Skocz do zawartości

Podczas odpalania rozrusznik sie blokuje? Czy co??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
traci prąd...dobrze kombinujesz...

może to być spowodowane przerwą w dopływie tego prądu..zacznij od aku. zprawdź klemy, aku też oczywiscie, poleć kablami do rozrusznika i wreszcie kable przy rozruszniku...tam może siedzieć diabeł, poluzowany lub się odrywa itd itp..

sprawdzilem klemy ,kable,i nic tam podejrzanego nie bylo-co do rozrusznika:-)ciezko sie tam dostac:poki co to pali bez problemu ..a mam jeszcze pytanko-czy aku 55A jest wystarczajacy do mojego bmw 316?

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

Opublikowano
Ja mam problem z podobnej dziedziny a dokladnie chodzi o to ze musze 3 max 4 razy odpalac tylko ze u mnie silnik sie nie breci ale slychac specyficzny odglos zaden mechaniczny trzast tylko jakgdyby jakby cos blokowalo jakis silnik elektryczny. musze porwocic do ustwanienia kluczyka bez zaplonu poczekac 1 s az ustanie ten dosc specyficzny dzwiek i moge odpalac czasmi(ok.15%) dobrze za 1 razem zapali ale w 80% na 3 razy w 5% za 4. Czy ktos mial dodobny problem?
Opublikowano

Albo ci jakies tałatajstwo przegryzlo kabel............................. :nienie: nie smiejcie sie...........

Otwieram dzisiaj maske a tam doslownie na puszcze bezpiecznikow lezy sobie KOŚĆ taka 10 cm- jeszcze kawalki mieska byly na niej :doh: zaczolem sprawdzac przwody czy TO COS nie pogryzlo mi niczego.

Opublikowano
Ja mam problem z podobnej dziedziny a dokladnie chodzi o to ze musze 3 max 4 razy odpalac tylko ze u mnie silnik sie nie breci ale slychac specyficzny odglos zaden mechaniczny trzast tylko jakgdyby jakby cos blokowalo jakis silnik elektryczny. musze porwocic do ustwanienia kluczyka bez zaplonu poczekac 1 s az ustanie ten dosc specyficzny dzwiek i moge odpalac czasmi(ok.15%) dobrze za 1 razem zapali ale w 80% na 3 razy w 5% za 4. Czy ktos mial dodobny problem?

bendix do wymiany lub wybita tulejka...trza wykrecac rozrusznik i zobaczyc ale 90% bendix...

Opublikowano
Albo ci jakies tałatajstwo przegryzlo kabel............................. :nienie: nie smiejcie sie...........

Otwieram dzisiaj maske a tam doslownie na puszcze bezpiecznikow lezy sobie KOŚĆ taka 10 cm- jeszcze kawalki mieska byly na niej :doh: zaczolem sprawdzac przwody czy TO COS nie pogryzlo mi niczego.

hehe sorry...nie wytrzymalem choc naprawde nie chcialem sie smiac:)nie mowie ze niemozliwa!!ale smieszna historia...a co do Twardego... to rozmawialem z kolega i tez wsopominal o bendixie-

mowia Nam ustąp głupszemu-dlatego ten świat wygląda jak wygląda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dcf661d0c724a2d.html

Opublikowano
MAM PYTANIE.ostatnio podczas odpalania gdy rozrusznik krecil nagle jakby sie zatrzymal doslownie na chwile jakby stracil prad albo sie mial zaraz zatrzec ale naszcescie odpalil przy tym samym zakreceniu

zapewne tulejki sie koncza..

Opublikowano
MAM PYTANIE.ostatnio podczas odpalania gdy rozrusznik krecil nagle jakby sie zatrzymal doslownie na chwile jakby stracil prad albo sie mial zaraz zatrzec ale naszcescie odpalil przy tym samym zakreceniu

zapewne tulejki sie koncza..

Tydzien temu mialem IDENTYCZNIE jak kolega i rownież sądziłem, ze to tulejki się kończą, nawet układałem sobie w myślach kolejke sklepów, które bede musiał odwiedzić, zeby je znaleźć.. Zabrałem sie jednak do pracy, wyjąłem rozrusznik (co w małym tds jest katorką, trzeba nawet rozpinać drażek kierowniczy, bo mimo odkrecenia rozrusznika nie ma jak go wyjąć). Ok, jakos go wyjąlem, wyjmuje wirnik i szczotkotrzymacz, a tam szczotek nie ma ;) W zasadzie trzy jeszcze były, ale jedna się skończyła. Na szczescie sprężynka nie porysowała mocno wirnika. Przepolerowałem ładnie tą czesc wirnika, pojechałem do pierwszego z brzegu sklepu motoryzacyjnego dobierać szczotki i co się okazało? Ze to bardzo popularny model rozrusznika, szczotki kupiłem w sklepie z częsciami do samochodów cięzarowych. Kosztowały 16zł, są identyczne jak oryginał.

