Skocz do zawartości

Jakies srednicy glosniki do e36???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie jakiej srednicy glosniki kupic na tyl i przod do e36 sedan zeby normalnie weszly i zeby nie trzababylo nic przerabiac??? no i jakie glosniczki polecicie? :lol:
Opublikowano
Orginalnie z przodu i z tyłu (przynajmniej w sedanie) były 13cm głośniki, chociaż u mnie z tyłu są 16cm. Jeśli chodzi o markę to ja osobiście chwalę JBL, Hertz ale wszystko zależy od funduszy.
Opublikowano
UU to dziwne bo u mnie w 318i z 92r wyciągałem z tyłu 13cm, a teraz w 323i z 96r mam okrągłe 16cm w obudowach, wszystkie orginalne Nokii, oba to sedany. Ale zawsze mogę się mylić, poza tym było kilka wersji nagłośnienia.
Opublikowano
UU to dziwne bo u mnie w 318i z 92r wyciągałem z tyłu 13cm, a teraz w 323i z 96r mam okrągłe 16cm w obudowach, wszystkie orginalne Nokii, oba to sedany. Ale zawsze mogę się mylić, poza tym było kilka wersji nagłośnienia.

http://www.allegro.pl/item257881621_bmw_e36_sedan_glosniki_na_tyl.html W tych obudowach są 10 z tyłu, wiekszość E36 ma cos takiego. Ja z kolei nie wiem jak to jest jesli ma sie rozszerzony pakiet audio, a wyglada na to, ze ty masz cos takiego (to sie chyba nazywa HiFi system, sam nie wiem..)

Opublikowano
Zdjęcia niestety nie mam, to są duże okrągłe obudowy plastykowe, wygłuszone matą, a głośnik jest wklejony na stałe w środek, głośnik nie ma żadnych mocowań ani rantów ma średnicę taką jak obudowa.
Opublikowano

http://www.allegro.pl/item257881621_bmw_e36_sedan_glosniki_na_tyl.html W tych obudowach są 10 z tyłu, wiekszość E36 ma cos takiego. Ja z kolei nie wiem jak to jest jesli ma sie rozszerzony pakiet audio, a wyglada na to, ze ty masz cos takiego (to sie chyba nazywa HiFi system, sam nie wiem..)

a wlasnie... skoro na tyle sa takie w palastiku czy cos w tym stylu to wejda tam elipsy jakies?? jak tak to jakie?? :roll2:

Opublikowano
hmmm, hmmm, hmmm.. czyli jaka srednice maja seryjne i jakie by mi weszly na przod i tyl??

Podstawowa seria ma 13 z przodu i 10 z tyłu. Zestaw Harman Kardon ma różnie - nawet z subwooferem były: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BK71&mospid=47421&btnr=65_0454&hg=65&fg=20 - większość ma serię. Tweetery w drzwiach to już mniejszy problem.

Opublikowano

Oryginalne głośniki w wersji podstawowej:

przód - 13

tył - 10 w obudowach

do tego dochodzą tweetery w drzwiach.

jeśli chcesz możesz pokusić się na tył o elipsy 6x9 ale na specjalnych dystansach z MDF lub jakiegoś tworzywa.

Ja mam zamontowane okrągłe 20 także na dystansach (samoróbka) bez wycinania dziury - w razie sprzedaży wkładam oryginalne nokie i po kłopocie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Założyłem z tyłu elipsy 6x9 INFINITY REF 9623 na dystansach kupionych na allegro, koszt okolo 50zł za komplet. Wyciągasz stare obudowy z glośnikami nokii 10cm i wkładasz dystanse na zatrzaskach plus sruby montażowe które wchodza w orginalne otwory! Gra pieknie

Opublikowano

Tak jak pisze kolega wcześniej, bez większych przeróbek żeby fajnie grało wystarczą niewielkie przeróbki.

Ja zamontowalem:

Z tyłu elipsy 6x9 na dystansach polecam głośniczki Infiniti Kappa

Przód 13 z tweeterami satelitarnymi Hertz, (Tweetery mam zamontowane w trójkątach maskujących lusterko)

Całość zasilana ze wzmacniacza 4 kanałowego.

