Skocz do zawartości

Przycisk REST i z nim problem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Mam na panelu climatronica przycisk REST - wiem od czego on jest, jak dziala to ogrzewanie i ile dziala - nie w tym problem.

Problem mam taki że jeszcze jakis czas temu ten przycisk "działał" tzn po nacisnieciu na niego, zapalała sie na nim czerwona(albo pomaranczowa) dioda i mozna bylo wykorzystac nagromadzone cieplo. Dzisiaj zrobilem kilkanascie kilometrów po miescie postałem w korkach i własnie chciałem sobie z tego skorzystac na parkingu pod sklepem i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu nie zadziałalo... Tzn nie zapalila sie dioda, nie lecialo cieple powietrze - no poprostu zadnej reakcji. I czy mialem kluczyk w pozycji 0 czy 1 czy 2 czy tez bez kluczyka poprostu NIC.

Moze mial juz ktos z Was taki problem.. Zaznaczam ze mi to dzialalo i nagle nie dziala - a caly panel climatronica działa, wszystkie przyciski itp..

Pomożcie :modlitwa: bo mnie to strasznie dzis :( :( :(

sprawdzałem nawet bezpieczniki - wszystkie prócz numeru 75 i 76 bo nie wiem gdzie ich szukac - w schowku nie ma i w bagazniku tez (tzn wydaje mi sie ze ich tam nie ma bo przejzalem wszystkie co widzialem i wszystkie dobre).

Zastawnawia mnie dlaczego przestalo to dzialac tak nagle bo jak siegnac pamiecia to przez okres ponad roku jak mam auto to z 3 razy tego uzylem... - no bo nie dziwil bym sie jakby padlo bo codziennie by chodzilo.

Opublikowano
Powiedz cos wiecej o tym przcisku... kiedy ma działać. Ja nicsnalem ostanio i tez nic si enie działo, al enaciskalem w czasie jazdy... Nie mialem nigdy tego, a ze nie mam instrukcji (choc zostaly mi po poprzedniej wlascicielce 3 pary okularów slonecznych, widelec i super muzyka) to ni w zab nie wiem co to jest i jak dziala?
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
Powiedz cos wiecej o tym przcisku... kiedy ma działać. Ja nicsnalem ostanio i tez nic si enie działo, al enaciskalem w czasie jazdy... Nie mialem nigdy tego, a ze nie mam instrukcji (choc zostaly mi po poprzedniej wlascicielce 3 pary okularów slonecznych, widelec i super muzyka) to ni w zab nie wiem co to jest i jak dziala?

On jest podczas jazdy nieaktywny... Silnik auta musi być rozgrzany do normalnej temperatury i przycisk staje sie aktywny, jak unieruchomisz silnik (nie pamiętam dokładnie, ale chyba w pozycji 0)...Wtedy nadmuch działa przez około 10 min i wyłącza się automatycznie... Jednak mimo tego co czytałem wcześniej na forum, to powietrze wcale nie jest równie ciepłe jak przy włączonym silniku przy jednakowej przecież temperaturze płynu chłodzącego... Może chodzi o nadmuch niezbyt ciepłego powietrza na szyby, aby nie zaparowały od "chuchania" podczas krótkich postojów??? A przynajmniej tak mi się wydaje na podstawie własnego doświadczenia...Potestuj!!!

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

żadna z Waszych odpowiedzi nie odpowiada na moje pytanie..

Silnik rozgrzany do normalnej temperatury jak kolega pisal.......inaczej nie reaguje i wylaczony zaplon...kluczyk wyjety...

Jak zdefiniowac normalna temperature ? wskazowka na srodku ? ponad niebieskie pole ?

Opublikowano
muszą być spełnione jeszcze dwa warunki : 1- temperatura poniżej 10 stopni (jest) i 2- akumulator musi być dobrze naładowany inaczej nie zadziała
Opublikowano
Sprawdzilem, u mnie dziala! Po wyjeciu kluczyka dmucha takim cieplejszym powitrzem na nogi i szyby. W instruckcji co mi przeslal kolega napisene jest tez, ze w pozycji kluczyka 1 dziala panel klkatyzacji, ale tego nie sprawdzalem.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
przemo a poznizej nie zadziala ten REST ? tzn miedzy ponad niebieskie pole a przed połowa ? Powiem Cie że jak temp jest bliska 0 to ciezko rozgrzac auto do "polowy skali"

u mnie po kilku kilometrach łapie temperaturę, i nie miałem z tym problemu, zawsze wskazówka jest pionowo, może poprzedni właściciel wymontował termostat? bo coś jest nie tak jak nie łapie temperatury

Opublikowano

Hmm u mnie kluczyk nie musi byc wyjety.. moze byc w pozycji 1 tez dziala ( tyle ze mam guzik MAX ) .

Z tym ze silnik musi byc dobrze rozgrzany, wskazowka w polowie, jak nawet troche sie schlodzi to ogrzewanie sie wylacza.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
przemo a poznizej nie zadziala ten REST ? tzn miedzy ponad niebieskie pole a przed połowa ? Powiem Cie że jak temp jest bliska 0 to ciezko rozgrzac auto do "polowy skali"

u mnie po kilku kilometrach łapie temperaturę, i nie miałem z tym problemu, zawsze wskazówka jest pionowo, może poprzedni właściciel wymontował termostat? bo coś jest nie tak jak nie łapie temperatury

przemo raczej termostat jest i działał i może teraz też działa bo latem mam temp zawsze w "połowie skali" no ale teraz zimą to cięzko mi go tak zagrzac..

Opublikowano

No to na logike pr5zejdzimy przez warunki konieczne:

- temeratura silnika --> zobacz czy dzial w innej

- temperatura potoczenia --> moze cos z tym sie zminilo lub jakis sygnal padl np. czujnik termometru?

- naladoany dobrze akumulator --> nie wiem co znaczy dobrze, ale skoro to mowi manual to moze wlasnie siadl od zimy akumulator i system sie broni bys go nie dobil na dmuchaniu?

Czy ogolnie patrzac na te liste masz jakies inne symptomy wskazujace na niespelnienie ktoregos z warunkow dzilania REST?

(OO=[][]=OO)
Opublikowano

REST mi działa tylko faktycznie temp silnika musiala byc na polowie skali

przemo tds, chyba miales racje co do termostatu gdyz jezdzilem dzisiaj specjalnie prawie w kolko po miescie zeby nagrzac silnik do "polowy skali" i dopiero jak postalem z 5 min na parkinku to mi sie to udalo a tak temperature caly czas mialem pomiedzy "srodkiem skali a pierwsza kreska na lewo" a temeperatura na zwenatrz byla +4,5 stopnia