Skocz do zawartości

Mam 22 l w zbiorniku a silnik nie dostaje paliwa. Help!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem nic podobnego na forum więc zarzucam pytanie do Was.

Jak już pisałem nie dawno nabyłem śliczną E34 TDS w Touringu. Człowiek który mi ją prowadził zgłosił mi taki problem... Kiedy wskazówka zbliża się do 20 l na wskaźniku silnik nagle zdycha i paliwo które pozostało nie jest podawane do układu zasilania silnika. Ów człowiek miał taki przypadek w trasie. Ja po zatankowaniu pomny tego co mówił włożyłem na wszelki wypadek 5l w kanisterku do kufra. Dziś właśnie podczas zbliżania się wskazówki do 20l silnik zaczął delikatnie przerywać a po krótkiej chwili zgasł :cry: . Dolałem 4 l i zapalił. Po dojechaniu na stację zatankowałem 55 l co by oznaczało że wskaźnik nie kłamał a paliwo w baku jeszcze było.

Warto zaznaczyć że w miarę ubywania paliwa rozrusznik musiał wykonywać coraz więcej obrotów by uruchomić silnik.

Czy obstawiacie tylko i wyłącznie pompe paliwa czy macie jakieś inne sugestie?

Jutro wstawiam samochód na serwis i zacznę od wymiany filtra paliwa.

Czy układ w TDS powinno się po takim przypadku braku paliwa odpowietrzać?

Proszę Was o jakieś sugestie :?

Z góry dziękuje za każdą podpowiedź.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
a może coś blokuje pływak który znajduje się w baku i przestaje wskazywać od 20 litra?

Ok... wskazywać wskazuje tylko, że od 22 l stanu paliwa układ zasilania nie dostaje paliwa ze zbiornika paliwa... nie wiem czy pływak ma tu akurat znaczenie... :?:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
Na 100000000% juz ktos taki problem opisywal. Poszukaj dokladnie.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Wielkie THX Spido...

Szkoda, że tak naprawdę nie ma 100 % pewności co to jest...

Zacznę od filtra a pewnie skończę na pompce paliwa :roll:

Raz jeszcze dziękuje za link...

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
czleku nie od filtra tylko smok ci sie od "podlogi" zbiornika odeerwał. wyciagnij zamocuj po ludzku i po sprawie. mialem to samo. skonczylo sie na wywaleniu smoka i utopieniu zwyklego przewodzu w paliwie. teraz smiga bez problemu
e39 3.0D
Opublikowano
waldek500 ma 99.99% racji, też mi to po głowie chodziło napewno buja się gdzieś w połowie wysokości baku jeśli chcesz się upewnić że to to podlewaruj samochód z minimalnym stanem paliwa żeby chodził z tej strony gdzie jest smok i jeśli zgaśnie to sprawa oczywista. Jeszcze myślałem o uszkodzonym czujniku bezwładnościowym ale to napewno nie to bo działo by się losowo

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Wam wszystkim. Filtr tak czy siak wymienię bo samochodem chcę pojeździć dłużej a nie wiem kiedy był wymieniany.

Co do tego smoka>> narazie mam full paliwa więc chyba muszę je wyjeździć i dopiero się za to zabierać.

Dziś wstawiłem samochód na serwis i wymieniam silentbloki wachaczy + sworznie, świece żarowe (kpl), obniżam ją delikatnie przodem (sprężyny), wymiana w/w filtra no i rzecz najprzyjemniejsza dla oka... Wymiana reflektorów na nowe "IN- PRO" ANGEL EYES :)... po robocie wrzucę foty na serwer i zapodam link jak to wygląda.

Co do smoka to zabiorę się za niego chyba na końcu.

czleku nie od filtra tylko smok ci sie od "podlogi" zbiornika odeerwał. wyciagnij zamocuj po ludzku i po sprawie. mialem to samo. skonczylo sie na wywaleniu smoka i utopieniu zwyklego przewodzu w paliwie. teraz smiga bez problemu

Czy dostęp do niego jest od góry od bagażnika (touring) czy od podwozia?

Poza tym zastanawiające jest dlaczego z upływem paliwa w zbiorniku rozrusznik potrzebuje coraz więcej obrotów?? To bym na moje oko sugerowało niekoniecznie smoka ale mogę się mylić... jeśli tak to poprawcie mnie.

Edytowane przez MariuszBurgi

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano (edytowane)
Ja tak z innej beczki, jak wyglądaja "IN- PRO" ANGEL EYES do e34 może mi ktoś jakiś link zapodać żebym se lukną :?:

Dzięki

Oczywiście...prońcie bardzo :lol:

http://www.in-pro.de/shop/images/artikel/gross/3624.jpg

To jest to tylko, że ja mam model który jest od miesiąca na rynku... na tej focie widać, ze szkło ma pręgi a u mnie jest total clear ... przezroczystość w 100 % :lol:

Wygląda to naprawdę miło :P

Edytowane przez MariuszBurgi

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

:duh: już znalazłem nie szukałem sorki :modlitwa: , a czy można takie cudo kupić troszkę taniej bo 322 euro to troszkę kosztują

http://www.dragon.istore.pl/sklep,405,10104699,74021644152618,03,,pl-eur,66033,0.html

P.S. jak dobrze rozumiem w skład kompletu wchodzą obydwie lampy + kierunkowskaz??

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
:duh: już znalazłem nie szukałem sorki :modlitwa: , a czy można takie cudo kupić troszkę taniej bo 322 euro to troszkę kosztują

322 EUR to dokładnie ile ja zapłaciłem (1350 na f-re VAT) i to ze sporym rabatem i z dowiezieniem do Wawy. Uwierz mi, że szukałem w róznych miejscach i temat ceny którą zapłaciłem jest nie do przeskoczenia... Dzwoniłem nawet do kolegi w DE i podał mi cene z D&W Bochum.... Preis dokładnie taki sam a jeszcze do tego problem i koszt wysyłki...

Chyba ceny powoli się wyrównały z UE :?

P.S. jak dobrze rozumiem w skład kompletu wchodzą obydwie lampy + kierunkowskaz??

Zapomnij... kierunkowskazy to dodatkowy koszt 250- 300 zł... też CLEAR LOOK.

Ale chyba zrobiliśmy delikatny OT bo ten post był o zbiorniku, paliwie i smokach ;)

Temat lamp zarzucę po zamontowaniu... Mam nadzieję, że jeszcze dziś ;)

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

MariuszBurgi dostep jest bardzo dobry. wyciagasz wykladzine z bagaznika, odkrecasz klapke, odpinasz przewody,odkrecasz nakretke, wyciagasz do gory dekiel smoka, bierzesz latarke i swiecisz do srodka zeby zobaczyc jak odpiac smok od podlogi(trudno mi to opisac), ale powiem ci tyle ze jest na zatrzaskach(nic nie przekrecasz, odkrecasz itd.)

w zboirniku jest taki dół zeby smok wszystko sciagał i tam on ma byc.

pozdro.

e39 3.0D
Opublikowano

Wielkie dzięki waldek500...

Widzę, że można na Ciebie liczyć . Po oglądnięciu dam znać na forum co udało mi się zrobić.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie... Czy żeby walczyć z tym smokiem i mocować go na nowo muszę opróżnić zbiornik do zera? Na mojego czuja chyba nie da się inaczej :?

THX raz jeszcze :)

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

aby sprawdzić czy to napewno to, nie musisz spuszczać paliwa bo nakrętka jest od góry, przed odkręceniem oczyść dokładnie odkużaczem wnęke przy nakrętce bo lubi się tam zbierać kurz i piasek.

P.S. Co do tych lamp to totalna porażka cenowa i niech Ci ktoś wiedzie na parkingu (odpukać) w taką lampe i jestes wyleczony, ciekawe czy ubezpieczyciel uznaje tekie przeróbki

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

A jak się to robi w E34 w wersji sedan?

Akurat też mam taki problem (tylko u mnie przerywa przy 15 litrach - tyle pokazuje wskaźnik paliwa a przy tankowaniu wchodzi max. 65 litrów więc wskaźnik jest chyba dobry).

$M$
Opublikowano

Witam po małej przerwie>>

Właśnie odebrałem samochód z serwisu i tak...

Miałem na górze przy pompie mały wyciek który pojawiał się tylko przy pełnym kotle. Zostało to usunięte. Smok był dobrze umiejscowiony co by wykluczało wersję waldka500. Jedyne co to po wyciągnięcu i podłączeniu prądu pompa czasem się nie załączała... Małe puknięcie i git... coś tak jakby się przywieszała :? Wymieniony został filtr paliwa ale czy to pomoże zobaczymy.

Pozatym całe zawieszenie (może nawet aż nadgorliwie) zostało "odświeżone", wszystkie końcówki, sworznie i silentbloki są nowe... Samochód jedzie teraz jakby wyjechał co z fabryki :D

Pozatym zrobionych zostało wiele różnych innych drobnych rzeczy. Samochód wreszcie daje mi 10000 % satysfakcji :lol:

Jedyne co to muszę poczekać do końca paliwa i co będzie gdy wskazówka dotrze do magicznej granicy 22 l :?:

Pozatym mam nowe lampy ale o tym w nowym wątku :D

Dziękuje wszystkim za pomoc.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

No cóż... tak jak pisałem umiejscowienie smoka było właściwe po zdjęciu dekla w zbiorniku. Wszytko niby było OK ale... pompka po sprawdzeniu na stole zawieszała się więc nie wiem czy to ma jakiś związek z tym że gdy poziom paliwa zbiża się do 22 l silnik nie dostaje nafty :?:

Dziś rozmawiałem z człowiekiem który zdjagnozował już niejednego TDS i stwierdził z całą stanowczością, że czeka mnie wymiana pompy paliwa. Po jej wymianie na 99% problem przestanie istniej.

