Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam mały dylemat - moje obecne koła zimowe nie są w najlepszym stanie - pasowało by zmienić zarówno opony jak i felgi - dziś oglądnę opony, czy sezon jeszcze mogą jeździć.

Ale do rzeczy - czy jest sens polować na Allegro na komplet felg z oponami zimowymi - z tego co patrzyłem to same stare i łyse gumy są w takich kompletach - też przewaga jest 205 zamiast 185 - jaki koszt powinem liczyć? Ew może lepiej szukac samych felg - czy poniżej 400zł można kupić oryginalne felgi 15' w dobrym stanie? Alternatywą są jeszcze felgi aluminiowe w stylu stalowych - ale niezbyt to ładne.

Jak sól działa na felgi aluminiowe?

Niedawno było pytanie czy wejdą opony 185 na oryginalne felgi - ale czy to nie będzie wyglądało jak jakiś wysokoprofilowy ;) german-style?

Edytowane przez Varrol
Opublikowano

da sie zalozyc na org aluski i powiedzy ze nie bedzie az tak strasznie wyglodalo... Mam u siebie :oops: ale i nie jest najgozej :P . Felgi trzeba myc czesto z soli i osadu ze sniegu,malo widoczne ale jest.

aluski mozna kupic juz jakies za 3 stowki ,ale tak jakbys chcial ladne org to kolo 5 musisz liczyc srednio. DO tego oponki, jesli mozesz sobie pozwolic to kup nowe lub raz jezdzone i starcza na dluzej niz bys kupil uzywane. Nowa jest kilkadziesiat zloty drozsza ale przejedziesz na niej 2 razy wiecej.. Oczywiscie zdarzaja sie mile okazje :8)

B M W
Opublikowano
Oczywiscie zdarzaja sie mile okazje :8)

He he tak to racja :D

Do Varol Ja myślę że jak masz kupować koła na zimę to nie ma sensu się pakować w alusy. Lepiej kupić tanio stalówki i nie martwić się że sól itp. Nowe oponki niestety drogie. Zawsze możesz popytać w wulkanizacjach o opony. Zdarzają się jakieś po jednym sezonie w naprawdę dobrym stanie za nieduże pieniądze.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
OK pozostanę przy stalowych - oglądałem dzisiaj felgi od zimówek i trzy z 4 są w miarę ok - także muszę się zastanowić, czy kupić komplet 4 używek w bdb stanie, czy dokupić 2 felgi i dwie opony - cenowo to pierwsze rozwiązanie jest lepsze - nawet jakbym stary komplet zimówek z felgami za 50zł sprzedał.
Opublikowano
....wlasnie w sobote bylem kupic oponki i felgi przy okazji :D !!i udalo mi sie znalesc w komplecie i kupilem!!!oponki w stanie swietnym felgi tez byly ok i za 1 kolo zaplacilem80pln!! :8) :8) :8)

Nieźle, tylko gdzie takich okazji szukać - jeszcze utrafić na okazję z felgami pod rozstaw śrub BMW...

Teraz mi jeszcze szukanie kołpaków pozostaje - zastanawiam się, czy w ogóle zakładać...

Opublikowano
Sprawdz przy kupnie ET, ja mam za duże i koła siedzą głęboko i niezbyt ciekawie to wyglada, tym bardziej że opony sa w rozmiarze 185, a felga ma 6 cali. Kołpaków ja nie mam i wcale nie wygląda źle bez - Czarna strzała z czarnymi felgami :twisted2:
Opublikowano
Hehe... grunt to dobrze trafić :) W zeszłym sezonie szukałem felg na zimówki. Jeździłem po gumisiach i ceny za stalówki kształtowały się między 200-300 zł. Poszukałem na Allegro i znalazłem gościa, który miał oryginalne alusy "słoneczka" w bardzo dobrym stanie za 250 zł... musiałem tylko przejechać się 60 km, ale to już nieznaczny koszt. Do tego kupiłem opony 195/65/15 i na felgach 7.5 cala są OK.

Pozdrawiam!!!

Michał

------------

...Może się nie znam, ale powinno być inaczej...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

OK, kupiłem nowe oponki i założyłem na stare stalówki - były nawet ok, tylko wcześniej je podmalowałem. Jednak trzeba to jeszcze zatkać ładnymi kołpakami - i tu kolejny dylemat:

- czy kupować oryginalne (jeśli tak, to które - ma ktoś może zdjęcia z założonymi do E36?)

- czy kupować uniwersalne (ale takie pod BMW, czy wybrac sobie dowolny wzór)

Najlepiej by było zakładać po kolei i kupić te które mi się będą podobać - ale taka opcja raczej odpada.

Opublikowano
Hehe... grunt to dobrze trafić :) W zeszłym sezonie szukałem felg na zimówki. Jeździłem po gumisiach i ceny za stalówki kształtowały się między 200-300 zł. Poszukałem na Allegro i znalazłem gościa, który miał oryginalne alusy "słoneczka" w bardzo dobrym stanie za 250 zł... musiałem tylko przejechać się 60 km, ale to już nieznaczny koszt. Do tego kupiłem opony 195/65/15 i na felgach 7.5 cala są OK.

mam identyko zestawik :cool2:

za aluski dałem 250 PLN :D

a oponki za free :jawdrop: na 2 sezony oki

pozdro

Opublikowano

Na aluski będę swoją drogą polował - może nawet odpuszczę te kołpaki, bo skoro piszecie, że za 250zł można dostać, to po co mam dawać połowę z tego na kołpaki.

