Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam zamątować wzmacniacz i subufer,mam pytanie jaki wybrać subufer?jaki wzmacniacz aby basik był głęboki mocny?

proszę o radę,może macie jakieś doświadczenie w temacie?nie chciałbym mątować jakiejś tuby co tylko bębni,chodzi mi o głeboki miękki bas.może ktoś ma jakiś sprzęcik do sprzedania?albo namiary na coś godnego uwagi?

Ps,słyszałem że do subufera najlepszy jest wzmacniacz dwukanałowy z możliwością mostkowania,czy to prawda?

Opublikowano
Witam.wzmacniacz dwukanałowy z możliwością mostkowania jest w tym dobry że wyciągasz z niego po zmostkowaniu najwięcej mocy co do sprzętu to w szystko zależne jest od funduszy jakie pośiadasz.Napewno podstawą dobrego audio jest dobre nagłośnienie z przodu(jakieś dobre 16 np hertz ,phonocar itp.albo coś lepszego wiva)noi oczywiście wygłuszenie dzwi.Jeśli chodzi ci o niedrogi sprzęt to moge ci polecić carpower hpb 1502 i do tego sub, lanzar max 12 ja kiedyś miałem taki sprzęt i na przykląd do techno ładnie chodził.Też zależy od muzy jakiej słuchzasz.
Opublikowano

Do subwoofera najlepszy jest monoblok - czyli jednokanałowy - jednak są dość drogie - ale za to dają niezłą moc.

Subwoofer to przede wszystkim odpowiednio mocny wzmacniacz - dobiera się do głośnika - ale poniżej 300W RMS nawet nie ma co patrzeć.

Do tego ładny bas dają na ogół duże głośniki - od 12 cali w górę. Z małych też można trafić - ja mam Intertechnika 8 calowego i też ładnie bije - ale u mnie to była kwetia miejsca. Rozpiętość cenowa głośników jest bardzo duża - generalnie poniżej 200zł nawet nie ma co patrzeć.

Obudowa musi być sztywna - z mdfu z pogrubionymi ściankami narażonymi na drgania - grubość jest zależna od mocy głośnika, kształtu i rodzaju obudowy (zamknięta/otwara).

Wszystko zależy od budżetu - można się zmieścić w 1000zł z subem+wzmacniacz, a górna granica jest w wielocyfrowych liczbach...

Opublikowano
Do subwoofera najlepszy jest monoblok - czyli jednokanałowy - jednak są dość drogie - ale za to dają niezłą moc.

Subwoofer to przede wszystkim odpowiednio mocny wzmacniacz - dobiera się do głośnika - ale poniżej 300W RMS nawet nie ma co patrzeć.

Do tego ładny bas dają na ogół duże głośniki - od 12 cali w górę. Z małych też można trafić - ja mam Intertechnika 8 calowego i też ładnie bije - ale u mnie to była kwetia miejsca. Rozpiętość cenowa głośników jest bardzo duża - generalnie poniżej 200zł nawet nie ma co patrzeć.

Obudowa musi być sztywna - z mdfu z pogrubionymi ściankami narażonymi na drgania - grubość jest zależna od mocy głośnika, kształtu i rodzaju obudowy (zamknięta/otwara).

Wszystko zależy od budżetu - można się zmieścić w 1000zł z subem+wzmacniacz, a górna granica jest w wielocyfrowych liczbach...

Ludzie! opanujcie się!!

Chcecie ogłuchnąć? Kto ma słuchać tej muzyki? kierowca i pasażerowie, czy całe osiedle?

Gram na basie w kapeli rockowej i 300 W RMS używam jako nagłośnienia instrumentu. Na próbach rozkręcam się na 25-30% mocy wzmacniacza (moc max. 307 W RMS na 4 omach, głośniki 2x10" skuteczność ok.99dB), bo jak dam wiecej, to reszta nie słyszy jak myśli.

Co do 12" , to trzeba zasilić taki gośnik sporą mocą, żeby go rozbujać i wykorzystać w pełni jego możliwości!!

8" jest rozsądnym rozwiązaniem.

Oczywiście Wasze uszy i Wasza sprawa, czy ogłuchniecie, czy nie, ale ... żeby nie było, ze nikt Was nie ostrzegał.

Poza tym obudowa na pewno musi być sztywna, ale przede wszystkim DOPASOWANA DO CHARAKTERYSTYKI GŁOŚNIKA. Polega to na dobraniu odpowiedniej objętości (w wyniku obliczeń różnych parametrów) oraz (w przypadku głośników z basrefleksami) dostrojeniu częstotliwości długością i średnicą BR-ów.