Jak myślicie... czy mieliście już coś takiego z pompką?

Czy znany Wam jest jakiś pewny sprzedawca który ma do sprzedania taką pompkę E34 w TDS???

Z góry dziękuje za każdą sugestię i info.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
No cóż... tak jak pisałem umiejscowienie smoka było właściwe po zdjęciu dekla w zbiorniku. Wszytko niby było OK ale... pompka po sprawdzeniu na stole zawieszała się więc nie wiem czy to ma jakiś związek z tym że gdy poziom paliwa zbiża się do 22 l silnik nie dostaje nafty :?:

Dziś rozmawiałem z człowiekiem który zdjagnozował już niejednego TDS i stwierdził z całą stanowczością, że czeka mnie wymiana pompy paliwa. Po jej wymianie na 99% problem przestanie istniej.

Jak myślicie... czy mieliście już coś takiego z pompką?

Czy znany Wam jest jakiś pewny sprzedawca który ma do sprzedania taką pompkę E34 w TDS???

Z góry dziękuje za każdą sugestię i info.

Cześć.

Doświadczenia nie mam, ale o części popytaj tutaj

Opublikowano

wywal ja całkiem i tez bedzie dzialac. no ale jak ty sam tego nie umiesz to nikt nie bedzie chciał ci tego zrobic. jak ja wywalisz trzeba zaworek zwrotny wsadzic przed pompe i wszystkie bole mijaja.

u siebie mam tak zrobione. mam utopiony sam przewód paliwowy zakonczony sitkiem ze smoka od malucha. :D wyciaga mi wszystko nie ma problem. i pali bez bolu. a tak na marginesie to jest bardzo slaba pompa nawet nie ma 1bar.wystarczy ze znajdziesz pompke która w benzyniaku chodzila a nie dawała odpowiedniego cisnienia i tez bedzie pracowac w TDS. no ale zrbisz jak zechcesz wszystko zalezy czy masz na zbyciu troche kasy czy nie :D

pozdro.

e39 3.0D
Opublikowano

No miałem tak samo rok temu 20l w baku auto gaśnie na zakręcie kupiłem używaną pompkę za 50zeta wymieniłem sam i jest cooool

sprawdzałem silniczek w wanience z ropą zapiąłem prąd z aku no i stary raz chodził raz nie nowy robił dość mocne ciśnienie :lol: nie bawić się tak w benzynie bo można zrobić booom :oops: przyczyną usterki najczęściej jest zapchany filtr paliwa, pompka ciężko pracuje

Pozdrowienia Piotr

E34 525 tds Touring

Opublikowano
wywal ja całkiem i tez bedzie dzialac. no ale jak ty sam tego nie umiesz to nikt nie bedzie chciał ci tego zrobic. jak ja wywalisz trzeba zaworek zwrotny wsadzic przed pompe i wszystkie bole mijaja......

...no ale zrbisz jak zechcesz wszystko zalezy czy masz na zbyciu troche kasy czy nie :D

pozdro.

waldek500... To nie chodzi o to, że nie umiem tylko o to, że nie mam GDZIE :!: Pozatym trzeba mieć na to czas a ja go mam tylko późnymi wieczorami więc sam widzisz...

Kasy na zbyciu za dużo nikt nie ma. Jak bym miał to kupiłbym nową kastę E60 530d :?

Mam pozatym bardzo dobry i zaprzyjaźniony serwis w którym serwisuje wszystko od lat ale oni też nie są jasnowidzami więc dlatego posiłkuje się tutaj. Każdy samochód ma swoje zagadki a oni akurat znają zagadki innej marki.

przyczyną usterki najczęściej jest zapchany filtr paliwa, pompka ciężko pracuje

Nie do końca Cię zrozumiałem. Filtr mam wymieniony na nowy. Wczoraj mając ok 30 l paliwa zatankowałem się ponieważ przed świetami i tak pompki pewnie nie wymienię :cry:

Pozatym mam jeszcze jedno pytanie:

Czy silnik w TDS' ach po przełamaniu kluczuka zapala wam o muśnięcia czy trwa to jakąś chwile?

Edit>>> Dzwoniłem do Pruszcza Gdańskiego (link by Shorty :lol: ) i mają pompę. Gość po moim pytaniu stwierdził, że skoro przy 22 l silnik zdycha to pompa po prostu w ogóle NIE DZIAŁA :evil:

Mają używkę z gwarancją za 300 PLN :?:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""