Skocz do zawartości

Do znających się na elektryce... - problem z radiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem sobie radio PIONIEER DEH-P3630MP.

Oraz głośniki na tył FIRST 600w + zwrotnice nie weim jaką mją moc wyjściową DIN

i głosniki na przód FIRST 120w na kokpicie rzy szybie mam TWEETERY.

Dokupiłem również wzmacniacz FIRST 1600w 4kanały.

Zawiozłem to wszystko do elektryka powiedził że podłączy bez problemu :!:

Podłączył mi wszystkie głośniki pod wzmacniacz...

TWEETER-ów nie podłączył wcale :evil: :!:

Kabel zasilający i mase podłączone do wzmacnicza są podpięte prowizorycznie nawet nie zostały oblane cyną.

A co najgorsze jak uruchomie silnik to w głośnikach słychać piszczenie :evil: powiedział że to przez alternator więc wymieniłem go i nadal tak jest :!:

Do tej pory u niego nie byłem.

Panowie co to może być?

Jak podłączyć głośniki pod radio czy zostawić je pod wzmacniaczem?

Będe dokupował tube.

Dodaje skan z katalogu,chodzi mi o podłączenie system Z1 wyjściem RCA

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
Po pierwsze zapomnij o głośnikach 600W. Bajka. Jak mają znamionowo 100W to nieźle. Po drugie to olej pana i jedź do kogoś kto chociaż troszkę się zna na temacie, bo z tego co piszesz to jest jakiś obłęd. Podłączenie sprzętu, jeżeli masz instalację sprawną i nie zmieniasz to jest ok 1 godz. MUSI działać.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Oto zdjęcie ktore przedstawia sposób podłaczenia( czy tak podłaczyć)

http://autokacik.pl/files/273670173-pionieer1.jpg

Wiem te głosniki beda mialy z 60W :wink:

Za podłaczenie wzioł 120pln :twisted:

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

Po pierwsze to nie kupuje sie głosników firmy FIRST a juz napewno wzmacniacza. To nie jest firma kompatybilna z BMW takie głosniki montuje sie w cinqecento, chyba ze nie zalezy ci na jakosci, ale jak kupujesz tyle głosników zwrotnice i wmachol to powinno to miec jakis efekt. Moja rada oddaj je albo sprzedaj i kup cos parządnego, Alpina, Pioneer najlepiej Infinity. Rodio moze byc.

Te głosniki co kupiłes spokojnie mozesz podłączyc pod radio.

Co do piszczenia w głosnikach to przez zle podłączoną mase w zmacniaczu.

Moja rada...

Zamontuj głosniki pod radio, a do tuby załatw sobie wzmachol dwukanałowy z mostkiem lub wyjsciem na subwoofer bo tego zajedziesz w kilka miechów.

pozdro

lukasss

Opublikowano

Głosniki bede chcial kupic takie jak są na zdj. system Z1, a wzmacniacz zostawie bo nie jestem melomanem :wink:

Jutro sprawdze mase i dam znać

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
czy to jest taki wzmacniacz?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38490316, jeśli tak to wyżuć go przez okno on się do niczego nie nadaje, jest słabszy niż seryjny wzmacniacz w radiu ma 4X20Watt,(radiowy wzmacniacz ma 4x27W) przynajmniej allegrowicz uczciwie pisze o jego mocy, jeśli kupiłeś go nowego to oddaj go jeśli masz taka mozliwość to sa wyżucone pieniądze!!!!

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

takie glosniki powinny byc podlaczone pod radyjko - to w koncu pionek wiec te firsty zaraz rozwali (4x50 na Mosfetach to jakies 4x27 RMS wiec firsty dlugo nie pozyja) a co szumienia - po prostu pociagnij + do radia i wzmacniacza (o ile on w ogole cos wzmacnia - raczej znieksztalca) prosto z akumlatora, tak samo postap z masa (oczywiscie na kazdym kablu + bezpiecznik) - kable sygnalowe od radia do wzmacniacza (o ile masz go w bagazniku) poprowadz nie razem z pradowymi tylko po drugiej stronie auta.

