Skocz do zawartości

skrzynia biegów ciężko chodzi na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdy rano ruszam samochodem, szczegolnie teraz gdy jest zimno, to czuje ze skrzynia ciezko chodzi.

Pol roku temu zmienilem olej w skrzyni z oryginalnego na nowy syntetyk, troche pomoglo ale teraz widze ze jednak niewiele.

Jednak gdy przejade kilka kilometrow, silnik sie nagrzeje, to wszystko wraca do normy, mozna wrzucac biegi bez zadnych oporow.

Co mozecie poradzic? Zmienic znowu olej w skrzyni na jakis oryginalny? Moze jakis dodatek do skrzyn? Czekam na Wasze porady...

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano
ja mialem przypadek ze jak wymienilem olej w skrzyni to zima nie moglem przerzucac biegow jak byl zimny a olej okazal sie za gesty/nie bylo to bmw tylko ford /ale mysle ze to nie ma znaczenia marka samochodu.....
Opublikowano
ja ci powiem ze ostatnio mialem bardzo podobna sytuacje. jak auto bylo po dluzszym postoju to strasznie ciezko biegi wchodzily, a jak pojezdzilem chwile to wracalo wszystko do normy. zaczelo tak sie dziac dosyc gwaltownie. pewnego razu zauwazylem ze jak stoje na wstecznym i mam wcisniete sprzeglo to auto zaczyna sie powolutku toczyc do tylu. okazalo sie ze nie wysprzeglalo sie do konca - musialem wtloczyc powietrzem plyn do ukladu i uzupelnic go strzykawka w przewodzie. to tylko tymczasowe rozwiazanie, bo jak sie znow to powtorzy to chyba czeka mnie wymiana tej pompki pod pedalem sprzegla. :?

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

Opublikowano

W sumie zawsze slyszalem kiedy mowiono ze biegi ciezko chodza( czesto nr. 2) ( nie zgrzuyta ale ale czuc przy jego zmianie opor) to mowi sie ze to wybieraki, synchronizatory............no OK ale jak sie to ma do tego zjawiska przy powiedzmy tem. 0'C kiedy ruszamy rano ( czyli odczuwalne) a w lato 20'C i nie odczuwalne.....czy lesli jest to wina sunchronizatorwo to problem nie wystepowalby ciagle -bez znaczenia na temperature oleju w skrzyni?

Jak na moj rozum skrzynia biegow nie jest tak idelanie spasowanym elementem jak zegarek zeby wplyw tem. odczuwalnie wplywal na elementy metalowe.........moze to wlasnie wina tylko i wylacznie tego oleju, gestnieje, nie wysprzegla dobrze.....JAk to jest koledzy :worried:

Opublikowano
Skrzynia im zimniej tym będzie ciężej chodzić - zanim się rozgrzeje. Oczywiście jakość i gęstość oleju ma tu znaczenie. Trzeba też zwrócić uwagę na stan cięgien - u mnie przed ich nasmarowaniem biegi chodziły bardzo ciężko - i co ciekawe - temperatura miała wtedy znacznie większy wpływ. Jeżeli jest problem z wysprzęglaniem, to też będzie to miało znaczenie.