Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, ze temat oleju byl juz poruszany kilka razy...tamte tematy zreszta tez przegladalem. Ale ja mam problem podobny aczkolwiek inny ;)

Ostatnio rozwalilem miske olejowa teraz szukam nowej, ale chodzi o to, ze jezdzilem na oleju mineralnym Castrol nie pamietam doklandnie jakim. I ostatnio sie dowiedzialem, ze dla mojego silnika (M40B16) najlepszy bedzie polsyntetyk poniewaz, jest w nim sporo hydrauliki itp.

Na ile jest to prawda? Czy moge bez obaw wlac polsyntetyk? Np. Mobil Super S 10W-40?

pozdrawiam

Opublikowano

Napisz jaki masz przebieg i czy ci wcześniej brał olej i jak tak to ile, ile sam przejechałeś i czy jesteś w 100% powiedzieć w jakim masz stanie silnik.

Z minerału przy dużym przbiegu na półsyntetyk no to troszku nie ciekawie chociaż słyszałem że niektórzy poprzechodzili i nic

Ja osobiście przeszedłem dokładnie dzisiaj z półsyn. na full synt. też castrola i zobaczę co się będzie działo a w cześniej brał mi około 250-300 ml na 10000km.

Odpowiedz mi na pytania a w poniedziałek postaram się odpisać bo jak to dokładnie jest z tym minerałem (raczej się nie zaleca, może wypłukać nagar no i może zacząś brać olej niestety ale w praktyce może okazać się innaczej ) to będę mógł powiedzić w poniedziałek (zapytam się poprostu kola co w BMW siedzi już ze 20 lat a przechodzenie z oleju na olej ma w jednym palcu co i jak, mnie zalecił abym przechodził bez żadnych obaw ale ty miałeś wcześniej minerał -zobaczymy będzie to zależało napewno od stanu silnika, moze się okazać np ze troszku wypłuka nagar, bedzie brał troszku więcej oleju ale stabilnie a i tak bedzie to lepiej dla silnika niż jakbyśm miał latać na tym minerale (tak to prawda na minerale cierpi hydraulika - zaworki niestety no i silnik też)

Pozdrawiam.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
wiec silnik ma przebieg 210000km z tego ja zrobilem moze 1000km. Wczesniej oleju podobno nie bral (pisze podobno bo nie wiem jak bylo naprawde) silnik jest raczej w dobrym stanie tak wynika z wstepnych ogledzin - dodam jeszcze, ze jest zagazowany bo to moze byc dosc istotne.
Opublikowano

Myśle , że przebieg nie jest tak bardzo istotny , choć ważny , ale liczy się stan techniczny. Ja w swojej mam identyczny przebieg , olej 10w40 statoil i od "oilservis" do "oilservis" robię ok. 15tyś. i dolewam jakieś 0.7l.

Pozdrawiam

Opublikowano
Musze dolać oleju, tylko nie wiem czy na ciepły czy może zimny silnik :?:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
czyli jesli zebrac wasze wypowiedzi w calosc, wychodzi na to, ze lepiej nie zmieniac oleju na polsyntetyk, a wlac znowu mineralny?!
Opublikowano
Mam obecnie olej Castrol TXTSoftec Plus -syntetyk , musze sobie uzupełnić stan oleju o jakieś 0,5l i znajomy powiedział mi zebym sobie dolał CASTROL GTX High Mileage to jest olej mineralny. Troche mi sie to wydaje dziwne połaczenie :shock: , chociaż nie znam sie na tym ale co sie stanie jesli do syntetyka wleje olej mineralny :?:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
bedziesz mial polsyntetyk :D

Czyli jutro rano moge lać spokojnie :?:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano
no jak dla mnie to byloby logiczne, ze polaczenie gestego oleju z bardzo rzadkim zrobi rzadki olej czyli polsyntetyk, ale nie sugeruj sie tym bo ja pojecia o tym nie mam :?
Opublikowano
Mam obecnie olej Castrol TXTSoftec Plus -syntetyk , musze sobie uzupełnić stan oleju o jakieś 0,5l i znajomy powiedział mi zebym sobie dolał CASTROL GTX High Mileage to jest olej mineralny. Troche mi sie to wydaje dziwne połaczenie :shock: , chociaż nie znam sie na tym ale co sie stanie jesli do syntetyka wleje olej mineralny :?:

Dokładnie, można dolać olej tylko o tych samych parametrach chociaż lepiej też tej samej marki (nie można pół syn. i do tego dolać minerał TAK NIE WOLNO!!!!!!!!!)

Czyli dolewasz tylko i wyłącznie taki sam olej jaki obecnie jest w aucie!!!!

Zasada jest taka: OLEJI SIĘ NIE MIĘSZA (można przymknąć oko jeżeli są dokładnie o tych samych parametrach)

Jeżeli zmieszasz Syntetyk z Mineralnym Będziesz miał SYF!!!!!!!!!

Opublikowano
wiec...czy ktos mi moze odpowiedziec na moje pytanie? Chyba jest tu troche magikow, ktorzy maja o tym pojecie?!
Opublikowano

Myślę że skoro niektórych stać na bajerki do swojego cacka to i na olej nie powinni żałować. Wybrałeś BMW - musisz sie liczyć z tym że ono wymaga oleju wysokiej jakości,części nie są tanie, kupić samochód jest łatwo, ale utrzymac go juz trudniej. Chcesz tani samochód - odpowiedz prosta kup poloneza też jeździ nie ważne co wlejesz będzie sie toczył, ale Twój prestiż społeczny spadnie. Ja mam BMW bo mi sie podoba ale podobanie też kosztuje, o ładną kobiete też trzeba lepiej zadbać...

P.S. co do mieszania olejów to nie powinno sie tego robić ale jakiś czas temu na TVN Turbo mówili o olejach twierdzą że zmieszanie minerału z syntetykiem i dolanie półsyntetyku nie wpływa negatywnie na właściwości smarne olejów. Kiedyś oleje po takiej operacji ważyły się. Poprostu wlej taki jakimiałeś, a przy wymianie oleju możesz pomyślec o przesiadce na inny olej

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

W różnych tam gazetkach i programach dla "mas" piszą i mówią niezłe głupoty ...

Nie należy mieszać różnego rodzaju olejów (mineralnych z syntetykiem to juz najgorszy przypadek).

Mieszane oleje tez najlepiej, aby miały taką samą gęstość, albo przynajmniej zbliżoną (np. 10W40 z 5W40).

Oleje różnych firm (ale tego samego typu i gęstości) w zasadzie można mieszać, ale w miarę możliwości też należy tego unikać.

Nawet w jednym z ostatnich TIS-ów BMW jest wyraźnie napisane aby nie mieszać róznych olejów - czyli sprawa nadal aktualna (trudno aby nie ...).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

A wieć przechodz śmiało na pół. syntetyk, eksperci powiedzieli ze jeżeli oni słyszą ze ktoś jezdzi na minerale BMKą no to powodzenia, auto to nietety lubi wysoka temperature a olej mineralny w żden spsób nie chroni twojego cacka.Wybor należ y do ciebie.

Albo chcesz cię pozbyć silnika (to jeździj dalej na minerale) albo chcesz trochę jeszcz pojeździć to przechodz na pół. syntetych.

To opinia naprawdę dobrego gościa poparta nie suchymi teoraimi ale prawdziwymi faktami z kilkunastoletnim doświadczeniem w naprawie tych autek, żadną inną marką się nie zajmuje - w BMW niestety gość jest ekspertem. Jak zechcesz dam ci namiary na niego.

Powodzenia