Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam e36 318i

i dzisiaj przy wymianie oleju zobaczyłem na korku biały nalot.

Wczesniej tego nie było to znaczy w lecie.

Czy pogoda może byc przyczyną (większa wilgotność) i mniejsze wkręcanie silnkia na obroty,wiadomo warunki nie zawsze pozwalają poszaleć.

Dodam że silniczek oleju nie bierze,ładnie wkręca się na obroty i wszystko byłoby super tylko ten nalot.

Edytowane przez jojo
Opublikowano
to zobacz jeszcze stan płynu chłodzącego, jeśli się nie zmienia to może faktycznie znaczyć niedogrzanie silnka, jeśli jest mniejszy to może to być uszczelka.
Opublikowano
Witam.W moim aucie zauwazylem taki sam kawowy nalot na korku wlewu oleju (ale naprawde bardzo minimalny i nie na calym korku tylko w kilku miejscach male place),a do tego gdy podczs jazdy depne na gaz (silnik rozgrzany) to pozostawiam za soba biala chmure (zaslona dymna).Czy moze byc to spowodowane niedogrzaniem silnika? (do pracy mam 1.5 km :) i w tygodniu w sumie pokonuje tylko taki dystans..czyli 3 km dziennie :) ).Dodam ze poziom plynu w chlodnicy jak i poziom oleju w silniku nie zmieniaja sie (niczego nie ubywa).
Opublikowano

Wklep sobie w google "nalot na korku" i zobaczysz ilu użytkowników samochodów różnej marki boryka się z tym problemem.

Z tego co zauważyłem problem jest u kazdego lecz nie kazdy ma tego swiadomość(nasilił się ostatnio gdy cały tydzień lało i była duża wilgotność)

Generalnie gdy nie ubywa płynów(oleju i chłodniczego) i dodatkowo płyny są czyste wszystko powinno być w porządku.

Jednak proponowałbym przejażdzkę na dłuższej trasie-100 km-i zobaczyłbym czy nalot odparowuje,tak dla spokoju.

Sam osobiscie wrzucę sobie na zimę dekturkę przed chłodnicę żeby szybciej dogrzać samochód na krótkich odcinkach.

Opublikowano

Jak nie ubywa ani nie przybywa płynu chłodniczego ani oleju/ olej nie ma konsystencji śmietany/silnik zachowuje sie normalnie/nie grzeje sie to masz szczescie :)

Jest to zwykly efekt skraplania sie wody do wnetrza silnika ze wzgledu na różnice temperatur i być może w Twoim przypadku jazdę na krótkich dystansach.Objaw najzupełniej normalny.