Pozdrawiam i jak najszybciej kup inne glosniki bo naprawde szkoda pozadnego radyjka ;) te ktore masz sprzedaj na allegro ;)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

A co najgorsze jak uruchomie silnik to w głośnikach słychać piszczenie :evil: powiedział że to przez alternator więc wymieniłem go i nadal tak jest :!:

A jak by Ci kazał wymienić silnik...? Też byś wymienił ? :lol:

Zmień magika bo ten chyba jest coś nie ke ke :twisted:

Co do samych głośników...

Jest taka zasada>>>

Można przeżyć przeciętne radio ale głośniki to podstawa. Jeśli zakładasz Pionka to zainwestuj w lepsze głośniki. Na tych Firstach czy jak im tam to można Safari podłączać.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
głośniki głośnikami, ale wzmacniacz radzę Ci zmienić naprawdę słyszałem jak ten "sprzęt" gra i uwież mi że radio gra lepiej głośniej i przedewszystkim czyściej. Jedyna zaleta tego wzmacniacza to to że ma filtr dolnoprzepustowy. Kup wzmacniacz z dolnej półki ale firmowy z tańszych to Magnat lub MacAudio za 250-300 pln możesz miec taki wzmacniacz który zagra juz ładnie

Tylko BMW jest ważne...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, kolega zadał pytanie: "co zrobić?", a wy odpowiadacie mu cały czas, co ma kupić albo dlaczego dokonał złego wyboru. Otóż kupił i po krzyku, coś trzeba z tym zrobić.

Rada na piszczenie: w żadnym przypadku nie jest to wina alternatora - tak jest zawsze przy braku lub słabym filtrowaniu zasilania sprzętu audio. Tu akurat fakt - szkoda, że go wymieniłeś. Nieistotne, stało się... więc poradzę tak:

zrób sobie cewkę (dławik) na doprowadzeniu zasilania do radia i do wzmacniacza, jak? Kup w skepie elektronicznym duży (około 4cm) rdzeń ferro toroidalny, zrób na nim grubą linką (może być z "miedzi beztlenowej" - popularnej w sklepach) trochę zwojów (paręnaście) i wepnij to ustrojstwo w szereg. Jedno przed radio, jedno przed wzmacniacz.

Że co? nie chce ci się iść do sklepu elektronicznego? no problem, zamiast rdzenia ferro weź zwykłą śrubę stalową (grubą i krótką) i ją owiń drutem (linką miałem na myśli). Mniej profesjonalnie wygląda, ale ta sama skuteczność.

Jeżeli jeszcze cokolwiek będzie słychać (chociaż szczerze wątpię), to popraw masę obu sprzętów (gruby kabel do karoserii i po krzyku).

Co do głośników - jeżeli masz zamiar wsadzić tubę, to podłącz głośniki pod radio. Rzeczywiście będą grały czyściej (jakość Pioneer jednak jest wysoka), natomiast co do ich mocy i wytrzymałości - ściszysz niskie tony w radiu i już, bass będzie nadrabiała tuba. To jest najlepsze wyjście.

A co do tego "podłączacza" (bo mechanik lub elektryk to za dobra nazwa), to 120zł to wcale nie rekordowo dużo, ale... za poprawne podłączenie bez "piszczenia", a nie za kaszaniarstwo...

(BTW: autoreklama, jak ktoś ma problem z okablowaniem, to zapraszam :) )

Kai
Opublikowano
czy to jest taki wzmacniacz?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38490316, jeśli tak to wyżuć go przez okno on się do niczego nie nadaje, jest słabszy niż seryjny wzmacniacz w radiu ma 4X20Watt,(radiowy wzmacniacz ma 4x27W) przynajmniej allegrowicz uczciwie pisze o jego mocy, jeśli kupiłeś go nowego to oddaj go jeśli masz taka mozliwość to sa wyżucone pieniądze!!!!

Tak mniej wiecej jest taki sam kolor mam niebieski i nieznacznie sie rozni numerem modelu.... :)

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

Z masa jeszcze nie patrzalem ciagle nie mam czasu.....gdybym go mial to mysle ze sam bym to podlaczyl,zajelo by mi to jeden dzien ale bylbym zadowolony. :D

Z tym dlawikiem tez musze zrobic tylko obawiam sie ze nie bede mial czasu :( Orientujecie sie moze ile bedzie kosztowalo to u jakiegos znajacego sie elektryka?

