Skocz do zawartości

Ukradli listwy! A co wam? Jak się zabezpieczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupilem auto i trzymalem na strzezonym ale juz w pierwszym tygodniu zostawiajac auto wieczorkiem na godzinke w miescie ukradli mi cala przednia listwe i tablice rejestracyjna. Kupilem nowa listwe i byl spokoj... do dzisiaj.

Teraz zwineli mi wszystkie boczne listwy.

Mam takie pytanie- Jak zamontowac te listwy aby utrudnic kradziez? Tablice przykrecilem na sruby.Zawsze bedzie trudniej odkrecic -chyba ze wyrwa z calym zderzakiem. Ale bocznych nie bede przeciez wiercil ;-) Czym przykleic?

Co jeszcze wam ukradli?Oprocz calego auta ;-) W jaki sposob zabezpieczyc sie?

Opublikowano
Mi jeszcze nic nie ukradli bo auto mam od niedawna. Mimo że przywiezione z Niemiec to listwy były już porzykręcane śrubami. Widać Szwaby też boją się o kradzież :D

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
czesc mi ukradli znaczek na klapie tylnej zastanawialem sie jak sie zabezpieczyc przed tym ale stwierdzilem ze tak jak maja cos ukrasc a im sie ie uda to mjakis baran jeden z drugim poprzebija ci opony lub porysuje auto lub zrobi jeszcze cos innego tak mialem w poprzednim aucie nie mieli co ukrasc to ulamali lusterko i porysowali go do okola

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
czesc mi ukradli znaczek na klapie tylnej zastanawialem sie jak sie zabezpieczyc przed tym ale stwierdzilem ze tak jak maja cos ukrasc a im sie ie uda to mjakis baran jeden z drugim poprzebija ci opony lub porysuje auto lub zrobi jeszcze cos innego tak mialem w poprzednim aucie nie mieli co ukrasc to ulamali lusterko i porysowali go do okola

mi tez ukradli znaczek. ale to pewnie jakas dzieciarnia bo po co komu znaczek wart 50zl. ale zgdzam sie z alcapone ze jak utrudisz prace wandalowi/zlodziejowi to wyzadzi ci wiecej szkod. mi kiedys rozwakizi tylny spojler jak nie dali rady zerwac znaczka, no i dodatkowo pokiereszowali jakims srubokretem klape. najlepiej robic tak jak w sredniowieczu. za kradziez ucinac rece :twisted:

pozdrawiam

Opublikowano

Podobno najlepszym zabezpieczeniem tablic (oprocz ich trzymania za deska rozdzielcz-hehehehehe) jest zamocowanie ich nitami. Tego oprocz wyszarpania na chama, albo rozwiercenia nie da sie sciagnac.

Co do listew bocznych, zeczywiscie jedna z lepszych rzeczy jest ich (oszpecenie) przykrecenie srubami. Ale zmiejsza to wizualizacje auta.

Mam nadzieje, ze juz wiecej nic nie zginie z Twojego AUTKA. Zycze z calego serca.

Opublikowano
Co do listew bocznych, zeczywiscie jedna z lepszych rzeczy jest ich (oszpecenie) przykrecenie srubami. Ale zmiejsza to wizualizacje auta.

U mnie praktycznie nie widać że są przykręcone, główki od śrub są małe i trzeba z bliska się przyglądnąc żeby zobaczyć.

Ja od początku nie mialem znaczka z przodu, może poprzedniemu właścicielowi ukradli.

Jeśli chodzi o niszczenie aut przez złodzieji to jakiś czas temu z okna widziałem taki motyw:

Późny wieczór, ulicą idzie dwóch gówniarzy z browarami, jeden podchodzi do zaparkowanego przy chodniku Golfa II i bez powodu urywa tylną wycieraczkę, którą od razu wyrzuca w trawę :evil: Coś takiego to już mnie najbardziej :evil: , połamał bym takiego gnoja z wielką chęcią!!

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano

Ja ostatnio z kumplem tak zrobilem.

Szedl sobie idiota, i rysowal gwozdziem samochody, wybieral sobie nowe, ladne i drogie.

