Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chce przynudzać KOLEJNYM POSTEM o spalaniu ale proszę o krótką i rzeczową opinię.

Mam M52B25 (170 km, pojedyńczy VANOS) który jak na mój gust pali zdecydowanie za dużo szczególnie w mieście podczas korków.

Na trasie A4 predkość 140 - 160 spalanie około 10 lit/100 km

Trasa spokojna 90 - 120 km/h około 8-9 litrów

I tu jest wsio ok

Ale w mieście zaczynają sie jaja. Podczas normalnej jazdy miejskiej czyli bez scigania ale tez wystarczjaco dynamicznie okolo 15 lit na 100 km

I to tez akceptuje

ALE:

Ostanio w krakowie sporo było korków szczegolnie w okolicy ul Konopnickiej - cały bak wyjeżdziłem jeżdzać tam 2 X dziennie a w zasadzie stojąc po 40 minut w korku w kazda strone.

Niby nic, puszczasz i nasiskasz hamulec ale spalanie w kompie poszlo do 20 litrów - pomyslame ze to komp zawyza jak zawsze w korku.

Mocno sie zdziwilem jak na stacji bezynnowej okazalo sie ze komp "pomylił sie" o 0.2 litra ....

Od tego czasu zaczalem obserwowac zachowanie kompa (i tez calego spalania to sa one zgodne) i widze ze stojac na swiatlach srednai spalania idzie w góre okolo 0.1 lit na 1 minute - czyli 20 razy w ciagu dnai tak posoje na normalnych swiatlach a nei w korku i juz z 15 robi sie 18

Znów zejsc z tych 18 spowrotem do 15 jest bardzo trudne nie mowiac ze nie mozliwe

Czy to mozlwe zeby bez obciazenia ten silnik palil wiecej niz z obciazeniem? jakie czujniki odpowieadaja za podawania paliwa na wolnych obrotach.

Juz w serwisi tym zajeli, wyczyscili zawór podcisnienia odpowierzania komore walu korbowego oraz prwadzili sondy lamba - wsio ok na ta chwile ale auto dalej pali ... jak moje stare V12 5.0 lit ....

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano

Ogolnie widze po twoim spalaniu ze jednak pali za duzo

Podam ci moje wyniki jakie zanotowalem

Trasa Kraków - Niemcy - srednio przy 3 ciezkich osobach - predkosc 120 - 160 - 9ltr

Spokojna jazda trasa 70-90 - około 8 ltr

miasto - 13 - 14.5 dosyc czesto ostra jazda i nieraz postoje w korkach.

Dopatrywac sie mozna u Ciebie wielu czynników. Ja zauwazylem po wyczyszczeniu filtra powietrza K&N , zmianie oleju i tankowaniu tylko na BP spadek spalania o ok. 1.5 - 2 ltr.

Moze ci sie cos rozregulowało w kompie. Moze go trzeba zresetowac choc to tylko moja teoria bo ile to ma wspollnego z praktyka to niemam pojecia.

Kiedys tylko czytalem ze jakies mapy sie ustawiają do fabrycznych po resecie.

Opublikowano

I kurcze wrócilem z miasta, dziś Wszystkich Świętych - poza cmentarzami miasto puste, itp

średnia 14,3 lit/100

jutro zaczą się korki i znów bedzie z 18 conajmniej...

Olej mam świeży, filtr powietrza nowy a tankuje Verva 98

BMW E60 530d

Opublikowano
Teraz w Krakowie nie licz na niske spalanie,widzisz co sie dzieje wiecej stoisz niz jedziesz,poczekaj az ulice w naszym miescie sie skoncza budowac i remontowac a zobaczysz ze spalanie zmaleje.Dla pocieszenia powiem ze moja 540 lyka teraz 24l gazu po miescie.
http://gratyzchaty.pl -Giełda Darmowych Przedmiotów
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem, czy ja mam lekka noge, ale mam siódemke E38 728, cieższy samochód i spalanie mam deczko mniejsze niz DON.

A do 18 litrow w miescie zeby dojsc, to musiał bym chyba stac w korku 2 godziny...

W sumie to sie ciesze :)

Opublikowano
DON mam 528iA i 523iA.i wiem na pewno ze ta 2.8 mi mniej pali...523 po warszawie tez mi wychodzi ok 18-19L tyle ze ja mam automat to Twoja coś mniej powinna palić...

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

tez mam automat + steptronic

jeszcze raz powtorze

emerycka trasa 90 - 120 = 9 lit

autostrada - 160 - 180 momentami = 10 litrów

kraków w weekend = 14 - 15 litrów

krakow w tygodniu = 18 - 20 litrów

Lambdy mam na 100% OK

BMW E60 530d

Opublikowano
Najlepsze jest to, ze miałem 300 konną 5,0 lit V12 w siódemce i paliła mi w mieście 21 - 22 benzyny w korkach ...

BMW E60 530d

Opublikowano

heh.powiem CI ze w warszawie ta 2.8 na steptronicu w 14L to sie spokojnie mieszcze.a trasa 120-140km/h wychodzi 9L

a 523 mam nawet w takim samym kolorze jak Twoja :)

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
tez mam automat + steptronic

jeszcze raz powtorze

emerycka trasa 90 - 120 = 9 lit

autostrada - 160 - 180 momentami = 10 litrów

kraków w weekend = 14 - 15 litrów

krakow w tygodniu = 18 - 20 litrów

Lambdy mam na 100% OK

krakow w tygodniu znaczy się konkretne stanie w korkach? Jeśli tak, to powiedziałbym, że to spalanie jest w normie. Moje stare A4 1.8T q manual potrafiło wciągnąć 15 litrów / 100km w mieście. A Ty masz większy silnik, cięższe auto, plus automat.

Opublikowano
ja mama 520 na podwójnym Vanosie i na Pb brała 10l-11l w mieście teraz na STAG-u 300 pali 12-13 gazu więc nie narzekam, fakt że 2.0 to nie 2.8 ale jednak w mieście spalanie mniejsze, na trasie pewnie bz.