Ogólnie co do głośników, to mam taką uwagę, że wystarczy kupić zamienniki standardowych głośników, tylko wysokiej klasy (czytaj wysokiej skuteczności) - w głośnikach estradowych musi to być ok. 98dB, poniżej, to już trochę siara:D Ale widziałem audiopedofilskie HiEndy o skuteczności 89 dB :mad2: .

Może od razu wyjaśnie o co chodzi z tą skutecznością - po prostu przy tej samej mocy zasilania głośnik o większej skuteczności będzie grał głośniej.

Polecam lekturę forum elektroda.pl - tam jest sporo gotowych recept jak zbudować tanim kosztem naprawdę skuteczne paczki/suby do domu, do auta czy na estradę.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ludzie! opanujcie się!!

Chcecie ogłuchnąć? Kto ma słuchać tej muzyki? kierowca i pasażerowie, czy całe osiedle?

Gram na basie w kapeli rockowej i 300 W RMS używam jako nagłośnienia instrumentu. Na próbach rozkręcam się na 25-30% mocy wzmacniacza (moc max. 307 W RMS na 4 omach, głośniki 2x10" skuteczność ok.99dB), bo jak dam wiecej, to reszta nie słyszy jak myśli.

Może o estradowym sprzęcie masz pojęcie, ale o car-audio chyba nie bardzo - 300W na profesjonalnym wzmacniaczu jakiego pewnie używasz, to nie to samo co we wzmacniaczu samochodowym. W ogóle sprzęt Car-audio różni się znacznie od estradowego i trzeba brać na to poprawkę kompletując go.

Twierdzeniem, że wystarczy w standardowe miejsca wsadzić hi-endowe głośniki tylko się ośmieszasz - jakbyś wsadził np. średniotonówki po za powiedzmy 10 tys zł do kartonowych obudów, to też by dobrze grały? No cóż - standardowe miejsca w E36 zapewniają niewiele lepsze obudowy... Nie wspominając o tym, że nie wszystkich stać na profesjonalny sprzęt do samochodu.

Poza tym w E36 bagażnik jest dobrze wytłumiony i o ile nie zrobi się tak jak ja - czyli głośnik w miejscu schowka na narty, to go po prostu z bagaznika nie słychać.

Proponuję, żebyś poczytał np. http://tuningforum.pl/viewforum.php?f=8&sid=541ce9ccb4e50ca9d33db109cf03a8a1 - gdzie wypowiadają się osoby mające car-audio w jednym palcu, zanim zaczniesz krytykować wypowiedzi innych.

Co do obudowy do subwoofera masz oczywiście rację - jednak kolega nie określił, czy będzie składał obudowę, czy kupował gotowy subwoofer, więc nie widziałem potrzeby dawania instrukcji - także nie wiem po co na mnie krzyczysz...

Zrozum - sprzęt esstradowy ma się nijak do car-audio (przynajmniej tego w cenie dla śmiertelników) - jeżeli nigdy nie bawiłeś się w car-audio (a z wypowiedzi widzę, że nie), to sugeruję w ogóle się tu nie wypowiadać, albo przynajmniej trochę spokojniej.

Opublikowano

1. Moja wypowiedź była krzycząca tylko w pierwszym momencie. :mrgreen:

2. Swoją wiedzę nie opieram na wiadomościach z forum car-audio, a na znajomości podstawowych praw fizyki, które o ile mi wiadomo obowiązują również w aucie - co nie do każdego dociera i efektem tego są krzyże i znicze przy drogach (ale to tak na marginesie, bo gadamy tu o nagłośnieniu).

3. Może i się ośmieszam, ale równie śmieszne jest twierdzenie, że trzeba aż takich wielkich mocy żeby dobrze nagłośnić auto. Podtrzymuję moją opinię, że dobrej klasy głośniki są wystarczającym rozwiązaniem. Oczywiście nie będą robić takiego łomotu, jak wypasiona instalacja z subami. Nie zapominajmy tylko do czego to ma służyć. Pomijam już fakt, że kubatura auta jest bardzo mała.

