosze o pomoc ,co mam jeszcze sprawdzić wymienic,czy czujnik stukowy moze miec wplyw na takie spalanie/?czy jeżeli sprawdze kompresje i wyjdzie zle ,moze to miec wpływ na takie spalanie?
Opublikowano
witam od 2 tygodni borykam sie z takim problemem,auto zaczeło mulić i obroty falowały,paliła 20l/100km ,pojechałem na disgnostyke i wyszło ze sonda padła,wymieniłem na nowa i zalałem nowym olejem bo w tamtym oleju w wyniku zbyt bogatej mieszanki i zbyt mocnego lania paliwem przez niesprawną sonde został on rozrzedzony,po wymianach i restarcie kompa,zalałem równo 10 lirów zrobiłem po miescie zaledwie 65 kilometrów i tak chyba z 3 próby to samo,wczoraj zdecydowałem sie na ponowne podpiecie po kmputer i wykazało zero błędów prócz niesprawnego czujnika stukowego!!!czyli nowa sonda pracuje :lol: ,niestety to ogromne spalanie i mam wrażenie że powoli zalewa olej paliwem...prosze o pomoc ,co mam jeszcze sprawdzić wymienic,czy czujnik stukowy moze miec wplyw na takie spalanie/?czy jeżeli sprawdze kompresje i wyjdzie zle ,moze to miec wpływ na takie spalanie?

Wymień ten czujnik i powinno być dobrze.

Opublikowano

Miałem podobnie palił jak smok, wymieniłem sąde, reset kompa i przez pare tygodni było nawet gorzej, przy odpalaniu zdychał spadał z obrotów na zimnym, na kompie zero błędów.

Obecnie spalanie w normie i wszystko się samo poukładało

Wymien ten czujnik zrób reset i pośmigaj niech się poukłada

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
witam,pytałem kilka obeznanych w temacie bmw osób i mówiły ze ten czujnik nie ma specjalnie wpływu na wys,spalanie,odpowiada raczej z akąt wyprzedzenia zapłonu a ja problemów z nierówną praca nie mam,poza tym zastanawiam sie czy sonda która obecnie mam po prostu nie wiesza sie ,wczoraj zrobiłem zostawiłem kable aku spiete razem na noc,dzis mam wrażenie ze wskazówka na ekonomizerze pokazywała czesto dużo mniej jeżeli chodzi o srednie spalanie,pytam na ile jest wiarygodny taki ekonomizer?kolego Marian2 a moze po prostu twoja sonda potrzebowała kilkaset kilometrów jakie musiałeś zrobić na pełne zaadaptowanie sie z kompem?
Opublikowano
jeżeli chodzi o szczelnosć to ssacy jest cały czyszczony i uszczelniony,sam juz nei wiem co robić,moze jakiś wtrysk leje?lub co najgorsze komputer oszalał i podaje za duża dawke paliwa i trzeba go wymienić,tego nie wykluczał mój mechanik,pomocy
Opublikowano
komputera nie wymieniaj tylko daj do kogos kot sie zna. Kolega moj zmienia sam mapy paliwa i wszystko dziala. Wiec daj do pogrzebania albo dam namiary na znajomego o ile to to....
Opublikowano
ok kolego LIMBO ,sprawdze dzis cisnienie na listwie wtryskowej,wymienie filtr paliwa bo tego od nowosci nie robiłem i jak to nic nie da to sie odezwe do ciebie,powiedz jak odbywałaby sie ta naprawa kompa przez twojego znajomego?dałoby rade zprawdzic to w jeden dzien,moze jest ok i nic nie trzeba zmieniac
Opublikowano
mi spalal 18/100 w trasie maly remont silnika i jest w waeznosci od stylu jadzy 8/10/12 lpg na sekwncji:) srednio w miesci wychdozi 9l wystarczy wymniecic pierscienie wymienic wszytkie uszczeliki i szlifnac glwice;/ ja bym razil sprawdzic cisnienie na tlokach:) koszt ok. 30zl
Opublikowano

hehehehe post wyzej jest mily:) stwierdzenie "wystarczy" wymienic jest ekstra:) to fakt ale trzeba miec garaz i kogos do pomocy:)

Jesli chodiz o komputer i bediesz wiedzial ze to to... to zaczniemy myslec. Jestem z Dolnoslaskiego. jak bedize trza dogadamy sie na PW. ALbo przeslesz poczta komputer i sie bedize grzebac- ale to juz sprawa mojego klubowego kolegi. Nie wiem czy bedzie za to jakas kase. pogadam z nim jak bedzie wiadomo ze to to.

Opublikowano
twardy... oczywiscie masz racje. ALe remont silnika to nie dla kazdego blachostka:) Cisneiie warto sprawdzic. Ale watpie aby wykazalo nadmierne zuzycie i nieszczelnosci. Chyba nie o to tu chodzi.
Opublikowano

ja maielem taki plus ze nie zaplacilem za roocineze:) no ale w opolu w takim punkcie gdzie zajmuja sie tylko silnikami wyszlifowali glowice + wymiana niektorych zaworow-koszt- 700zl- uszczelki sa drogie i to strasznie:

uszcz-glowicy-145zl, uszcz. kolektor ss-20zl, uszcz kol, wyd- 20zl, uszcz kol rura- 30zl, uszcze.pok.zaw-90zl, uszcz-60zl + do tego pan glowicy 200zl, pan korb.105zl,paski 30zl,pierscienie 280zlpompa wodna 183zl,termostat 150zl, zimering 2x jakies inne 80zl, olej filt oleju, plyn chlod. i takie tamto na tyle

Opublikowano
a nad innym silnikiem sie nie zastanawiałes ,można trafic naprawde igłe z przebiegiem 120tys z tych nowszych 97 rocznków,wracajac do twojego kosztorysu co oznacza (pan korb.105zl)z góry dzieki
Opublikowano
martin2305 poza podwyzszonym spalaniem auto masz sprawne, bylo cos przy nim robione? Jesli bedzie konieczna naprawa silnika i dodatkowo z racji wieku auta wymiana innych elementow, to trzeba przekalkulowac czy sie oplaca ladowac kilka tys w niezbyt drogie auto, czy lepiej sprzedac.
Opublikowano
ja wladowalem i wcale tego nie zaluje:) wiadomo ze niektorzy powiedza ze tzn "frajer" ale ja jestem zadowony z efektu powrocila moc i jestem na 100% pewny ze silnik mi nie siadzzie za zakretem spalanie jest do wytrzymania:) nie wiem moze tak mam ze od zawsze chcialem miec bmw a to jest moje 1. Mozna powiedzec ze wiekszosc wakacji pracowalem zeby doprowadzic moje auto do stanu w mojej ocenie bardzo dobrzego( jestem przeczulony na punkcie strzeszczenia, stukania itp, niektorzy sie smieja ze nic nie slysza a ja mowie ze cos jest nie tak no i okazuje sie ze prztrasnalem pasek od plecaka i mi szumial:PP a ja juz panike sieje:)) Poprostu mam cos swojego o co dbam czasmi duzy kosztem pienieznym lecz moge stwierdzic z czystym sumieniem ze nie zaluje tych pieniedzy ktore wpakowalem w moje auto:) pozdrwawiam