-przelaczenie glosnikow pod radio

-zalozenie dlawika

-podlaczenie porzadnego + oraz -

Bo jak jezdze to nawet radia nie moge sobie wlaczyc bo mnie to piszczenie wykancza :twisted: :twisted: :twisted:

P.S

Co myslicie o tych glosnikach na zdjeciu w Systemie Z1 :?: :?: :?:

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

takie podlaczenia robi sie samemu - naprawde nic nie popsujesz

kostka od radia ma wszystko opisane (rozne kolory kabli - rozne kanaly plus napisy na nich) + i - pociagnij sobie dosc grubymi kabelkami prosto od akumlatora, a kable glosnikowe po prostu odkrec od wzmacniacza i podlacz pod kabelki wychadzace z radyjka :)

Jezeli nigdy wczesniej tego nie robiles to zarezerwuj sobie wolna sobote, nie spiesz sie i na pewno zrobisz wszystko ok :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

grzes e30, tylko prosze Cię nie pomyl plusa z minusem, przy podłączaniu głośników to nie ma znaczenia najwyżej głośniki nie będą w fazie(nie będzie basu) ale przy podłączaniu radia i wzmacniacza sprawdz 10 razy zanim podepniesz. Bezpiecznik tu nic nie pomoże bo prąd przez niego płynie tak samo w jedną jak i drugą stronę więc zanim wywali bezpiecznik zrobi sie zwarcie spowodowane upaleniem końcówki mocy a dopiero zadziała bezpiecznik czyli w odwrotnej kolejności, niestety.

Uważaj i powodzenia.

Co do grubości kabli to radio podłącz max 1,5mm2 nie ma sensu grubszym bo pobór mocy nie jest az tak duży i poza tym jest "zwężka" w kostce. zasilanie wzmacniacza pociągnij 2,5mm2 będziesz miał na przyszłość przygotowaną mocną instalację pod mocny wzmacniacz, na plusie przy akumulatorze daj bezpiecznik nie dalej niz 20-30cm od klemy taki sam jak jest we wzmacniaczu lub o 5A mocniejszy ale nie więcej

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano (edytowane)
Jak chcesz aby Ci to jakoś grało to skontaktuj się ze mną na g-g 1867252 , spojże okiem elektryka i coś zmontujemy :) Edytowane przez vindevil
Opublikowano

Jutro mam wolne...więc zerkne dokładniej jak pseudo elektryk mi to podłączył :roll:

Popatrze i się zastanowie :idea: jeśli będzie to dlamnie za trudne :( to nie będe się tego podejmował. Zadzwonie do warsztatu gdzie podłączją radia i niech mi to zrobią.

A napiszcie mi jeszcze czy jak radio jest włączone i uruchamiam silnik to ma się wyłączyć na chwile..... :?: Bo właśnie tak mam :roll:

BMW wieczna miłość...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jutro mam wolne...więc zerkne dokładniej jak pseudo elektryk mi to podłączył :roll:

Popatrze i się zastanowie :idea: jeśli będzie to dlamnie za trudne :( to nie będe się tego podejmował. Zadzwonie do warsztatu gdzie podłączją radia i niech mi to zrobią.

A napiszcie mi jeszcze czy jak radio jest włączone i uruchamiam silnik to ma się wyłączyć na chwile..... :?: Bo właśnie tak mam :roll:

Tak, mają "zabezpieczenie" przed głębokim rozładowaniem akumulatora i przy pewnym napięciu się wyłączają, też tak mam.

Kai
Opublikowano

Tak, mają "zabezpieczenie" przed głębokim rozładowaniem akumulatora i przy pewnym napięciu się wyłączają, też tak mam.

Czyli ten objaw jest normalny :?:

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

Przepraszam ale uciekła mi dwójka na końcu numeru i jak chcesz to skontaktuj się ze mną na nieszczęsnym g-g.

Ewentualnie można porozmawiać bo niema zbyt wielu forumowiczów z Częstochowy.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli ten objaw jest normalny :?:

Tak, normalny... :)

Kai
Opublikowano

Jeszcze nie patrzałem z tym radiem.

:cry2: mam zapalenie mięśnia pod prawą łopatką boli jak cholera a na dodatek nie pomagają najśilniejsze leki przeciw bólowe KETONAL,EFELARGAN CODEINE... zero ulgi mroże to lodem... :cry2: :cry: :cry:

BMW wieczna miłość...