Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobryyy.

Przepraszam na wstępie, bo nie mam pewności czy w dobrym temacie ten post zamieszczam. Ale nie nie znalazłem innego miejsca w sprawie klimy.

Mam problem z klimatyzacja.....niby jest , a działa jak chce. W trakcie kilkumiesięcznej eksploatacji auta.... :D ...wiem jak mniej więcej działa. Otóż ...jak ja wyłączę i jadę (kilkanaście km) i w momencie jak stanę ..i włączę to ...DZIAŁA.. do momentu jak się rozpędzę......potem.....kiszka...nie działa. Więc znowu wyłączam....itd, itp...

Czy ktoś coś może o tym działaniu...wie co jest grane z klimą ?

Pozdrawiam.

Memento Mori :-)
Opublikowano
Zapomniałem napisać......że trochę z tym problemem się już kręciłem po warsztatach.....i substancja jest uzupełniona.... U mojego mechanika podejrzewają kompresor...a dokładniej zawór na tym kompresorze.....tylko...? ? czy wtedy by były takie objawy...raz działa...a raz nie.....a może jednak coś z elektroniką ? ? ? bo zakupić kompresor i potem się zdziwić...nie byłoby takie miłe....Dlatego wolę się zaptać co o tym sądzicie. Pozdrawiam.
Opublikowano
witam... a mechanik sprawdzał czy przy elektromagnesie który załapuje przy właczaniu klimy nie ma luzow... bo mozliwe ze masz luzy i czasami łapie klime a czasami nie... ja tak miałem w e34 nie wiem jak jest e 39

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

Opublikowano
Otóż ...jak ja wyłączę i jadę (kilkanaście km) i w momencie jak stanę ..i włączę to ...DZIAŁA.. do momentu jak się rozpędzę......potem.....kiszka...nie działa.

Co to dokładnie znaczy, że "nie działa"? Czy leci powietrze z takim samym natężeniem, tylko nie zimne? Czy też po prostu w ogóle przestaje lecieć powietrze albo zaczyna lecieć bardzo słabo, ale dalej chłodzi?

Ustalmy czy problem jest z nawiewem czy z samym kompresorem.

Opublikowano
Zapomniałem napisać......że trochę z tym problemem się już kręciłem po warsztatach.....i substancja jest uzupełniona.... U mojego mechanika podejrzewają kompresor...a dokładniej zawór na tym kompresorze.....tylko...? ? czy wtedy by były takie objawy...raz działa...a raz nie.....a może jednak coś z elektroniką ? ? ? bo zakupić kompresor i potem się zdziwić...nie byłoby takie miłe....Dlatego wolę się zaptać co o tym sądzicie. Pozdrawiam.

A sprawdzales czy wentylar chodzi ci na 3 biegi /bo jak nie beedzie chodzil to ci bedzie czujnik wysokkiego cisnienia wyrzucal i jak ostygnie to znowu zalaczy jak bedzie malo lub za duzo czynnika tez tak bedzie sie dzialo/...

Opublikowano

Dzięki za uwagi.

Pete....leci powietrze ale po rozpędzeniu przestaje być chłodne...leci normalne jak z wyłączoną klimą.

Zbigniewst.....sprawdzę ten wentylator...na ilu biegach chodzi i ten czujnik.

Były właściciel...jak zwróciłem się z zapytaniem ...'co z tą klimą' stwierdził ....'aaa to czujnik wymienić 70-80 zł'....ale czarodziej z miernikami od klimy..stwierdził, że czujnik jest ok....i..podejrzewa zawór na kompresorze (który osobno bez kompresora w sprzedaży nie występuje)...ale wielkie dzięki...podjadę i zmuszę do sprawdzenia....wentylatora i czujników. Dzięki.

Opublikowano
Dzięki za uwagi.

Pete....leci powietrze ale po rozpędzeniu przestaje być chłodne...leci normalne jak z wyłączoną klimą.

Zbigniewst.....sprawdzę ten wentylator...na ilu biegach chodzi i ten czujnik.

Były właściciel...jak zwróciłem się z zapytaniem ...'co z tą klimą' stwierdził ....'aaa to czujnik wymienić 70-80 zł'....ale czarodziej z miernikami od klimy..stwierdził, że czujnik jest ok....i..podejrzewa zawór na kompresorze (który osobno bez kompresora w sprzedaży nie występuje)...ale wielkie dzięki...podjadę i zmuszę do sprawdzenia....wentylatora i czujników. Dzięki.

..

Ktury rok beemki bo nie wszytkie maja czujniki na sprezarce :?:

Opublikowano
Aaaa zapomniałem zapytać się jeszcze o jedną sprawę w związku z moim problemem 'klimatycznym'. Na którymś tam warsztacie od klim...fachowiec zakładał się, że problem jest w ilości czynnika...faktycznie było za mało...więc doładował...było 'FAJNIE'...ale po dłuższej pracy (tam na warsztacie) znowu to samo. Stwierdził, że to sam kompresor...bo może być model..bez wysprzęgania...i jest wyeksploatowany. Pytanie : czy w tych modelach ('99 e-39 530DA) były kompresory tłokowe bez sprzęgła ?. Pozdrawiam. :)
Opublikowano
BMW520I.....wiesz co.......to być może być to....bo jak 'szlag' mnie trafiał...to włączałem ..wyłączałem....i...czasami się włączała klima :) ...muszę też to sprawdzić.....Dzięki :)
Opublikowano
BMW520I.....wiesz co.......to być może być to....bo jak 'szlag' mnie trafiał...to włączałem ..wyłączałem....i...czasami się włączała klima :) ...muszę też to sprawdzić.....Dzięki :)
..

Zajrzyj bo nie wiem w e-39 98r jest sprzeglo

Odpisz bo jak z zaworkiem to inna sprawa