4. To co napisałem ma na celu oszczędzenie gotówki ludzi, którzy chcą poprawić właściwości swojego nagłośnienie - pokazuję im alternatywną drogę. Spróbuj przeliczyć ile kosztowałoby zrobienie instalacji, którą proponujesz, a ile wymiana głośników na lepszej klasy. Fakt! efekt nie będze porównywalny, bo tu chodzi o inne podejście do tematu, o innną filozofię nagłośnienia - że użyję tak górnolotnego wyrażenia :D

Tak przy okazji, to moim zamiarem nie był atak na Twoją osobę tylko zwrócenie uwagi na pewien stereotyp. Ale jeżeli czujesz się urażony moim poprzednim postem, to przepraszam.

Jakbym napisał: "zbyt głośne słuchanie muzyki może być przyczyną ubytku słuchu" ( może z dopiskiem: Minister Zdrowia i Opieki Społecznej) to pewnie nikt by nie zwrócił na to uwagi, a tak jest dyskusja, są argumenty. A może ktoś się zastanowi i pomyśli, że można pójść inną drogą niż wszyscy koledzy z podwórka i nie pakować bezmyślnie przetwornic napięcia i kolejnych wzmaków oraz coraz większych głośników.

PS. Gram na tym: http://img266.imageshack.us/img266/4738/jazzprecelzestaw2iv8.th.jpg

PS 2: Jestem spokojny... od urodzenia. ;)

Opublikowano

Podaj jakiś konkretny wzmacniacz i głośniki jaki poleciłbyś koledze do poprawienia basów - bo samo stwierdzenie "wyższej jakości głośniki" niewiele mu pomoże. Ja sam nie mogę porównać kosztów, bo nie wiem jaki sprzęt masz na myśli. Jak krzych określi budżet to będę mógł coś konkretnego zaproponować.

I widzisz - znowu pijesz do mnie pisząc o tych kolegach z podwórka i coraz większych głośnikach. Mylisz pojęcia głośności z jakością muzyki - żeby uzyskać podobną jakość brzmienia na mniejszych głośnikach trzeba wydać znacznie więcej. Mam dwa wzmacniacze - no i co z tego - wcale nie lubię słuchać głośno, tylko cenię jakość - i pod tym kątem składałem zestaw.

Masz fajny piecyk, ale prawda jest taka, że ma się on nijak do domowych, czy samochodowych zestawów audio - bo też inne jest jego przeznaczenie.

Opublikowano

A ja trochę wasze wypowiedzi rozstrzelę :dance:

głośnik w miejscu schowka na narty

Varrol możesz jakąś fotkę opublikować jak to zrobiłeś? Bardzo mnie to zaciekawiło.

Opublikowano
A ja trochę wasze wypowiedzi rozstrzelę :dance:

głośnik w miejscu schowka na narty

Varrol możesz jakąś fotkę opublikować jak to zrobiłeś? Bardzo mnie to zaciekawiło.

Po prostu wywaliłem schowek na narty i zmontowałem obudowę w kształcie klina (tak, żeby przednia ścianka szła równo z blachą za kanapą), a otwór pod głośnik zrobiłem tak, żeby wypadł właśnie za tym otworem. Jak przyjdzie mi podsufitka, to wreszcie złożę wszystko i porobię zdjęcia całego zestawu audio.

W każdym razie subwoofer mi zabiera ok 25cm bagażnika dołem i idzie klinem w górę, więc w sumie prawie nic miejsca nie straciłem.

Opublikowano
Hohner i Squier ? :mrgreen: Co do sprzetu to niema co zawracac sobie glowy porownywaniem sprzetow - to zupelnie co innego. Roznice sa nawet w tzw "lampowych" watach i tranzystorowych. Proponuje wiecej luzu

Xdrive

Koder

Opublikowano

Witam,panowie interesuje mnie gotowy subufer,jakiś konkretny model,wzmacniacza i suba,koszt ok 1000 może troszkę ponad,w robienie samemu nie chcę się bawić bo nie wiem czy coś dobrego by z tego wynikło,w swoim aucie chciałbym zamątować suba nie jakąś tubę,która że tak powiem bębni a nie daje ładnego basu

Czy słuszał ktos z was określenie sub izobaryczny?czy jakoś tak?widziałem cos takiego w niemczech u kolesia,wygląda to tak,,głośnika basowego wogóle nie widać,jest schowany w środku,są tylko dwa wyloty,gośc mówił że ma możliwosć rególacji pracu głośnika normalna- odwrócona,no ale taką opcję jak się nie mylę mam w radyjku,

z tego urządzenia wydobywał się poterzny miękki bas,nawet przy cichym słuchaniu słychać było jakby pomruk,a przy głośnym czuło się jakby niepokój jakby człowiek szybko się do wody zanużał tak w uszach ciśnienie zatykało,cięzko było przełykać,takie miałem uczucie,nie śmiać się :D

widziałem kilka instalcji car audio u kolesi ale to nie było to,tuba wogóle odpada bo daje ona efekt głuchego stukania i tylko bębni

Opublikowano
Podaj jakiś konkretny wzmacniacz i głośniki jaki poleciłbyś koledze do poprawienia basów - bo samo stwierdzenie "wyższej jakości głośniki" niewiele mu pomoże. Ja sam nie mogę porównać kosztów, bo nie wiem jaki sprzęt masz na myśli. Jak krzych określi budżet to będę mógł coś konkretnego zaproponować.

I widzisz - znowu pijesz do mnie pisząc o tych kolegach z podwórka i coraz większych głośnikach. Mylisz pojęcia głośności z jakością muzyki - żeby uzyskać podobną jakość brzmienia na mniejszych głośnikach trzeba wydać znacznie więcej. Mam dwa wzmacniacze - no i co z tego - wcale nie lubię słuchać głośno, tylko cenię jakość - i pod tym kątem składałem zestaw.

Masz fajny piecyk, ale prawda jest taka, że ma się on nijak do domowych, czy samochodowych zestawów audio - bo też inne jest jego przeznaczenie.

Konkretnych głośników nie podam - tu mnie masz:D - bo sam stoję przed ich wyborem (jak coś zamontuję, to nie omieszkam podzielić się z forumową Bracią wrażeniami)

Nie piję do Ciebie, Twoje auto i jak masz ochotę, to możesz tam zainstalować co tylko chcesz - mnie i nikomu innemu nic do tego. Nadinterpretujesz to, co napisałem.

Dzięki za opinię o piecu, solidny choć raczej średnia półka. Zamieściłem zdjęcie jako ciekawostkę.

Piecyk ma się nijak, ale zasady akustyki jak najbardziej.

I ogólna uwaga: Więcej luzu. Cały czas piszę (tak mi się wydaje) z przymrużeniem oka. ... A może tylko mi się tak wydaje ...

Hohner i Squier ? :mrgreen: Co do sprzetu to niema co zawracac sobie glowy porownywaniem sprzetow - to zupelnie co innego. Roznice sa nawet w tzw "lampowych" watach i tranzystorowych. Proponuje wiecej luzu

50% trafiłeś:D Precel Squier o bardzo fajnym "starym" brzmieniu :), ale basu Hohnera nigdy nie miałem w ręku nie mówiąc o posiadaniu :mrgreen: - ten jazz, to dzieło zacnego polskiego lutnika, pikapy EMG J-Set.

Opublikowano

Heh Blues, źle trafiłeś bo mam teraz ciężki tydzień - głównie przez dentystę, który się we wtorek dość mocno na mnie wyżył :lol:

Krzychu - odpuść sobie tego typu subwoofery - jest to dość ciekawa konstrukcja, ale dość skomplikowana i wymaga dużej skrzyni - dość rzadko spotykana w gotowych subwooferach samochodowych. Napisz mi jeszcze, czy chcesz wzmacniacz nowy, czy może być używany.

Opublikowano
Heh Blues, źle trafiłeś bo mam teraz ciężki tydzień - głównie przez dentystę, który się we wtorek dość mocno na mnie wyżył :lol:

(...).

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cool2:

Opublikowano

Krzychu - odpuść sobie tego typu subwoofery - jest to dość ciekawa konstrukcja, ale dość skomplikowana i wymaga dużej skrzyni - dość rzadko spotykana w gotowych subwooferach samochodowych. Napisz mi jeszcze, czy chcesz wzmacniacz nowy, czy może być używany.

Może być używany,tylko jak już mówiłem żeby to dobrze grało,znasz jakieś konkretne modele wzmacniaczy,suba?pozdro

Opublikowano
Może być używany,tylko jak już mówiłem żeby to dobrze grało,znasz jakieś konkretne modele wzmacniaczy,suba?pozdro

Po pierwsze poczytaj trochę: http://tuningforum.pl/ - dział car-audio - jest tam wiele przydatnych informacji.

Co do wzmacniaczy - nie polecę ci konkretnego modelu z używanych - twój budżet sugeruje wzmacniacz za ok 300-400zł. Dobre firmy to: Audison, DLS, JL, Steg, Xetec, Vibe i Alpine - oczywiście szukasz monobloku, albo dwukanałowego z możliwością zmostkowania - minimum 300W RMS przy 14V.