Tylko opony 185 na 7, a już nie mówiąc o 7.5 calowych felgach będą dziwnie wyglądać. Stalówki mam 6 cali.

Opublikowano
co do kolpakow, to do e36 tylko orginalne pasuja sty;listycznie. mam na mysli zarowne te przed liftem jak i po lifcie. no chyba ze te nowsze ktore mam na mysli to z e46...
"there's more to living than only surviving"
Opublikowano
Kołpaków na zime lepiej nie zakłądac. Pod nimi zbiera sie ten cały snieg , błoto z solą i tym całym syfem co działa niszcząco na felgi. Bez nich lepiej sie oczyszczaja z tego w czasie jazdy.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Łeeehh z kołpakami :) Już od mojej ery poloneza nie podobały mi się kołpaki. O wiele ładniej wygladają czarne, dobrze utrzymane stalówki, niż nawet najlepsze kołpaki. To tylko moje zdanie.

Na zimę mam fabryczne 15' alu. Zastanawiam się, dlaczego tak narzekacie na sól i alu. Przecież jak są czyste i ładnie pomalowane (klar) to nic im nie grozi, nawet powiem, że grozi im mniej niż stalówkom, które zżera w oczach (jeżeli mają uszkodzoną farbę). Oczywiście nie piszę o polerowanym alu bez powłoki ochronnej.

Kai
Opublikowano

Dokładnie jak pisze __Kai__ :cool2: Tak się przejmujecie tą solą jakby to conajmniej gołe aluminium było... Ja tam kupiłem na zimę 16-tki alu, bo po założeniu 15 auto wyglądało bardzo kiepsko (na lato szerokie 17) więc się ich pozbyłem. Nie będę przez 5 miesięcy jeździł na stalowej feldze bo niby na alu nie wypada ? :mad2:

Nawet jeśli się felgi podniszczą zawsze można odmalować jak stalówki, a komplet alu 15 można kupić za cenę stalówek z oryginalnymi kołpakami

Acha, oryginalne alu 15 do E36 mają 6,5cala

www.turboBMW.pl
Opublikowano

Witam czytam ten post i sam nie moge uwierzyc co piszecie np.ze nie mozna dostac felg stalowych do BMW a jak sa to sa wybrakowane.Sam dalem ogloszenie na alegro i do tej pory nikt sie nie odezwal chociaz felgi proste itd......pozostalos po bmw widocznie jest duzo na alegro.....a nie kazdy sprzedaje szmelc.....dla zaiteresowanych podaje link..http://moto.allegro.pl/item266906667_felgi_stalowe_15_bmw_i_inne_120zl_4_szt_.html..

Czy to jest cena zaporowa.... :?:

Opublikowano
Zgadzam się z __Kai__ i koroną. Stalówki do BMW (i do tego jeszcze kołpaki) wyglądają fatalnie. Gdyby zima w Polsce trwała 2 miesiące to może jeszcze bym przełknął ten widok, ale jak mam jeździć na takim g.wnie przez 4 miechy, 33% roku to dziękuję. Aluski zawsze miałem zimą i nigdy się im nic nie stało. Trzeba je tylko częściej myć, tzn. częściej niż raz na miesiąc, ale to chyba normalne jak się dba o auto. :wink:
Opublikowano
Witam czytam ten post i sam nie moge uwierzyc co piszecie np.ze nie mozna dostac felg stalowych do BMW a jak sa to sa wybrakowane.Sam dalem ogloszenie na alegro i do tej pory nikt sie nie odezwal chociaz felgi proste itd......pozostalos po bmw widocznie jest duzo na alegro.....a nie kazdy sprzedaje szmelc.....dla zaiteresowanych podaje link..http://moto.allegro.pl/item266906667_felgi_stalowe_15_bmw_i_inne_120zl_4_szt_.html..

Czy to jest cena zaporowa.... :?:

Gdzie pisze, że nie można dostać felg stalowych do BMW? A do tego ET20 - do chyba nie bardzo do E36 - ja mam ET35 (letnie) i już jest prawie za szeroko.

Felgi chyba kupię w przyszłym sezonie, bo dopiero co założyłem i wyważyłem na stalówkach - kołpaków nie będę kupował.

Ale jakby mnie skusiło - czy opona 185 podejdzie na felgę 6.5 cala? Wiem, że na 7 cali to już nie bardzo.

Opublikowano
Hah - kupiłem felgi - mają 7 cali - z tego co się dowiedziałem opony 185 jeszcze pod to podejdą (nawet widziałem taki zestaw) - nie wiem jak to będzie wyglądać - w każdym razie poniżej 7 cali ciężko znaleźć coś sensownego. Najwyżej mi wyjdzie wysokoprofilowe german style :lol: