Skocz do zawartości

Dziwny dzwięk po odpaleniu. Rozrusznik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niestety szukałem ale nie znalazlem podobnego problemu na forum.

Dwa tygonie temu po uruchomienu silnika usłyszałem dźwięk dochodzący jakby z rozrusznika. Myślałem, że elektrowłącznik nie puszcza. Wymieniłem raz i to samo kupiłem drugi i znowu. Rozrusznik na zewnątrz chodzi bardzo dobrze. Wymieniłe także kostkę przy stacyjce. Nie ma zwarcia. Zaczynam wykluczac rozrusznik ale tracę już cierpliwość. :evil: Dźwięk ten pojawił się nagle i dobiega wyrażnie od strony rozrusznika. Mam silnik m50 i automat. Może sprzęgło wiskotyczne lub skrzynia? Pomóżcie! :modlitwa:

Opublikowano
Nie wiem czy automat to tez obejmuje, ale moze byc to kolo dwumasowe... Tzn. warto mu sie przyjrzec...

Proszę nie spekulujmy.

Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto zetknął się z podobnym problemem.

Opublikowano
No cóż...nie sądziłem, że kogoś to interesuje. Trochę mnie ta wiedza kosztowała nie mówiąc już o czterokrotnym wyjęciu i włożeniu rozrusznika(kto to robił to wie o co chodzi). Pękła obudowa przekładni rozrusznika i podsunęła bendix o 2mm. Pic w tym, że widoczne to było po rozłożeniu rozrusznika na czynniki pierwsze.
Opublikowano
No cóż...nie sądziłem, że kogoś to interesuje. Trochę mnie ta wiedza kosztowała nie mówiąc już o czterokrotnym wyjęciu i włożeniu rozrusznika(kto to robił to wie o co chodzi). Pękła obudowa przekładni rozrusznika i podsunęła bendix o 2mm. Pic w tym, że widoczne to było po rozłożeniu rozrusznika na czynniki pierwsze.

A jakie dokładnie objawy były przy tym uszkodzeniu?

Rozrusznik kręcił normalnie?

Jaki dokładnie odgłos był przy kręceniu a później jaki przy pracy silnika - odzywał się nadal rozrusznik?

To dla mnie bardzo ważne, jeśli mógłbyś odpowiedzieć byłbym wdzięczny.

Opublikowano

A jakie dokładnie objawy były przy tym uszkodzeniu?

Rozrusznik kręcił normalnie?

Jaki dokładnie odgłos był przy kręceniu a później jaki przy pracy silnika - odzywał się nadal rozrusznik?

To dla mnie bardzo ważne, jeśli mógłbyś odpowiedzieć byłbym wdzięczny.

Po uruchomieniu silnika słychać było brzęczenie. Kiedy silnik sie rozgrzał czasami to brzęczenie ustawało. Było ono dosyć ciche ale uciążliwe. Oś bendixa była trochę bardziej wysunięta niż normalnie. Typowe objawy jak przy uszkodzeniu bendixa tylko ciszej ( to nie polonez lub ford).