Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam !

Moja 530D (manual)pali srednio 8,8l

Trasa 6,2 - 7,2 - w zalezności od szybkości

Miasto ok 9,2 - 9,8l

Dla mnie rewelka przy tej pojemności i mocy :D

Pozdrawiam !!!

Opublikowano

Moze znoau ja cos napisze :duh:

A nie przyszło wam do g :duh: owy ze te roznice spalania moge tez pochodzic nie z ciezkiej nogi a specialnie zle ustawionych licznikow paliwa na stacjach :jawdrop: oczywiscie na niektorych.

Przeciez nie arz juz pisano o tym ze koles mial bak np 45litrow a zatankowa 47 no i jeszcze mial cos w rezerwie :mad2:

Niestety przy sprawdzenieu tankowania do 1l butelki nie ma raczej szans

ale przy baku np 60 litrow wystarczy ze o 7-9% nas walna i juz mamy wiecej niz powinno palic auto.

Po drugie dlaczego ktos kto jedzie do Niemiec ma spalanie np 10litrow a ta sama droga powrotna np 9 litrow albo 8,5 lepsze paliwo??

Wiem wiem komputery macie ale ja nie patrze na komputer tylko wlewam do pelna i licze na kalkulatorze km/litry :cool2:

Diesel Forever x5
Opublikowano

W mieście srednie trochę ponad 10 litrów , trasa kostrzyn ,niemcy,austra,słowenja,chorwacja 1200km w tamta stronę 8,3 na autobahnie do 160km/h z powrotem więkoszość trasy czyli całe Niemcy 180km/h spalanie średnie z całej tasy wyszło 8,6. ale widzę ,że coś nie jest tak z trudem osiągam prędkośc 250km/h Więc chyba nie tak zle

Ale powiem wam ,że takie 535d i 530d to wylewanie paliwa na asfalt !

najfajniejsze moje auto to e46compact 320d oryginalne 150KM . Brzydki jak cholera to fakt ale w śodku był w Sportpakiet i te spalanie cieszyłem się zawsze jak widziałem na baku ,że zasięg ponad 1000km eh )))) trasa do Belgii zawsze myślę ,że nie aż tak wolno czyli w granicach 160 a spalanie 5,2 .Więc z dośwadczenia wiem Panowie ,że nie wiem czy się sztachać tym 535d??? Wcześniej przed e61 miałem e39 525d lift manual i paliła mniej niz moje wcześnijsze e46 330d,ale min. dwa litry więcej niż compact 2.0d. a czy osiągi których naprawde się używa to rekompnsują i czy warto? moim zdaniem NIE.

Jadę dzisiaj do Niemiec 120d M-pakiet zobaczymy co to jest warte.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
jak wam pala 530DA 9 l czy 10 po miescie to chyba to miasto nie ma swiatel haha :lol:

Tez mnie to dziwi. Ja nie paluje, a i tak ponizej 12 zejsc nie moge :worried:

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano

Witam

Też mnie dziwiły opisy o spalaniu na mieście poniżej 11l. I odbierałem to jako przechwałki. Ale.....po wymianie turbiny i zrobieniu porządków z elektroniką....to jestem w szoku, że wracając z trasy (Gdańsk-Kraków-Gdańsk) mam średnie spalanie 7.6 a na mieście nie przekraczam 10.3 . A stylu jazdy nie zmieniłem.

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Też mnie dziwiły opisy o spalaniu na mieście poniżej 11l. I odbierałem to jako przechwałki. Ale.....po wymianie turbiny i zrobieniu porządków z elektroniką....to jestem w szoku, że wracając z trasy (Gdańsk-Kraków-Gdańsk) mam średnie spalanie 7.6 a na mieście nie przekraczam 10.3 . A stylu jazdy nie zmieniłem.

Pozdrawiam

Co konkretnie robiles i z jaką elektroniką?

Opublikowano

Generalnie po kupnie autka (maj 2007) spalanie było lekko powyżej tego co w w książce ..zamiast (na mieście) 11.7 było 12 coś. Regenerowałem turbinę ( bo coś z mocą było nie tak...tds jeździł lepiej) zaczęło palić ponad 13L. Ale w końcu turbina padła i wymieniłem...a przy okazji (bo coś po wymianie nie było TAK) dałem auto w ręce 'kolesia' z komputerem.....długo szukali...ale :

1.czujnik dawkowania paliwa

2.elktrocośzawór- sterowania turbiną

3.cośtam w kolektorze

.....i przeszedłem mały szok (myślałem, że ściemniają, żeby odrobić zapłatę) ale nie !

Auto jeździ jak na 530D przystaje (ktoś nawet stwierdził, że chyba stuningowany soft) i naprawdę spalanie mniejsze niż w moim poprzednim TDS E-34) a to przecie AUTOMAT. Teraz jestem po naprawie skrzynki :duh:

....ale efekt jest jeszcze lepszy. Zrywniejszy i chyba jeszcze bardziej oszczędny. Przejadę jakieś 10k km to będę wiedział o ile...na razie przejechałem 2k km i jak przed naprawą skrzyni na trasie 1000km palił mi 7.6 to teraz taką trasę zrobiłem dojeżdżając do mety w Gdańsku ze wskazaniem na 6.9 (fakt że to była jazda...'nasłuchowa') ale na pewno nie zje więcej :)

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Generalnie po kupnie autka (maj 2007) spalanie było lekko powyżej tego co w w książce ..zamiast (na mieście) 11.7 było 12 coś. Regenerowałem turbinę ( bo coś z mocą było nie tak...tds jeździł lepiej) zaczęło palić ponad 13L. Ale w końcu turbina padła i wymieniłem...a przy okazji (bo coś po wymianie nie było TAK) dałem auto w ręce 'kolesia' z komputerem.....długo szukali...ale :

1.czujnik dawkowania paliwa

2.elktrocośzawór- sterowania turbiną

3.cośtam w kolektorze

.....i przeszedłem mały szok (myślałem, że ściemniają, żeby odrobić zapłatę) ale nie !

Auto jeździ jak na 530D przystaje (ktoś nawet stwierdził, że chyba stuningowany soft) i naprawdę spalanie mniejsze niż w moim poprzednim TDS E-34) a to przecie AUTOMAT. Teraz jestem po naprawie skrzynki :duh:

....ale efekt jest jeszcze lepszy. Zrywniejszy i chyba jeszcze bardziej oszczędny. Przejadę jakieś 10k km to będę wiedział o ile...na razie przejechałem 2k km i jak przed naprawą skrzyni na trasie 1000km palił mi 7.6 to teraz taką trasę zrobiłem dojeżdżając do mety w Gdańsku ze wskazaniem na 6.9 (fakt że to była jazda...'nasłuchowa') ale na pewno nie zje więcej :)

Pozdrawiam

z ciekawości możesz podac ile Cie kosztowały te naprawy?