Jak go zobaczylismy, to noz sie kazdemu otwieral w kieszeni.

Malo delikatnie, poturbowalismy kolesia.

Oczywiscie on zadzwonil po psy i to my bylismy sprawcami pobicia, a on przeciez znikoma szkodliwosc czynu.

Ach te nasz prawo, a wlasciwie bezprawie.

Michal T.

Opublikowano
na listwy boczne jest dobry sposób, wsuń je w zapinki na sylikon czarny oczywiście odtłuść dobrze blachę nie żałuj sylikonu praktycznie nie do oderwania z bratem wymieniałem listwę w Audi i 2 godziny się z nią szarpaliśmy, poprzedni właściciel przykleił ją na sylikon

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Myślę, że i tak użytkownik BMW jest w lepszej sytuacji niż np. właściciele Mercedesów 124 i 201 (190) gdzie w tych pierwszych nagminnie giną szerokie listwy a z obu modeli wkłady lusterek... :evil:

Jak do tej pory nie słyszałem, żeby gineły szkła lusterek z E30, E32 czy E34 ale jak znam życie to pewnie jeszcze usłyszę... :cry:

O listwach już wiem... :cry:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Prawda jest taka że kradną elementy z każdej marki.

Jeżdżę różnymi autami z których poginęło kilka rzeczy: Z golfa III ukradli listwy boczne, szkiełko z lusterka, na szczęście nie miałem oryginalnych halogeników przeciw mgielnych ale to i tak nie przeszkodziło -zabrali zaślepki tych halogeników :). Jakiś rok temu próbowali na gwizdnąć całego Mercedesa 208 z towarem, na szczęście nie udało im się, pomogły zabezpieczenia ale zniszczyli stacyjkę. Jedynie z VW Transportera jak do tej pory nic nikomu się nie przydało.

Gdzieś 3 lata temu woziłem się Mercem W123 (beczką) i we Wszystkich Świętych pod Cmentarzem ukradli oryginalne blaszane kołpaki. Natomiast ginące celowniki z maski Merców to chyba standard, wystarczy zostawić auto na kilka godzin w okolicy gdzie kręcą się gówniarze i po znaczku!

Znajomym też pogineły różne elementy z różnych aut, koledze nawet z trabanta całe lusterko ukradli. :)

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
kiedys z kolesiem idziemy i patrzymy a u niego w golfie klapa uniesiona i wyje alarm a jacys goscie pruja muze z auta ale zeby bylo smieszniej byla to 13 pod urzedem miejskim obok stal radiowoz a w okolo krecili sie ludzie straz miejska i ci co kasuja za parkowanie ale do rzeczy podeszlismy powoli do auta i jedem wyciagal radio ale nogi mial na zewnatrz a drugi grzebal w bagarku wiec duzo nie myslac koles tego z bagarka przygniutl klapa a ja jak zajeb... drzwiami to mu 2 piszczele polamalem a jak podeszla palantownia i powiedzielismy co sie stalo to jeszcze oni im dolozyli i dopiero wezwali karetke a dolozyli im bo robili to pod ich nosem byla niezla faza

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano

W E36 częstym łupem padają też przednie halogeny! Mi zwineli jeden komplet i od tamtej pory garażuje auto. Można się przed tym uchronić montując płytę pod silnik, lub przyczepiając dodatkowo halogeny plastikowymi opsakami od wewnętrznej strony do zderzaka.

Pilnujcie sie chłopaki!

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja już się niczemu nie dziwie w tym kraju.Kumplowi z Merca cieżarowego ukradli skrzynie biegów...Dlatego mnie już nic nie dziwi..Oby im łapy USCHŁY! ...POZDRAWIAM .Weteran.
Opublikowano
W E36 częstym łupem padają też przednie halogeny! Mi zwineli jeden komplet i od tamtej pory garażuje auto. Można się przed tym uchronić montując płytę pod silnik, lub przyczepiając dodatkowo halogeny plastikowymi opsakami od wewnętrznej strony do zderzaka.

Pilnujcie sie chłopaki!

Pozdrawiam.

Aby uniknąc takich kradzieży proponuje elementy łatwe do zdemontowania przykręcic sróbami z nietypowym łbem np. ampul lub torx wątpie aby złodziejaszek nosił przy sobie coś więcej niż śróbokręt płaski i krzyżak

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Mojemu Faterowi ukradli przednią i tylną szybę z e30. To były słynne lata 1995-1996. Ojciec zdziwił się, że tylko on nie ma rano zaparowanej szyby, a wszyscy inni mieli:(. Przyszedł na góre (mieszkaliśmy wtedy w bloku) załamany, założył szalik i czapkę mówiąc, że jak pojedzie to pewnie będzie wiało:(

Jak jechał do zakładu montować szyby złapała go policja i chcieli jeszcze mandat dowalić, za brak 2 szyb, ale się zlitowali.

Jak poszedł na PZU to powiedzieli mu ze ma się cieszyć, bo od e30 też zderzaki kradną. Ze nie wspomnę o skradzionym radiu BMW Bavaria wybitej szybie no i skradzionym pojemniku na kasety i 3x znaczki.

Złodziei zamykać!!!!!!!

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano
powiem wam tak kradna wszystko pracuje w peugeocie w serwisie i np w 206 kradna cale przody a ostatnio trafila sie taka co nie miala ani maski ani blotnikow plus caly przod a ostatnio przywiezli 306 tak rozkradziona ze zostal sam szkielet z budy i zawieszenie z kolami a cala reszta byla wspomnieniem nawet wiazki elektryczne wyciagneli w glowie sie nie miesci auto warte ok 15 tys zeby je zlozyc to czesci ok 45 tys plus robocizna na nowych czesciach i co wy na to

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
... nawet wiazki elektryczne wyciagneli w glowie sie nie miesci auto warte ok 15 tys zeby je zlozyc to czesci ok 45 tys plus robocizna na nowych czesciach i co wy na to

Nie mam pytań... :x

Osobiście znam przypadek z przed ok. 5 lat...

Ruszałem z parkingu pod jakimś biurowcem w W-wie. Wyjeżdżam z miejsca i widzę zaparkowane Uno bez lewych (kierowcy i pasażera !!) drzwi !!! :shock: :shock: :shock:

Aż stanąłem na chwile bo samochód wyglądał bardzo nie codziennie... Przyglądam się i widzę po paru sekundach człowieka który widząc swój samochód upuszcza neseser :jawdrop:

Za chwilę podszedł do nas jakiś parkingowy który widział całą operację odkręcania drzwi. Mówił, że trwało to dosłownie pare minut. :think:

Po zdjęciu zawiasów opuścili sobie szyby, przełożyli przez ramię i dali dyla...

A co na to powiecie???

Nigdy nie zapomne miny tego człowieka... właścieciela UNO off door :shock:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Witam.

Ja zostawilem bmw na parkingu pod stadionem x lecia w Warszawie.

Wracam, w siadam i okazuje sie, ze nie ma wkladow lusterek. Ktos puka mi w szybe, patrze a tu jakis burek w kapturze z duzym apisem NIKE na wkleslej klacie i pyta sie mnie czy nie chche kupic wycieraczek lub kolpakow do bmw. Powiedzialem mu ze nie, ale chetnie kupie (odkupie) wklady lusterek. A on na to ze lusterka to nie jego branza. Mial koles szczescie, ze bylem opanowany bo kumplom ktorzy byli zemna az pijana z geby szla na widok tego dresiarza. I co? Musialem pojechac do SERWISU.

Pzodrawiam.

Opublikowano
Złodziei zamykać!!!!!!!

Jestem za wprowadzeniem kary śmierci! :twisted:

Mi jak do tej pory trzy lata temu zwinęli całego Passata (odzyskany, troche sie przeliczyli :evil: ) wcześniej kołpaki z Audi (orginalne). A ostatnio kołpaki z Vectry ojczulka. Kiedyś jeszcze mojej matuli zwineli z maluszka przednie kierunki.

Najlepszym sposobem zabezpieczenia sie jest użycie siliconu tam gdzie się da (listwy i znaczki) a na kołpaki plaztikowe obejmy pozakładać.

