Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mapa działa z autami z wbudowaną nawigacją z systemem Carminat - o co tu chodzi? czy ktos wie czy ta mapa dziala w e38 na mk2 ???

Chodzi o to że to nie jest oryginalna mapa BMW, ale taka sama (właściwie ta sama).

System Carminat to kod fmy Vdo-Dayton. Ten system działa w nawigacjach BMW-High, w Oplach, niektórych Fordach, niektórych japońskich autach, oczywiście w OEM-owych czytnikach VDO i jeszcze kilku... W MK2 będzie działała bez łaski...)))

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Te plyty to w rzeczywistosci mapy Navteq'a a nie TeleAtlasa.

Zeby działaly z moim MK2 musiałem uzyc programu CDBurnerXP. Najpierw trzeba skonwertowac obraz na ISO a potem nagrac z opcjami DiskatOnce, Mode2XA i Zamknij plyte.

Dla MK2 prędkosc nagrywania, plyta etc. nie maja znaczenia - istotne jest to Mode2.

Opublikowano

Racja, już o tym dawno pisałem... Dyskusja była ale o wersji 2007-2008 i o sposobie jej nagrania.

...

Opublikowano
mam czytnik Mk3 ta nowa mapa jest na cd ?? będzie u mnie działać ? czy to tylko DVD VERSION ??
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
mam czytnik Mk3 ta nowa mapa jest na cd ?? będzie u mnie działać ? czy to tylko DVD VERSION ??

Wersja CD , działa nawet z MK1.

Opublikowano (edytowane)

Cały czas (patrz posty Kolegów "mówią na mnie baru", "klimkr", "macznik") mowa jest o mapie CD do czytnika MK2.

...

Edytowane przez macznik
Opublikowano
http://rapidshare.com/users/6BP82N

Potwierdzam u mnie też to działa nagrane na Verbatimie Alcoholem120% 16x.

sciagnalem z tego linku Tele.Atlas.Vdo.Dayton.2007.2008 i u mnie nie dziala. wypalilem 11 plyt roznymi opisanymi tu programami i z roznymi predkosciami i nie chce dzialac. po wsadzeniu mapy do auta wyswietla sie komunikat ze nie ma plyty i tylko blokuje czytnik bo skoro nie widzi plyty to uwaza ze nie ma co wyjmowac z czytnika. dopiero musze pozamykac auto i za jakis czas wpasc i szybko nacisnac eject zanim czytnik zalapie co ma w srodku.

sciagnalem stamtad rowniez "vdo_polska1" i ta mapa akurat dziala u mnie i nie ma znaczenia jakiej uzyje plyty, predkosci i programu. niestety jest to mapa z 2006 roku i bardzo kiepsko na niej ze szczegolowoscia mojej miejscowosci a na tym wlasnie mi zalezy.

dla ciekawosci pokopiowalem tez swoje stare mapy z 2004 roku i one dzialaja zawsze bez wzgledu na sposob wypalania plyty.

nie wiem czemu ten Tele.Atlas.Vdo.Dayton.2007.2008 nie chce dzialac na moim mk2 skoro u was dziala.

Opublikowano
A wypalony programem CDBurnerXP z opcją Mode2, jak parę razy opisywałem, też nie działa?

wlasnie pierwsze 4 plyty zrabalem na tym CDburnerXP. kazdy ma inna nagrywarke, system itp. i moze to ma jakies znaczenie. u mnie podczas proby nagrywania z ta opcja mode 2 pasek postepu nie posuwa sie i po paru minutach wywala jakis blad ktorego nawet przetlumaczyc sie nie da, jakies cyfry, liczby itp. nie wiadomo co. i plyta do kosza. jak nie zaznacze mode2 to normalnie bezblednie nagrywa plyte, ale ta konkretna mapa akurat u mnie nie dziala.

i tak jak mowie: mam stare mapy niemiec i polski (nieorginalne) ktore mi dzialaja i nie ma znaczenia jak je nagram i w jakim programie, bo zawsze dzialaja.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
http://rapidshare.com/users/6BP82N

Potwierdzam u mnie też to działa nagrane na Verbatimie Alcoholem120% 16x.

