Skocz do zawartości

Antena CB - dobra o dlugosci max 75 cm ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jakis czas temu zmienilem radio z Cobry 19 na Unidena 520 i poprawa jest znaczna.

Z biegiem czasu coraz bardziej denerwuje mnie koniecznosc chowania za kazdym razem anteny przed wjazdem do garazu - mam dlugi bacik :oops: - Midlanda ML145 .

I chce zamienic ja na cos krotszeg- wiem ze zasieg sie zmniejszy, ale mam nadzieje ze cos jeszcze lapac bede.

:mrgreen:

Antena cala wraz z podstawa musi miec max 75 cm .

Co polecacie ?

Myslalem o Presidencie Florida , dlugosci 45 cm, cena ok. 120 zl, co myslicie o niej ? (bo pres. missouri juz sie boje ze wraz z podstawa bedzie za dlugi, pozatym ...ponad 200 zl grubo :duh: ) :duh: .

Czy moze Sunker CB1 za 30 zl lub Sirio Micro za 40 zl wystarcza ?? :mrgreen: i nie warto dokladac 100 zl do presidenta ?

Prosze o opinie. Antena na wspolpracowac z radiem Uniden 520 XL pro . :)

pozdr.

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
President Florida jest jak najbardziej dobrą anteną. Oczywiście jesli to będzie oryginał a nie podróba. Mysle ze jest to najlepsza antena o tej długości
Opublikowano

Piotres - a ciut dłuższa niż 75cm nie może być? Metrówka z bardzo silnym magnesem, bdb jakość wykonania i naprawdę ładnie zbiera - WILSON LITTLE WIL :cool2:

Wygląda jak Hustler IC100, nie rzuca się przez to w oczy, a jest nieporównywalnie lepsza. Micro czy inne malutkie Presidenty - nie wiem, ale wysokość 45cm to :naughty: Do odsłuchu może OK, ale będziesz chciał się przebić przez gąszcz TIRów na trasie, bądź w góry pojedziesz, baa... przecież w stolicy to samo jest heh - sam się przekonasz. WILSON tani nie jest jak na swój 1m wysokości - 130zł, ale na pewno brałbym jego zamiast Presidenta Floridę.

O jakości nadawania/odsłuchu świadczy długość anteny i jej cewka. Spójrz na Floridę - co widzisz? :wink:

PS. Sprzedałem Bertone, szukam 320dT i na dach wrzucę właśnie WILSONA (radio to też Uniden 520)

Pozdrawiam,

Konrad

EDIT: Sorry, umknęło mi z tym garażem. Od biedy te 25cm ponad "garaż" nie będzie przeszkadzało, bo bat jest elastyczny i magnes mocny, ale poszukam jakiejś "krotszej" alternatywy i dam Ci znać.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Brat miał floride (średnio zadowolony) a teraz ma właśnie ML i chwali.

Ja miałem midlanada ml 18-244 (padaka) i zmieniłem na Wilsona.

Do Wilsona naprawdę nic bym nie miał (zasięg OK) gdyby nie fakt, że pęka mi obudowa podstawy/cewki/magnesu. Pękła mi dwa razy, musiałem klieć i malować, żeby jakoś to wyglądało.

Jak postawisz Wilsona na klapie to do każdego garażu widziesz.

P.S. Radio Uniden 510XL

Opublikowano
Nigdy w życiu nie bierz sunkera, badziew nad badziewie.
Opublikowano
Jak postawisz Wilsona na klapie to do każdego garażu widziesz.

Zgadza się, ale...

PRIMO: Zasięg jest kiepski, gdy postawisz na klapie - lepiej postawić na dachu (tak robię w Mondeo 5d gdy jadę w tarsę). W mieście - na klapie sobie siedzi i jest OK :wink:

SECUNDO: Piotrek ma 320dT , więc z musu kładzie na dach :)

P.S. Radio Uniden 510XL

OK, tylko szkoda, że bez RF Gain'a. W mieście się przydaje.

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie problem z tym garazem ...nie chce tynku niszczyc , a antenka nawet 81 cm juz bedzie szorowala przy wjedzaniu/wyjezdzaniu o sufit :x .

Zgadza sie mi zostaje tylko dach ;) bo mam Touringa.

Oj ...to co jak nie Floryde ? :oops: Midland ml145 juz sie sprzedal :oops: .

pozdr.

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

A Presidenta MISSOURI mierzyłeś? W danych ma 720cm, ale osobiście nie wiem, czy to całkowita długość antenki, czy np samego bata.