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano

Siemka,

Mi swego czasu z 7 wyciagneli konczowki dysz spryskiwaczy na lampy...

Ludzka glupota nie ma granic...

Poza tym odpukac nic mi niez zginelo...

Ale niestety do poku nasze zaklady ubezpieczen beda dawac wyceny sygerujace po wysokosci przyznanych odszkodowan,skombinuj sobie na gieldzie to tak bedzie...Jest podaz jest popyt.

Pozdrawiam

Kamil

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

nie tak dawno ktos napisal

"nie slyszalem zeby komus z e34 czy e32 zawineli wklady lusterek......."

a tu masz ci los. pojechalem sobie do poznania w czawartek. wychodze w piatek rano, patrze-nie mam wkladow lusterek. ani lewego, ani prawego (mimo ze z prawej strony autko stalo doslownie 15cm od sciany budynku). szczescie w nieszczesciu, ze cala elektryka dziala bo nie zostala polamana, a kabelki od ogrzewania lusterek zostaly wypiete, a nie uciete. wyprowadzilem wiec auto z podworza kamienicy, na oswietlony parking w centrum miasta, z obawy zeby nastepnej nocy nie gwizdneli mi znaczkow czy listew.

ale do rzeczy: o ile wszystko inne mozna przyczepic obejmami, opaskami, wkretami, czy silikonem, to jak zabezpieczyc wklady lusterek? wiem ze jak chca to i tak wyjma, ale zeby nikomu sie nie przydaly? mi chodzi po glowie wygrawerowanie numeru rejestracyjnego (albo ksywy, imienia itp na szybce), tak, zeby nie byl to udany zakup dla potencjalnego kupca i nawet jesli ja ich nie bede mial, to zeby nikomu to sie nie przydalo. u mnie w miescie nie ma nikogo zajmujacego sie profesjonalnym oznakowywaniem pojazdu, wiec jak myslicie: pojechac do kogos zajmujacego sie grawerowaniem/dorabianiem kluczy niech sprobuje cos wyrzezbic?

moze jakies inne pomysly na wklady lusterek i ich zabezpieczenie?

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
moze jakies inne pomysly na wklady lusterek i ich zabezpieczenie?

W sumie można było by je przed założeniem posmarować silikonem, ale tak jak wcześniej wspominano, mogło by to doprowadzić do jeszcze większych strat typu urwane lusterka, porysowany lakier, etc. Jedyna rada, to garaż i to w dodatku zamaskowany, ubezpieczony i pod wysokim napięciem :norty: .

Opublikowano
tu jest polska niestety :cry: ,jednemu ukradli to drugiemu tamto ,ale tzreba sie cieszyc ze samochod stoi tam gdzie stal ,wydaje mi sie ze np w niemczech tak nie kradna bo np znaczek ktory u nas kosztuje poweidzmy 70zl to dla nich to sa drobne ,ja juz mam drugi samochod z rzedu sprowadzony z niemiec ktor nawet nie ma autoalarmu ,wczesniej mialem vectre A i tez mial 0 zabezpieczen a jak przyjechala do nas to juz po 3 miesiacach cos mi przy zamku grzebali...
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
Żaden silikon !!!! Najlepszy do ochrony listew jest : KLEJ DO SZYB - Czarny. Nie ma mozliwosci odkleić. Połamią i pogna ale nie będą w stanie juz tego sprzedać. Dobrym sosobem jest oznakowanie listew np wyzłobienie numeru rehestracyjnego Troche zabawy i lepsze to niz przysrubowanie ich do karoserii. Co do halogenów to ja prysnąłem je farba do zaciemniania kierunków, wygladaja jak brudne i zi\niszczone ale swiecą normalnie. Lusterka najlepeij niestety porysowac czyms ostrym ( głeboka ryse w poprzek - juz tego nikt nie kupi.Oczywiście złodziej moze nam uszkodzic auto rysując je albo niszcząc lakier ale to juz moze przytrafic sie kazdemu.......Klej do szyb !!!!!!!!!!!