Z nowych wzmacniaczy wybór jest w zasadzie tylko jeden - Carpower - do suba super jakości być nie musi, a Carpower 1502 daje ok 500W mocy, a można kupić nowego za ok 350zł (mogę dać namiar jakby co).

Skrzynka basowa - tutaj dość dobrym wyborem jest Powerbass - http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,181&kid=181 - za ok 500zł masz 30cm suba, który już konkretnie gra.

Jak nie chcesz kombinować i bawić się w używane, to masz gotowe zestawy: http://essa.com.pl/gfx/cenniki/178_1zestawy_pb-udim.pdf - co prawda słabszy wzmacniacz, ale za to dobrej firmy.

Opublikowano

Ja mialem w e-23 bardzo prosty i super łagodny w brzminu zestaw. Mniejsza o konkretne glosniki, ale idea byla taka:

radio z wyjsciem na minimum 2 wzmaki (przód i sbf), z regulacja sbf (zwrotnica, faza, poziom mocy), poecam jakis fajny deck z allegro, clarion, pioneer, Alpine - zalezy od tego jaki lubisz dzwiek.

Z przodu mialem niezbyt wysilonego, prostego Rockforda Fanartic 2.9 X odcieciem HPF na 100 HZ, bo tyle bylo fabrycznie na karcie, na tył z tej samej serii wzmak, zmostkowany i bez zadnego filtra, mial tylko 150 W, ale prawdziwe, wszytko odcinalem na radiu Pioniera (50, 80 lub 125 Hz) tylne glosniki pod radio, ale i tak w koncu je wylaczylem faderem.

Kluczem zabudowy bylo wsadzenie bardzo dobrych przednich glosnikow (system 2 drozny RF FNP 16, teraz juz takich nie robią, a szkoda) na dopasowanej plytce z MDFu w oryginalne miejsce w nogach. W drwiach polecalbym wygluszenia blachy matami bitumicznymi i wzmocninie boczka laminatem lub MDFem.

oraz

w bagazniku dalem duza sztywana plyte z MDFu, na ktorej umiescilem 2 wamacniacze, podzielniki pradu itp oraz 30cm SBF systemu free air. Grał przez otwary, wyciety podlokietnik.

Dlaczego tak? Bo zabudowny blacha w 7mce bagaznik zjadal caly bas, skrzyni nie chcialem miec, bo zabierala miejsce i dudnila zbytnio, bardziej dl aprzechodniow niz dla kierowcy.

Mysle, ze w E 36 taka prosta koncepcja tez by sie sprawdzila. Porada moja jest by nie isc w moc, tylko dobierac odpowiednio brzmiace, dobre komponenty. W CAR Audio spokojnie nie musza byc to najnowsze, drogie produkty, jest sporo fajnych uzywek, nawet sprzedawanych z democarow HiFi w kompletach.

Aktualnie mam w E 39 skrzynie za siedzeniami, a to dlatego, ze mam kładzione oparcie i nie bylio by jak zrobic free aira. Poprzedni wlasciciel wybral takie roziwazanie jako najbardziej rozsadne. Muzycznie jest gorzej niz bylo w E23, ale tez niezle, o niebo lepiej niz na fabrycznym sprzecie.

Zasada: free air da ci dluzszy, miekszy bas, wymaga mniejszej mocy. Pozwala na osiagniecie tego, na czym mi zalezalo - gra cicho ale cieplo i mięsiście. Czestym bledem instalacji jest to, ze bas pojawai sie dopiero przy bardzo glosym sluchaniu lub po prostu zbyt dudni.

W skrzyni mozesz miec mniejszy glosnik, ale wymaga juz sporo mocy, bas bedzie szybszy... kwestia prob i dopasowania. Aha, i wazne sa kable, wbrew pozorom bardzo wplywaja na jakosc dzwieku.

kp

(OO=[][]=OO)
Opublikowano
Free-air jest mocno dyskusyjną konstrukcją - sam taką planowałem, ale mi ją odradzono - tu chyba dużo zależy od rodzaju słuchanej muzyki - szybkiego basu to nie pociągnie. Inna sprawa, że potrzebny jest głośnik typu free-air - zamontowanie zwykłego głośnika basowego może dać nieciekawe efekty.
Opublikowano

No toak, aj mialem specjalny free airowy glosni, kwestia zawieszenia i skoku. Szybkiego basu i tak nie wyciagniesz z SBF, szybkie kicki robia tzw midbasy, mozna o tym pomyslec, dajac po jednym lub 2 nakanal w doorboardy, wtedy tylko juz przydaje sie porzadna zwrotnica lub DSP... i koszty rosnal. Bardzo nieciekawe efekty daje bowiem nakladanie sie frekwencji niskich tonow. Stad tez radze nie inwestowac na slepo w duze elipsy na tyl. raczej cos malego na wypelnienie przestrzeni.

Sluchalem muzyki roznej, niestety im bardzie upsa upsa (nie chce nikogao obrazac, tak tylko sobie to nazwalem) tym latwiej, jazda sie zaczyna gdy zasie chce miec czysty bas z instrumentow strunowych.... gdy jest dlugi, gleboki i niski... Mysle, tez ze naprawde duzo zalezy tez od specyfiki pojazdu, jego wyciszenia, tez dlugosci i objetosci. NA pewno wyciszenie drgan blach daje bardzo duzo. Bo one popwduja interferencje i czasem odglosy w czasie jazdy wrecz wycinaja basy. Zdarza sie tez, ze sportowe tłumiki nie toleruja sie z basem z glosnikow. Ja w koncu po kilku probach zlecilem sprawe fachowcom z Bokserskiej.

(OO=[][]=OO)
Opublikowano

Tak sobie czytam i nie mam pojęcia o czym gadacie (piszecie). Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie. Jedynie co czwarte zdanie załapuję o co chodzi :dance:

A gdy będę szukał sprzętu do słuchania dobrej jakościowo muzyki w aucie, to zgłoszę się do was :cool2: :twisted2:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
wiec ogolnie co proponujecie do e36 zeby fajnie smigalo?? Tuby odpadaja.. jakas zabudowa?? co z dzwoekiem?? fotele naprawde go trzymaja??
Opublikowano
Najlepsza i najdroższa obudowa to będzie Band Pass jeśli chcesz dźwięk czysty, miękki i głęboki. Taki typowy bas do amerykańskiego rapu. Mięsisty i ciągnący się. Z tym, ze Band Pass wymaga dość sporej skrzyni.
Opublikowano
Kiedys mialem sedana bo lade 2107 :D i tam mialem za tylnia kanapa wstawiona plyte z mdf'u oczywiscie naprawde bardzo szczelnie umieszczona idealnie wycieta oraz wykonczona w szczelinach... pianka do okien :) ale bylo to naprawde szczelnie zrobione W tej pluycie mialem wyciete 2 dziury i tam 2 suby... Gdy to robilem to niewierzylem ze to zagra bo przeciez bagaznik byl skrzynia... :/ to nawet dziwnie brzmi hehe ale w rezultacie to wymiatalo naprawde na maxa Bas byl na maxa gruby i soczysty Powiedzcie mi jak by to przeszlo w e36 sedan?? Oczywiscie mysle o wycieciu tej tylniej blachy (moze nie calej) i wstawieniu tam plyty itd... Co myslicie o tym pomysle?? I powaznie (jakby ktos sie smial) w ladzie to naprawde wymiatalo.. :) Pozdrawiam
Opublikowano

Kazdy kto ma chociaz male pojecie o caraudio wie ze muzyke robi sie pod siebie. Piszac jaki subwoofer mam wybrac, co jest najlepszego tak naprawde do niczego nie kieruje gdyz jezeli oczekujesz jakiejs pomocy w doborze to chociaz napisz czego sluchasz, jaki rodzaj basu lubisz itp.

Sluchasz hip hopu polece ci band passa, do techno zdecydowanie ten system obudowy jest za wolny.

W skrocie jak dla mnie:

HipHop Rap i tym podobne: JL Audio, lanzar opti drive

Techno i tym podobne:Cervin Vega!! Rockford, power bass, hertz, Vibe,

Pisze tylko firmy z ktorymi mialem kontakt, bo po co pisac np. Jbl jak tego nigdy nie sluchalem.

Co to wzmaka przy mocniejszych glosnikach to najlepiej monoblocka.

1.http://www.allegro.pl/item329323518_hertz_es_300_mega_subwoofer_bass_wysokiej_klasy.html - mialem, polecam

2.http://www.allegro.pl/item333696875_cerwin_vega_v_max_12_2_warszawa_od_ss_.html - POLECAM BEZ NAMYSLU,CERVIN VEGA to jest najlepsza opcja cenowa do jakosci, powiem wiecej, jakosc osmiesza cene!!!!

To chyba tyle ode mnie, pozdro i milego namyslu :)

B-bardzo M-mądry W-wybór