Innym wyjściem (alternatywą dla krótkiej Floridy) byłoby zamocowanie anteny na uchwycie klapowym SF40. Uchwyt w dolnej, lewej części klapy, na motylek, do tego dobrać tak antenę, aby nie wystawała więcej niż 75cm nad dach samochodu. Np Sirio Super Carbonium - 100zł, 140cm całkowitej długości - dobra antena, dobra jakość.

Chociaż szczerze mówiąc osobiście wolałbym postawić na dachu jakąś dobrą magnesówkę 75cm :wink:

Opublikowano
  • Autor

Sposob montazu o ktorym piszesz - boje sie ze klape bedzie mi bat antenki obijal w ten sposob, pozatym ...wyglada mocno sredni :lol: .

Porozsylalem zapytanie o dlugosc absolutna Missouri ...tyle ze 240 zl za antene to :duh: .

Opublikowano

Ja mam Caroline zamontowana na stale. Na moje potrzeby wystarcza:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//kosmetyczki.net/tomek/carolina.jpg

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Ja mam unidena 520 i właśnie presidenta floridę. Jestem bardzo zadowolony bo antenka nie sprawia zadnych kłopotów. Stawiam ją na dachu a ostatnio nawet na klapie bagażnika w sedanie i również daje sobie radę ( akurat nie potrzebuję zasięgu 10 czy więcej kilometrów i wystarcza mi odległość 2-5km) Mocny magnes wytrzymuje prędkości ponad 200/h i taki zestaw śmiało mogę zaproponować.
Opublikowano
  • Autor

Podobno Missouri Presidenta ma calkowita wysokosc 72 cm wiec bardziej sie teraz sklaniam ku temu modelowi ... :)

Myslicie ze bedzie duzo lepsza od Floridy ? :)

I czy mozna smialo kupowac uzywana antenke CB czy moze psuja sie w jakis sposob ? (moze to glupie pytanie, wiec z gory sorry) :oops:

Opublikowano
Podobno Missouri Presidenta ma calkowita wysokosc 72 cm wiec bardziej sie teraz sklaniam ku temu modelowi ... :)

i bardzo dobrze, że Missouri a nie Florida. Podjedź do sklepu i sam zmierz, bo "poodbno" to "podobno" :lol:

Myslicie ze bedzie duzo lepsza od Floridy ? :)

Będzie zdecydowanie lepsza. Spójrz na obie cewki - to one są najważniejsze, na drugim miejscu jest długość bata.

Ktoś, kto używa i chwali Floridę ma po części rację, bo jako ochrona antymiśkowa jest OK, ale jak to się mówi - apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink:

Mnie metrowy Wilson na dachu (trasa koło Jeleniej Góry) nie wystarczał :wink:

PS. Ile za tą używkę?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Yyyy no sorry z tą klapą nie zauważyłem "T".

Burner: Wiem, że na klapie zasięg jest gorszy i jak potrzebuję stawiam antenę na dachu. Choć tak po prawdzie to gdzie by nie stała to ponoć dobrze mnie słychać - sprawdzane właśnie z Ml145.

Generalna zasada - im dłuższa antena tym lepiej. Więc piotres, kup co Ci wejdzie, oczywiście od renomowanego producenta.

Opublikowano

tudm - skoro ML to nie ma się co dziwić, że dobrze Cię słychać, niezależnie od umiejscowienia antenki :) Myślałem, że mówisz o Hustlerze czy Wilsonie (wnioskowałem z jakiegoś zdjęcia)

Odnośnie tematu: Zadałem pytanie na jednym z for dot. CB i ku mojemu zdziwieniu dostałem odpowiedź, że Florida jest lepsza od dłuższej Missouri :roll: Całą odpowiedź przesłałem Piotrkowi na PW.

Opublikowano
  • Autor

Uzywka Missouri za 160 zl jest, z tym ze wszystkie Missouri na allegro sa z tej nowej linii "silver" (po 230-240 zl nowe) ( i ta uzywka juz tez jest srebrna :evil: ), a mi wiele bardziej by pasowala czarna antena - te srebrne jakos tak dla mnie tandentnie wygladaja :duh: . Porozsylam maile czy mam ktos czarna jeszcze.

Missouri ma 72 cm calkowitej wysokosci i to jest pewne info :) .

Ojjj dzieki Burner, Ty to dopiero wkladasz kupe "pary" w pomoc kolegom :mrgreen: ,wielkie dzieki :8) .

To byla naprawde wypowiedz moderatora forum CB ?? Ktos jeszcze podzielal jego zdanie ?