Dodatkowo w bagażniku Subwoofer Hertz 15" + kondensator + Monoblok ale to już dla wymagających

Opublikowano
z tego co pisza koledzy to jest troche rombanki tyl wali a przodu niema bo z hertza nic sie nie wycisnie (sory za dygresje) to jest nska polka (niestety ) chcesz zestaw dla pom czy dla audiofila ? dla pom Wrzystko jedno co wsadzisz byle walilo . A dla audiofila CD Nakamichi lub w ostatecznosci alpina przod aby byla scena z przodu a nie z tylu to jak gwizdki na membranach jedwabnych to mocujemy na slupkach jak membrany metalowe w drzwi . glosnik pod nogi 13 to jest spory glosnik !! focal F1 ale nalerzy wyciszyc tyl za glosnikiem!!! F1 focala to jest zestaw wiec tlitery w drzwi ( metalowa membrana ) wrzystko nalerzy zasilic piecem minimum 50W rms . na kanal potem jak mamy przod dobieramy elipse albo miekki dzwiek albo ostry zalerzy od zachcianki kupujacego .piec drugi 50w rms na kanal tyl ma byc tylko dopelnieniem wic wycinamy w zmacniaczu wysoki zostawiamy tylko niskie . Zakladanie subbofera dodatkowego w e36 jest niestety niewypalem aby zaczal grac nalerzy go rozkrecic a wtedy ulica nas slucha a tego nie chcemy.bo tyl jest bardzo wyciszony . (jet to tylko skrut bardzo uproszczony )
Opublikowano
miejsca z przodu jest wystarczajaco niema sensu dawac zadnych dystansow poprostu : lipny glosnik tam nie zagra . musi byc gorna polka
Opublikowano
miejsca z przodu jest wystarczajaco niema sensu dawac zadnych dystansow poprostu : lipny glosnik tam nie zagra . musi byc gorna polka

pojecia o audio nie masz.

Im lepszy glosnik tym wieksze ma wymogi co do pudla rezonansowego, ktorego z przodu nie ma.

Opublikowano
witam wbije sie w temat z takim pytankiem czy te dystansy można dostać na allegro bo nawet nie wiem gdzie szukać :duh: może jakiś link? mam serie noki może by coś lepszego wstawił :shock: pozdro
Opublikowano
Dzięki Pawelos za linka bardzo mi ułatwiłeś sprawę :D a jakiej firmy polecasz głośniczki na tył??

U siebie z tylu mam JBL CS 3196 koszt ok 200zl, nie narzekam.

Jesli wolisz cos lepszego to polecam INFINITY REF 9623I - koszt ok 350zl

Tylko bron Boze nie kupuj wynalazkow typu Boshmann itp bo to jest ewidentna strata pieniedze.

Opublikowano
oki dzięki kiedyś co prawda w oplu miałem JBL nie pamiętam modelu na dzień dzisiejszy ale cykały naprawdę ładnie wiec jak do beem będę kupował to napewno coś z firmy JBL lub INFINITY co do podróbek typu bushmann mam uprzedzenie miałem kiedyś to nieporozumienie w aucie :duh: jeszcze raz dzięki za odpowiedzi pozdrowionka i szerokości
Opublikowano
niestety pojecie mam Pawelos . Ale chodi o calkiem dobre granie za normalne pieniadze a nie przerobki pod 16 i w drzwiach plus wycisznie super mata . moja recepta byla w normalnych pieniadzach a nie demo car to jest tylko e36 . chyba straciles dystans . Dystanse z przodu pod nogami da sie to wykonac i masz racje zagra lepiej ale aby wizualnie bylo ok to koszty przerastaja cene auta , nikt za frii nie zrobi dystansow ktore nie beda szpecic srodka . A poza tym temat przerobiony w Wawie i spowrotem powrot do miejsc fabrycznych brak chetnych za drogo . drzwi po dodaniu jakiegoc plastiku wygladaja tragicznie a robota profi to lepiej kupic e46 . nadal uwarzam dobry przod .ludzie zajmujacy sie naglasnianiem montuja focala naprawde dobra scena za te kase badzo dobry wzmacniacz i nizla jednostke sterujaca a na koncu elipsy dwie w zalerznosci od goscia , i to nawet sobie cyka . ale jak porownasz do profi to ... NO wlasnie o jedno zero za malo w portfelu . o reszcie firm niszowych nie ma co pisac bo to nie ten dzial . a pozatym glosniki kosztuja nie 1000 zl tylko 10000zl . Ja nie moge napisac ze sie znam bo jest to nieprawda to tylko sa obserwacje z rynku od tego sa wyspecjalizowane firmy ktore potrafia to wykonac . mozna zalorzyc sobbufer ale wyciszenie kufra matami zabije finansowo nie jednego z tego forum , ludzie tu maja e36 a nie nowe M pawery czy porsche . A wracajac do firm i odsluchu ma byc czyste granie jakosc wzgledna za umiarkowana kase . To nie jest dom .