Po złożeniu rozrusznik kręci jak głupi, duzo szybciej niż kiedyś. Autko ładniej odpala i jakby odwieczny problem tds'ów z odpalaniem na ciepło (konczaca się pompa wtryskowa) minął, po prostu silnik dostaje konkretnego strzała i już się kręci :)

Także nie zawsze to tulejki, u mnie były w bardzo dobrym stanie, więc nie wymieniałem.

Opublikowano

Jesli pytasz o robocizne, to sądze ze dosyc sporo, nie wiem jak to mechanicy sobie liczą, ale jest troche to roboty.

1. musisz zdjąć plastikową oslone pod silnikiem

2. rozrusznik trzyma sie na dwoch srubach, w tds jest bardzo ciężki dostep

3. zeby wyjac odkrecony rozrusznik trzeba bylo rozpiąc drążek kierowniczy

4. sama wymiana uszkodzonych czesci

Powiem szczerze, ze u mnie jedna para rak to bylo za malo, zeby to zrobic.

Opublikowano
ile moze kosztowac wymiana bendiksa + jakies rzeczy ktore warto wymniec np: jakis lozyko albo cos podobnego?[/quote

tam nie ma lozyskow tylko tulejki ...sprawdz dlugosc szczotek..bendix zalezy od firmy i sklepu../cena/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jezeli slyszysz taki "klik" i rozrusznik nie kreci to poprsotu wez mlotek i poknij rozrusznik jezeli to szczotki koncza sie i kleja sie to po takim zabiegu auto powinno zawsze zapalic.

Tak jak wspominam konczace sie szczotki mozesz poznac po tak zwanym zawieszaniu sie rozrusznika w trakcie krecenia.

Opublikowano
Jezeli slyszysz taki "klik" i rozrusznik nie kreci to poprsotu wez mlotek i poknij rozrusznik jezeli to szczotki koncza sie i kleja sie to po takim zabiegu auto powinno zawsze zapalic.

Tak jak wspominam konczace sie szczotki mozesz poznac po tak zwanym zawieszaniu sie rozrusznika w trakcie krecenia.

czytaj od poczatku nie od konca

Opublikowano
zamniennik? Ja osobiscie nie ale znajomy mnie zapewnial iz jest to bendiks

mial rozebrany rozrusznik :?: ze bendix to pisze od poczatku..a szczotki jak rozbierzesz to bedziesz widzial jakie sa dlugie i czy je wymienic...pasuja ponoc od ciezarowych..ktos tu opisywal...pisze o szczotkach zeby za 1miesiadz cz 2 nie rozbierac znowu...

Opublikowano
zamniennik? Ja osobiscie nie ale znajomy mnie zapewnial iz jest to bendiks

mial rozebrany rozrusznik :?: ze bendix to pisze od poczatku..a szczotki jak rozbierzesz to bedziesz widzial jakie sa dlugie i czy je wymienic...pasuja ponoc od ciezarowych..ktos tu opisywal...pisze o szczotkach zeby za 1miesiadz cz 2 nie rozbierac znowu...

Ja pisałem o tym, ze dostałęm je po 4zł/szt w sklepie z częsciami do cieżarowych. Widziałem tez kompletny, identyczny szczotkotrzymacz w ASO Fiata na półce.

Rozrusznik jest Bosha. Skoro w wielu miejscach widzialem do niego częsci, to wnioskuje iz jest to popularny model, stosowany w wielu autach = z dostepnością częsci nie powinno być problemu.

Aha, oryginalnie szczotki są jakby przygrzane, przycisnete w wysokiej temp do szczotkotrzymacza. Ja je poprostu oderwałem i przylutowałem nowe.

Zgadzam sie ze zbigniewst, ze szczotki to mozna nawet jesli mają polowe swej dlugosci wymienic, bo potem szkoda tyle pracy dla zaoszczedzonych kilkunastu zlotych.. Od nowa rozbierac, szukac szczotek, skladac..

Opublikowano

Powtarzam, ze w 318tds ciezko bylo to zrobic, ale nie ze wzgledu na jakies dziwne problemy, tylko dostep. U siebie robilem to nawet bez kanaly, tylko konkretnie podnioslem caly przod i kola przednie staly na wysokosci pol metra wyzej niż tyl, na betonowych plytach.

Jesli masz kanal, to dobrze. Powinienes sobie poradzic. Moze byc tak, ze bedziesz potrzebowal drugiej osoby do tego, zeby cos przytrzymac, np nakretke zeby do skrzyni nie wpadla jak ty bedziesz ja odkrecal od dolu, ale ogolnie nie jest to tak skomplikowane.