sciagnalem z tego linku Tele.Atlas.Vdo.Dayton.2007.2008 i u mnie nie dziala. wypalilem 11 plyt roznymi opisanymi tu programami i z roznymi predkosciami i nie chce dzialac. po wsadzeniu mapy do auta wyswietla sie komunikat ze nie ma plyty i tylko blokuje czytnik bo skoro nie widzi plyty to uwaza ze nie ma co wyjmowac z czytnika. dopiero musze pozamykac auto i za jakis czas wpasc i szybko nacisnac eject zanim czytnik zalapie co ma w srodku.

sciagnalem stamtad rowniez "vdo_polska1" i ta mapa akurat dziala u mnie i nie ma znaczenia jakiej uzyje plyty, predkosci i programu. niestety jest to mapa z 2006 roku i bardzo kiepsko na niej ze szczegolowoscia mojej miejscowosci a na tym wlasnie mi zalezy.

dla ciekawosci pokopiowalem tez swoje stare mapy z 2004 roku i one dzialaja zawsze bez wzgledu na sposob wypalania plyty.

nie wiem czemu ten Tele.Atlas.Vdo.Dayton.2007.2008 nie chce dzialac na moim mk2 skoro u was dziala.

U mnie też ta mapa nie działa, a nagrana z innego źródła śmiga :wink:

Opublikowano
U mnie też ta mapa nie działa, a nagrana z innego źródła śmiga :wink:

a z jakiego jesli mozna wiedziec? chodzi mi o tego vdo daytona 2007-2008

sciagalem z dwoch roznych zrodel ale pliki wygladaly na te same patrzac na nazwy i rozmiar.

Opublikowano

A ja daję słowo że ta mapa: http://rapidshare.com/users/6BP82N nagrana ImgBurn'em z prędkością x1 (raptem 10min.) na CD-R Verbatim działała u mnie (MK4) bez bólu...

Teraz mam 2008-1 którą sobie kupiłem (niedrogo bo się targowałem ostro) i jestem zadowolony. Do tego polskie napisy + polska lektorka i jeżdżę jak biały człowiek. :cool2:

...

Opublikowano
Czytałem na jakimś forum bodajże http://forum.dvhk.pl/ że to że ta sama mapa działa u jednych a u innych nie może być zależne od softu. I te ze starą wersją softu nie "czytają " nowych map. Nie wiem ile w tym prawdy.
Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
Opublikowano
Czytałem na jakimś forum bodajże http://forum.dvhk.pl/ że to że ta sama mapa działa u jednych a u innych nie może być zależne od softu. I te ze starą wersją softu nie "czytają " nowych map. Nie wiem ile w tym prawdy.

Nie prawda. Zależne jest tylko od tego czy dobre jest źródło (co ściągamy) i jak nagrywamy. Problem może dotyczyć softu tylko w 1 na 10-20 samochodach i to tylko przed '95r. Jak ktoś ma dużą wprawę (lub przez przypadek), to może zrobić płytę, która np. będzie chodziła tylko w nowszych czytnikach - dlatego jest ważne pewne źródło.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Kupiłem oryginalna płytę 2008.1 w porównaniu ze wcześniejszymi to jak na razie jest zaje.Ulice są nawet w niezbyt dużych miejscowościach.

Na dłuższej trasie jeszcze nie testowałem ale wygląda że będzie dobrze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Vdo.Dayton.2007-2008

wiec ostatnio przetestowałem te mapkę i wygląda tak :

Brak obwodnicy w Sławnie i parę innych nowości drogowych , ale za to jest bardziej rozbudowana od poprzedniej wersji sa drogi typu polne utwardzone i nie tylko nawet ścieżki leśne są , Nie polecam w tej mapie wybierać najkrótszej drogi jeżeli nie masz czytnika MK X zamontowanego w serii X 5,X3 :duh:,Fotka pogladowa :jawdrop:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//i5.photobucket.com/albums/y167/Elvishh/M5/07022008144.jpg

ponadto ta mapa ma wszystkie Autostrady w europie lecz głównych dróg międzymiastowych brak. ale i tak jest niezła , lepsza od wersji 2006-2007

Opublikowano

1. Vdo.Dayton.2007-2008 to nie jest ta mapa o której mowa w tym wątku (2008-1)

2. Jak dawno powstała ta obwodnica ? - mapy przeważnie maja stan dróg sprzed około roku od wydania - taki jest cykl produkcyjny. Vdo.Dayton.2007-2008 była wydana w maju 2007r., cykl aktualizacji jest z około końca 2006r., a zbieranie danych jest mniej więcej z całego roku 2006 ... czyli w skrajnym przypadku może być nawet stan z początku 2006r.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)