Jesli tak ...to lykam nowke Floryde za 120 zl :mrgreen: .

pozdr.

piotrek

Opublikowano

Piotrek - podjedź do sklepu i zapytaj o zdanie sprzedawcę - albo potwierdzi, albo wyrazi swoją opinię :)

Ja właśnie dostałem odpowiedź od drugiego moda (Jemu wysłałem PW):

moje zdanie jest podobne do FREDIEGO (widze że już zdążył Ci odpowiedzieć)

naprawdę z tego co się orientuje to lepszego od Florydy w tej klasie długości raczej nie ma

Jak sprzedawca mający na codzien styk z różnymi antenami CB to potwierdzi, brałbym Floridę. Ma jeszcze jeden plus - nie rzuca się tak w oczy jak Missouri z przezroczystą cewką :8) :wink:

PS. Z tym srebrnym to dziwne posunięcie. Swego czasu chciałem Alabamę to były srebrne. Teraz na szczęście zamiast srebrnych są z czarnym batem :8)

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano
  • Autor

http://www.allegro.pl/item252834761_okazja_nowa_antena_cb_president_florida_od_ss.html

Jak myslisz to jest orginal ? bo na innych aukcjach 130-140 zl a tutaj 119 zl .... :roll: wyglada jak ori dla mnie ...

Opublikowano

Szczerze to trudno ocenić po fotkach, czy to oryginał czy nie.

Gdybym miał taki dylemat jak Ty - kupiłbym.

To SS, ma sporo pozytywów z tej i wcześniejszych aukcji Floridy, pewnie zszedł trochę z marży i za tyle sprzedaje, albo antenki "spadły z TIRa" :lol: skoro nie wystawia F.V (żart) :wink:

Znalazłem jeszcze taniej:

http://www.allegro.pl/item254647849__president_florida_nowa_zafoliowana_.html

Ale brałbym od tego pierwszego.

Opublikowano

witam

proponuje antene President Hawaii, 72 cm, 150 W, 3 db, zasieg okolo 10 km, można ją pochylać do 90 stopni, cena w granicach 160 zl + ( montaż do wyboru na stale/uchwyt sf-40/podstawa magnetyczna )

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Ojj juz za duzo opcji mam :oops: .

Te hawaii .... wyglada srednio ladnie, za 155 zl nowa ale bez podstawy mag, a podstawa to 50-70 zl ...wiec wyszla by moze z 20 zl taniej od Missouri ale kombinacji ile :oops: .

pozdr.

Piotrek

Opublikowano
  • Autor

Florida - zamowiona :) .

Za 130 zl + wysylka, bo jednak zalezalo mi na f.vat i teraz mam jakos wieksza pewnosc ze antena jest ori. presidenta :roll2: .

Czekam na paczke :)

Dam znac jak sie sprawuje juz wkrotce :).

Piotrek

Opublikowano

Trochę po czasie, ale może innym Forumowiczom się przyda ta informacja.

Najlepsza antena, jaką używałem, to była Sirtel GAMMA - 5/8 fali (bodajże) długość ok. 90 cm.

Niebawem zakupię CB do mojego auta i będę szukał właśnie takiej anteny.

Pozdrowienia :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No to odgrzewamy kotleta :lol: ...

Floridy uzywam juz kawalek czasu i :

-w miescie sprawuje sie calkiem ok, jakos porownywalna do ml145 :O

-za to w trasie, przy mniejszym ruchu, po prostu za malo lapie :cry: .Zasieg wydaje sie byc za maly :x .

Nie jestem zadowolony :oops: .

Planuje zamontowanie teraz czegos na dolnej krawedzi klapy za pomoca uchwytu SF40 ...

Dlugosc anteny nie moze byc wieksza jak 140 pare cm , 150 cm juz moze byc za dlugie , ale to musialbym sprawdzic jeszcze dokladnie.

1. Co lepiej :

Sirio Super Carbonium

Lemm AT-1200

czy

Alan 9

czy

cos innego ?? Presidenta juz raczej zadnego nie chce, za drogie sa :duh: .

??

Alan moze byc za dlugi (ma 150 cm) , ale to musialby jeszcze sprawdzic ...

I teraz kolejne pytanko czy wszystkie wymienione wyzej anteny zamontuje w sposob o jakim pisalem bez problemu ? :)

Wiadomo antene trzeba by przekrecic na motylu tak zeby glowka byla pod katem ok. 90st. do bata.

Z gory dzieki za pomoc :)

pozdrawiam

Piotrek